Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul județean „Micul întreprinzător”, ediția a II-a

La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

Proiectul județean „Micul întreprinzător”, ediția a II-a

Proiectul județean „Micul întreprinzător”, cuprins în Calendarul Activităților Educative Județene 2013/2014 cu nr.634 din 11.11.2013, a luat naștere din dorința de a orienta și îndruma elevii spre exprimarea liberei inițiative în mediul de afaceri.

Obiectivul primordial al proiectului este constituit de responsabilizarea și conștientizarea elevilor cu privire la preschimbările de pe piața muncii. Adaptarea la noile condiții ale pieței a devenit o virtute a societății contemporane, iar instruirea completă a unui adolescent va implica în mod imperios cultivarea și inocularea unui spectru larg de valori, printre care spiritul antreprenorial, competitivitatea, perseverența. Elevul trebuie să dobândească din școală abecedarul inițiativei antreprenoriale, ca acesta să fie capabil în orice circumstanță să-și modeleze viața după noile criterii/standarde ale existenței.
Proiectul „Micul întreprinzător”, aflat la a II-a ediție, cuprinde o serie de activități științifice și creative. Concursul „Evantaiul ideilor” a fost precedat de alte două activități majore: realizarea unui eseu cu tematica „Înființarea unei societăți comerciale”, precum și scrierea și dezvoltarea unui proiect pe platforma Social Innovation Relay. În urma participărilor, elevii au fost recompensați cu certificate de recunoaștere a implicării lor în domeniul inovării sociale.
 Expoziția - concurs „Evantaiul ideilor” își propune etalarea diversității de idei, fortificarea spiritului de echipă și, cel mai important, transpunerea simpatetică a elevilor în condițiile dificile de viață ale semenilor lor. În acest an au participat 8 echipe a câte 5 membri fiecare, din diferite școli din Beiuș. Fiecare echipă și-a desemnat 2 moderatori, care au expus secvențele inerente planului de afaceri și, totodată, au răspuns la întrebările adresate de comisia de evaluare. Diversitatea aptitudinilor echipelor a fost pusă în valoare prin realizarea unei machete, menite să redea fidel ideea lor de afaceri.
Școala gazdă, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, în același timp și inițiatorul proiectului, a înscris în competiție 4 echipe. Au aderat la proiect: Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș – 2 echipe; Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș – 1 echipă; Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș – 1 echipă, iar Liceul Teoretic „Lucian Blaga” a trimis 2 planuri de afaceri. Au fost acordate următoarele premii:
Premiul I: echipa „Goodness”: Ile Amalia, Jurca Edina, Laza Adelina, Lucaciu Mădălina,Tanchiș Bianca și Toderici Delia – Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș.
Premiul I: echipa „Hand made”: Blaj Adrian, Drăgoi Ana, Fofiu Adela, Jurca Alexandra, Szoke David și Zoț Delia  – Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș.
Premiul II: echipa „Paniprodx S.R.L.”: Buda Alexandra, Ciure Corina, Duma Antonia, Iagăr Beatrice și Hullea George – Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș.
Premiul II: echipa „Sala de sport”: Bulc Bianca, Cata Camelia, Dumitraș Andreea, Herdelo Andreea, Nicoruța Corina, Pop Emima și Simedre Alexandru – Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș.
Premiul III: echipa „Baza de tratament”: Abrudan Alexandru Răzvan, Blaj Ioana, Copil Sorana, Ille Andreea, Petrila Giulia, Staniș Daria, Tuducan Amalia și Vura Andreea – Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș.
Premiul III: echipa „Mai aproape de reușită”: Ballog Henrietta, Frențiu Alexandra, Guller Larisa, Pașca Andreea și Sferle Bianca  – Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș.
Mențiune: echipa „S.C. Palad S.R.L.”: Duma Petruța, Mihoc Andreea, Popa Larisa, Sava Denisa și Simea Adela  – Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș.
Mențiune: Gal Andreea și Potioc Rebeka  – Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea.
Premiul special pentru elevii: Ardelean Roxana, Brădău Vlad, Olindraru Natalia, Tamaș Daniela și Tuducan Bianca.
Elevii au fost coordonați de profesorii: Cighir Claudia-Florina, Feneși Jemima, Mihăieș Crina, Dumitraș Mona, Mărcuț Rodica, Micle Adriana, Bornuz Alina, Ilieș Mihaela, Mada Bianca Ioana, Carțiș Ana, Cloanda Florina și Edittha Mladonniczki, de la școlile mai sus amintite.
Coordonatorii proiectului felicită participanții și îi invită pe toți la edițiile viitoare!
Reporteri: prof. Claudia Cighir și Jemima Feneși
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul județean „Micul întreprinzător”, ediția a II-a.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 01:27:30 Ora de vară a Europei de Est