Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pădurea, o șansă pentru viitor

În „Luna plantării arborilor”

Pădurea, o șansă pentru viitor

,,Frumoasă ești, pădurea mea…” (George Topârceanu

În data de 28 martie 2014, elevii Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” din Oradea au participat la Proiectul Extracurricular „Luna plantării arborilor” desfășurat în parteneriat cu R.N.P. ROMSILVA – Direcția Silvică Bihor, care organizează anual în perioada 15 martie – 15 aprilie o campanie de împăduriri de primăvară. Pe un șantier de împădurire în fond forestier, pregătit de reprezentanții Ocolului Silvic Oradea, în apropierea localității Betfia, sub coordonarea dnei director prof. Pásztor Gabriella și a dnelor profesoare Mihalache Anca, Tăut Eliza și Kincs Gréte, elevii școlii noastre au plantat puieți de substituire din speciile cireș sălbatic și paltin. Dl. ing. silvic Faur Mircea, de la Direcția Silvică Bihor, le-a prezentat celor 32 de copii participanți informațiile tehnice cu privire la modul de păstrare și de plantare a puieților. Sub atenta supraveghere a inginerilor silvici prezenți, elevii au plantat puieții la distanțe și adâncimi egale, iar în urma etichetării acestora cu propriul nume și-au exprimat nerăbdarea de a reveni în pădure cu părinții lor, peste câteva luni, să urmărească evoluția puieților.
Sub sloganul ,,Fiecare pui de om să planteze un pui de pom!”, activitatea a avut ca scop cunoașterea de către elevii noștri a importanței sociale și economice a pădurii pentru viitorul omenirii și formarea în rândul copiilor a unei opinii favorabile conservării și protejării pădurii, cu tot ce înseamnă valorile ei inestimabile. Luând la pas pădurea din raza localității Betfia, elevii s-au bucurat de aerul curat al pădurii și au avut ocazia să admire un pui de căprioară, speriat de prezența noastră neașteptată, și imaginea veselă a violetelor împânzite printre arbori ca un covor. 
În data de 3 aprilie, ca o continuare a ideii de cultivare a atitudinii de respect și ocrotire față de natură, doamnele profesoare Tăut Eliza, Mihalache Anca și Kincs Gréte au conceput o abordare interdisciplinară a noțiunii de ,,Pădure, ca șansă pentru viitor”, organizând o activitate extracurriculară în decorul unei minunate expoziții de picturi, planșe și machete, realizate de elevi în cadrul acestui proiect și amplasată  în aula școlii. Vizionarea videoclipului lui Michel Jackson, ,,Earth Song”,  a dat de înțeles copiilor situația reală a Planetei. Elevii au participat la dezbateri pe tema  importanței copacilor pentru viitorul Terrei și au realizat diapozitive în care au ilustrat frumusețile pădurii, factorii care poluează și distrug pădurea, dar și ceea ce ar trebui făcut  pentru a o ocroti, spre folosul sănătății planetei și omenirii.
Datorită caracterului interdisciplinar al proiectului, pe lângă cunoștințele de geografie și biologie, elevii au abordat valențele pădurii și prin viziunea artistică a unor scriitori, recitând despre frumusețile și tainele pădurii, transpuse în versuri de poeți precum Mihai Eminescu și Wass Albert.
La finalul proiectului, elevii Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre” au înțeles că cea mai mare putere de a diminua și chiar de a opri forțele distrugătoare ale poluării pe Glob o are vegetația forestieră. Acum sunt convinși că pădurea este o podoabă a naturii, că arborii reprezintă viață și bogăție și că prin toate calitățile ei pădurea merită să fie cunoscută, curățată și îngrijită așa cum se cuvine, însuflețiți fiind de ideea că Pădurea este într-adevăr o șansă pentru viitor!
Prof. limba română Mihalache Anca,
Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre” Oradea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pădurea, o șansă pentru viitor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:29 Ora de vară a Europei de Est