Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Chiar și în cel mai sărac dintre oameni strălucește imaginea lui Dumnezeu”

O inițiativă pornită în urmă cu 15 ani

„Chiar și în cel mai sărac dintre oameni strălucește imaginea lui Dumnezeu”

Caritas-ul Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea împreună cu Centrul „Don Orione” și-au dat mâna pentru a ajuta familiile nevoiașe de la groapa de gunoi a orașului Oradea.

Marți, 15 aprilie 2014, părintele Mihai Fechetă, directorul Centrului „Don Orione” din Oradea, a însoțit la groapa de gunoi de la periferia orașului un grup de voluntari ai Caritas-ului Diecezan Romano-Catolic, conduși de Preasfințitul László Böcskei, episcop Romano-Catolic de Oradea. Preasfinția Sa a dorit să cunoască personal situația dificilă prin care trec aceste persoane marginalizate de către societatea orădeană din zilele noastre. A intrat în „palatele” lor, niște colibe improvizate, a stat de vorbă cu ei și, prin intermediul părintelui Mihai a putut cunoaște starea și situația fiecăruia. De menționat că Părintele Mihai, de aproape 10 ani, duce mai departe o inițiativă pornită de predecesorii săi în urmă cu 15 ani.
Grupul de familii (15 familii cu aproximativ 45-50 de suflete), care trăiește la marginea gropii de gunoi, are parte de o viață săracă, mizeră, neavând acces la cele mai esențiale utilități: apă, electricitate, gaz, etc. Majoritatea își câștigă existența muncind - scormonind în groapa de gunoi, adunând flacoane și fier vechi.
Voluntarii au pregătit pachete cu alimente pentru fiecare familie, iar comunitatea orionină a participat cu îmbrăcăminte și încălțăminte, adunate de copiii de la Liceul „Don Orione”, credincioșii din parohie și mulți alții. S-a încercat astfel să se aducă mângâiere și alinare pe chipul acestor oameni în preajma Sărbătorilor Pascale după cum zice și Mântuitorul „Adevărat vă spun: orice ați făcut pentru unul din frații mei cei mai mici, ați făcut-o pentru mine” (Mt 25,40).
Preoții orionini, fii spirituali ai Sfântului Luigi Orione se străduiesc să dea viață evangheliei precum și învățăturilor Sfântului Luigi care ne spune că:
„Nimic nu este mai plăcut Domnului decât milostenia față de aproapele și față de oricare suflet. Suflete și iar Suflete! Milostenia ne înalță și ne unește în numele lui Cristos, ea e răbdătoare și binefăcătoare, suavă și puternică în același timp, umilă, strălucitoare și prudentă, iartă defectele celorlalți, se bucură de binele altuia, își află fericirea în a face bine tuturor, chiar și dușmanilor, e aceeași pentru toți, e atotputernică și învinge totul.
Dumnezeul nostru e un Dumnezeu al iubirii. El ne iubește mai mult decât un tată și-ar putea iubi fiul, iar Isus nu a ezitat să se sacrifice din iubire pentru omenire. Până și în cel mai sărac dintre oameni strălucește imaginea lui Dumnezeu. Cine îi dă celui sărac, îi dă lui Dumnezeu și-și va primi recompensa din mâinile lui Dumnezeu”.
Postul Mare, este un timp special de pregătire pentru marea sărbătoare a Paștelui. Biserica ne îndeamnă ca această pregătire să o facem prin Post, Rugăciune, Spovadă, Împărtășanie și Pomană. Această renunțare și angajare a noastră trebuie să realizeze în noi o convertire. Această convertire de la întuneric la lumină, de la moarte la viață, se poate realiza numai dacă descoperim Iubirea și Milostivirea lui Cristos, pe care le găsim în Joia Sfântă, când Isus spală picioarele apostolilor, și rămâne în mijlocul nostru prin instituirea Sfintei Eucharistii. Iubirea și Milostivirea lui Cristos o găsim în Vinerea Sfântă, când Isus se jertfește pentru noi pe Lemnul Crucii. Iubirea și Milostivirea lui Cristos o găsim mai ales în Noaptea Învierii când Isus învinge moartea. Iubirea și Milostivirea lui Cristos o găsim atunci când noi dăm deoparte păcatul și acceptăm să trăim în Lumina lui Cristos.
Sărbători binecuvântate și sfinte.
Cristos a Înviat!
Comunitatea „Don Orione”, Oradea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Chiar și în cel mai sărac dintre oameni strălucește imaginea lui Dumnezeu”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:03 Ora de vară a Europei de Est