Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua internațională de conștientizare a autismului

Manifestare științifică, la CSEI Nr. 1

Ziua internațională de conștientizare a autismului

Miercuri, 2 aprilie 2014, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea a fost sărbătorită Ziua internațională de conștientizare a autismului, eveniment organizat în colaborare cu Universitatea din Oradea.

Acțiunea a reunit instituțiile partenere din două proiecte educative avizate de Inspectoratul Școlar Județean Bihor: „Voluntar în lumea pictogramelor” și „Voluntariatul - de la teorie la practică”, propuse de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea pentru anul școlar 2013 - 2014, în colaborare cu Asociația CES - Colaborăm, Educăm, Sprijinim; Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio - Umane, Departamentul de Științe ale Educației și Departamentul de Psihologie; Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Oradea și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Oradea.
Data de 2 aprilie marchează Ziua internațională de conștientizare a autismului, stabilită  în anul 2007 de Organizația Națiunilor Unite. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară diverse acțiuni cu scopul de a dinamiza și coagula eforturile mondiale de promovare a  unei mai bune înțelegeri a autismului și de a crește nivelul de conștientizare a publicului larg privind nevoile educaționale și sociale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.
Invitații: profesori, părinți, reprezentanți ai comunității, studenți și elevi deopotrivă, au fost primiți într-un mod inedit, propunându-li-se un mic experiment senzorial cu scopul de a înțelege și empatiza cu lumea copiilor cu autism.
Programul zilei a fost deschis de o elevă cu tulburare de spectru autist, Giulia B. din clasa a IV-a, care a încântat auditoriul cu un mini-concert la orgă.
Dna director adjunct, prof. Carmen Ilisie, a adresat un cuvânt de bun venit și a dat cuvântul invitaților speciali prezenți la eveniment:  lect. univ. dr. Karla Peter, lect. univ. dr. Kiss Julien din partea Universității din Oradea și dlui Emil Cocian - președintele Asociației SOS Autism Bihor și părinte.
Dna lect univ. dr. Daniela Roman, în calitate de responsabil al Departamentului de Psihologie pentru proiectul „Voluntariatul - de la teorie la practică”, responsabil al Comisiei de psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională a Filialei Bihor a Colegiului Psihologilor din România, dar și organizator al manifestării științifice, a subliniat semnificația acestei zile speciale pornind de la drepturile fundamentale ale copilului: „copilul cu cerințe educative speciale are dreptul la o îngrijire specială”. Apreciind importanța evenimentului, dna psiholog a concluzionat: „Evoluția societății depinde de felul în care creștem și educăm generațiile viitoare. Copiii acestei lumi sunt inocenți, vulnerabili și dependenți. Ei sunt de asemenea curioși, activi și plini de speranță. Viața lor ar trebui să fie una de bucurie și pace, de joc, învățare și creștere. Viitorul lor ar trebui modelat în armonie și cooperare. Ei ar trebui să se formeze prin lărgirea orizonturilor și dobândirea de experiență. În toate acțiunile referitoare la copii, pentru asigurarea bunăstării, interesul copilului trebuie să fie prioritar.” (Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului).   
Dna Ramona Kiss, prof. psihopedagog la CSEI Nr. 1, organizator al evenimentului, a susținut o informare asupra caracteristicilor autismului, cu sprijinul dnei Liliana Vidican, profesor de educație specială la o clasă de elevi cu tulburări de spectru autist.
În încheierea primei părți, dna Teodora Pantazi, în calitate de organizator și președinte al Asociației CES și dna Lucia Popa, director al CSEI Nr. 1 au mulțumit celor prezenți pentru deschidere și interesul manifestate pentru persoanele cu dizabilități.
Activitatea a continuat cu un atelier practic, de confecționare a unor flyere albastre, culoarea asociată autismului, cu mesaje sugestive de către elevii cu autism și alte deficiențe ai școlii gazdă ajutați de studenții invitați și de elevii de la cele două licee partenere, coordonați de dna prof. Ramona Urdea și Anne Mari Sălăgean.
Pentru a face vizibil evenimentul și în comunitate, acțiunea s-a încheiat în stradă, unde copiii, elevii și studenții au împărțit fluturașii confecționați, informând trecătorii despre semnificația Zilei internaționale de conștientizare a autismului.
Lect. univ. dr. Daniela Roman
prof. psihoped. Ramona Kiss
prof. psihoped. Teodora Pantazi

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:16 Ora de vară a Europei de Est