Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Renumitul cercetător Mihail Ioan Abrudean a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

La recomandarea dlui decan Teodor Leuca

Renumitul cercetător Mihail Ioan Abrudean a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

La propunerea făcută de dl prof. univ. dr. ing. Teodor Leuca, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, distinsul cercetător științific clujean Mihail Ioan Abrudean a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. ing. Mihail Ioan Abrudean,  a avut loc luni, 14 aprilie 2014, în Aula Magna a Universității din Oradea.
În deschiderea festivității, președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a făcut cunoscută Hotărârea nr. 39 din 24 martie 2014, prin care Senatul Universității din Oradea a decis acordarea înaltei distincții domnului prof. univ. dr. ing. Mihail Ioan Abrudean, „un remarcabil cercetător științific cu rezultate deosebite în domeniul energeticii nucleare, un veritabil creator de școală universitară tehnică în domeniul ingineriei sistemelor, al automaticii. Dl profesor Mihail Ioan Abrudean este astăzi vicepreședintele Senatului Universității Tehnice din Cluj-Napoca…De șapte ani sprijiniți specializările de profil la Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației. Astăzi este o onoare pentru Universitatea noastră să vă avem alături de noi pentru a vă decerna cel mai înalt titlu al Universității, cel de Doctor Honoris Causa”, a spus președintele Senatului universitar.
Invitat să ia cuvântul, dl rector Constantin Bungău a subliniat bunele relații care s-au statornicit de zeci de ani între cele două universități; „Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca ne-a fost părinte înainte de 1990”, a ținut să sublinieze dl rectorul, mulțumindu-le public, cu acest prilej, universitarilor clujeni pentru tot sprijinul acordat, și după 1990, prin intermediul a numeroase parteneriate încheiate. Apoi, pentru clujenii prezenți la ceremonie, dl rector a creionat profilul actual al Universității din Oradea.
Prezentând Laudatio, dl decan Teodor Leuca ne-a făcut cunoștință cu renumitul cercetător științific clujean și rezultatele sale remarcabile obținute „în domeniul automatizării proceselor tehnologice de separare a izotopilor stabili, care au situat România printre puținele țări din lume care produc, utilizează și exportă compuși marcați cu acești izotopi. De asemenea, a obținut rezultate deosebite în domeniul controlului avansat al proceselor din cadrul energeticii nucleare prin adoptarea soluției reactoarelor tip CANDU 600 de la Cernavodă care funcționează cu uraniu natural și apă grea ca și moderator, precum și în producerea hexafluorurii de uraniu în țara noastră”.  Dl profesor Mihail Ioan Abrudean a organizat conferințe internaționale, a publicat 12 cărți de specialitate și manuale didactice, 184 de articole, deține cinci brevete de invenție aplicate, 111 contracte de cercetare câștigate în competiție, din care 28 în calitate de director de proiect, patru proiecte europene FSE (POSDRU), 21 de tehnologii noi elaborate, omologate sau brevetate, 64 de citări bibliografice, 25 de recenzii de manuale universitare. În ceea ce ne privește, a contribuit la dezvoltarea învățământului orădean de excelență în domeniul automaticii. Colaborarea cu Departamentul de Ingineria Sistemelor Automate și Management al Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației a Universității din Oradea constă în desfășurarea unor activități didactice la Master, conducerea a două lucrări de doctorat (una finalizată) și includerea ca partener a Universității din Oradea în proiectul POSDRU  64051 „Învață Automatica”, destinat practicii studenților; două programe de masterat din cadrul Departamentului ISAM au fost acreditate de Consiliul ARACIS prin aportul științific și prin activitatea didactică a dlui prof. Mihail Ioan Abrudean.
„Laudatio m-a copleșit, domnule decan!”
 Avea să recunoască distinsul cercetător.
În expunerea sa, proaspătul Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. ing. Mihail Ioan Abrudean, s-a referit la realizările domniei sale în domeniul tehnicilor de separare a izotopilor stabili, producerea apei grele, tehnologia de producere a hexafluorurii de uraniu în România, cea pentru care în SUA, în anii ’43-45, se primea Premiul Nobel.
„Plecat de pe Valea Arieșului, cu un geamantan de carton, la Cluj, să devină inginer, a ajuns să lucreze în cel mai mare institut de fizică atomică din zona Transilvaniei, Institutul de Fizică Atomică, Secția 5 a Bucureștiului. A fost poate șansa vieții mele, pentru că aici, un grup de 450 de oameni, fizicieni, chimiști, ingineri, oameni care aveau o dotare în laboratoare absolut excepțională, chiar și în acea perioadă, după 1970, și care aveau o bibliotecă de peste 80 de titluri științifice din străinătate, a pus bazele energeticii nucleare în România și a plasat România printre cele mari șapte țări producătoare de izotopi stabili, apă grea și de ce nu laseri”, a recunoscut cercetătorul științific român de talie internațională, Mihail Ioan Abrudean.
Ovidiu Dan  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:02 Ora de vară a Europei de Est