Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Chiar și în cel mai sărac dintre oameni strălucește imaginea lui Dumnezeu”

O inițiativă pornită în urmă cu 15 ani

„Chiar și în cel mai sărac dintre oameni strălucește imaginea lui Dumnezeu”

Caritas-ul Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea împreună cu Centrul „Don Orione” și-au dat mâna pentru a ajuta familiile nevoiașe de la groapa de gunoi a orașului Oradea.

Marți, 15 aprilie 2014, părintele Mihai Fechetă, directorul Centrului „Don Orione” din Oradea, a însoțit la groapa de gunoi de la periferia orașului un grup de voluntari ai Caritas-ului Diecezan Romano-Catolic, conduși de Preasfințitul László Böcskei, episcop Romano-Catolic de Oradea. Preasfinția Sa a dorit să cunoască personal situația dificilă prin care trec aceste persoane marginalizate de către societatea orădeană din zilele noastre. A intrat în „palatele” lor, niște colibe improvizate, a stat de vorbă cu ei și, prin intermediul părintelui Mihai a putut cunoaște starea și situația fiecăruia. De menționat că Părintele Mihai, de aproape 10 ani, duce mai departe o inițiativă pornită de predecesorii săi în urmă cu 15 ani.
Grupul de familii (15 familii cu aproximativ 45-50 de suflete), care trăiește la marginea gropii de gunoi, are parte de o viață săracă, mizeră, neavând acces la cele mai esențiale utilități: apă, electricitate, gaz, etc. Majoritatea își câștigă existența muncind - scormonind în groapa de gunoi, adunând flacoane și fier vechi.
Voluntarii au pregătit pachete cu alimente pentru fiecare familie, iar comunitatea orionină a participat cu îmbrăcăminte și încălțăminte, adunate de copiii de la Liceul „Don Orione”, credincioșii din parohie și mulți alții. S-a încercat astfel să se aducă mângâiere și alinare pe chipul acestor oameni în preajma Sărbătorilor Pascale după cum zice și Mântuitorul „Adevărat vă spun: orice ați făcut pentru unul din frații mei cei mai mici, ați făcut-o pentru mine” (Mt 25,40).
Preoții orionini, fii spirituali ai Sfântului Luigi Orione se străduiesc să dea viață evangheliei precum și învățăturilor Sfântului Luigi care ne spune că:
„Nimic nu este mai plăcut Domnului decât milostenia față de aproapele și față de oricare suflet. Suflete și iar Suflete! Milostenia ne înalță și ne unește în numele lui Cristos, ea e răbdătoare și binefăcătoare, suavă și puternică în același timp, umilă, strălucitoare și prudentă, iartă defectele celorlalți, se bucură de binele altuia, își află fericirea în a face bine tuturor, chiar și dușmanilor, e aceeași pentru toți, e atotputernică și învinge totul.
Dumnezeul nostru e un Dumnezeu al iubirii. El ne iubește mai mult decât un tată și-ar putea iubi fiul, iar Isus nu a ezitat să se sacrifice din iubire pentru omenire. Până și în cel mai sărac dintre oameni strălucește imaginea lui Dumnezeu. Cine îi dă celui sărac, îi dă lui Dumnezeu și-și va primi recompensa din mâinile lui Dumnezeu”.
Postul Mare, este un timp special de pregătire pentru marea sărbătoare a Paștelui. Biserica ne îndeamnă ca această pregătire să o facem prin Post, Rugăciune, Spovadă, Împărtășanie și Pomană. Această renunțare și angajare a noastră trebuie să realizeze în noi o convertire. Această convertire de la întuneric la lumină, de la moarte la viață, se poate realiza numai dacă descoperim Iubirea și Milostivirea lui Cristos, pe care le găsim în Joia Sfântă, când Isus spală picioarele apostolilor, și rămâne în mijlocul nostru prin instituirea Sfintei Eucharistii. Iubirea și Milostivirea lui Cristos o găsim în Vinerea Sfântă, când Isus se jertfește pentru noi pe Lemnul Crucii. Iubirea și Milostivirea lui Cristos o găsim mai ales în Noaptea Învierii când Isus învinge moartea. Iubirea și Milostivirea lui Cristos o găsim atunci când noi dăm deoparte păcatul și acceptăm să trăim în Lumina lui Cristos.
Sărbători binecuvântate și sfinte.
Cristos a Înviat!
Comunitatea „Don Orione”, Oradea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Chiar și în cel mai sărac dintre oameni strălucește imaginea lui Dumnezeu”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:46:18 Ora standard a Europei de Est