Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A XX-a ediție a Concursului de matematică „Ștefan Musta”

În organizarea catedrei de matematică a CN „Samuil Vulcan” Beiuș

A XX-a ediție a Concursului de matematică „Ștefan Musta”

La început de aprilie, organizat de catedra de matematică a Colegiului Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, a avut loc concursul de matematică „Ștefan Musta”, destinat elevilor din clasele V-XII de la liceele și școlile din zona Beiușului și nu numai

Începând din 1995, dascălii și elevii școlii îl omagiază pe profesorul de matematică Ștefan Musta, despre care academicianul Marius Sala, fost elev al liceului, spunea: „Nu am mai văzut un profesor ca el: atâta pasiune în ceea ce făcea, atâta bucurie când descoperea tineri pasionați... Se bucura cu toată ființa, ochii i se aprindeau, aproape că-i râdeau când cineva găsea o soluție mai elegantă… Ce om! Când ziceai Musta, ziceai Beiuș, iar când aminteai de Beiuș, aminteai implicit de Ștefan Musta” (Cercul profesorilor dispăruți).
Anul acesta, la concurs au participat 106 elevi, de la următoarele școli: Colegiul Național „Samuil Vulcan”, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei și școlile gimnaziale din Tărcaia, Căbești, Curățele, Lugașu de Jos.
Premianții
La clasa a V-a s-au remarcat elevii: Þiț Dragoș, Irimie Daria, Brădău Florin, Tiba Octavia, Barna Eduard (Școala Gimnazială „N. Popoviciu”, prof. Fericel Alina) și Maghiar Cristina (Liceul Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș”, prof. Bogdan Florica).
La clasa a VI-a: Toma Adrian, Ardelean George, Duma Oana, Buha Dragoș, Benedek Robert, Florea Dragoș (Liceul Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș”, prof. Bogdan Florica și prof. Domocoș Ecaterina), Demian Alexandra (Liceul Teoretic „N. Jiga” Tinca, prof. Martin Florica).
La clasa a VII-a: Mladoniczky Szabolcs, Costin Iulia (Colegiul Național „Samuil Vulcan”, prof. Popa Maria), Ivan-Leț Adrian (Școala Gimnazială Căbești, prof. Ardelean Călin), Fenesi Regina, Antal Terez, Kovacs Balazs (Școala Gimnazială Tărcaia, prof. Szatmari Ester), Ileș Delia (Tinca, prof. Ardelean Margareta), Podilă Teodora (Școala Gimnazială  „N. Popoviciu”, prof. Manda Crina).
La clasa a VIII-a:  Magda Georgiana (Șc. Gimn. „N. Popoviciu”, prof. Fericel Alina), Hepuțiu Oana (Tinca, prof. Martin Florica), Budo Daniel (CN „Samuil Vulcan”, prof. Copil Olimpia), Cătana Gabriela (Lugașu de Jos, prof. Poțclean Ana).
Rezultate frumoase au mai obținut elevii: Mierliță Ștefania, Ile Laurențiu, Matei Sergiu (CN „Samuil Vulcan”, prof. Copil Olimpia), Sandra Ioana (CN „A. Iancu”, prof. Grama Mioara) – clasa a IX-a; Laza Bianca (CN „S. Vulcan”, prof. Marta Ienciu) – clasa a X-a; Bogojel Alexandra, Iagăr Beatrice, Buda Alexandra (CN „S. Vulcan”, prof.  Popa Maria), Beleiu Andrei (CN „S. Vulcan”, prof. Marta Ienciu), Pele Florin (LVP „N. Bolcaș”, prof. Bogdan Florica) – clasa a XI-a; Drăgoi Nicoleta, Gurscă Vlad (prof. Elisabeta Bolcaș), Cap David (prof. Copil Olimpia) – de la CN „Samuil Vulcan”clasa a XII-a.
Felicităm toți elevii participanți care au preferat să folosească timpul lor liber într-un mod activ, dar și profesorii acestora pentru munca depusă.
Mulțumim profesorilor asistenți și evaluatori care și-au coroborat eforturile în scopul organizării acestei ediții.
A consemnat prof. Elisabeta Bolcaș
Foto: prof. Mihai Gabor
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A XX-a ediție a Concursului de matematică „Ștefan Musta”. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:15:49 Ora standard a Europei de Est