Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A XX-a ediție a Concursului de matematică „Ștefan Musta”

În organizarea catedrei de matematică a CN „Samuil Vulcan” Beiuș

A XX-a ediție a Concursului de matematică „Ștefan Musta”

La început de aprilie, organizat de catedra de matematică a Colegiului Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, a avut loc concursul de matematică „Ștefan Musta”, destinat elevilor din clasele V-XII de la liceele și școlile din zona Beiușului și nu numai

Începând din 1995, dascălii și elevii școlii îl omagiază pe profesorul de matematică Ștefan Musta, despre care academicianul Marius Sala, fost elev al liceului, spunea: „Nu am mai văzut un profesor ca el: atâta pasiune în ceea ce făcea, atâta bucurie când descoperea tineri pasionați... Se bucura cu toată ființa, ochii i se aprindeau, aproape că-i râdeau când cineva găsea o soluție mai elegantă… Ce om! Când ziceai Musta, ziceai Beiuș, iar când aminteai de Beiuș, aminteai implicit de Ștefan Musta” (Cercul profesorilor dispăruți).
Anul acesta, la concurs au participat 106 elevi, de la următoarele școli: Colegiul Național „Samuil Vulcan”, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei și școlile gimnaziale din Tărcaia, Căbești, Curățele, Lugașu de Jos.
Premianții
La clasa a V-a s-au remarcat elevii: Þiț Dragoș, Irimie Daria, Brădău Florin, Tiba Octavia, Barna Eduard (Școala Gimnazială „N. Popoviciu”, prof. Fericel Alina) și Maghiar Cristina (Liceul Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș”, prof. Bogdan Florica).
La clasa a VI-a: Toma Adrian, Ardelean George, Duma Oana, Buha Dragoș, Benedek Robert, Florea Dragoș (Liceul Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș”, prof. Bogdan Florica și prof. Domocoș Ecaterina), Demian Alexandra (Liceul Teoretic „N. Jiga” Tinca, prof. Martin Florica).
La clasa a VII-a: Mladoniczky Szabolcs, Costin Iulia (Colegiul Național „Samuil Vulcan”, prof. Popa Maria), Ivan-Leț Adrian (Școala Gimnazială Căbești, prof. Ardelean Călin), Fenesi Regina, Antal Terez, Kovacs Balazs (Școala Gimnazială Tărcaia, prof. Szatmari Ester), Ileș Delia (Tinca, prof. Ardelean Margareta), Podilă Teodora (Școala Gimnazială  „N. Popoviciu”, prof. Manda Crina).
La clasa a VIII-a:  Magda Georgiana (Șc. Gimn. „N. Popoviciu”, prof. Fericel Alina), Hepuțiu Oana (Tinca, prof. Martin Florica), Budo Daniel (CN „Samuil Vulcan”, prof. Copil Olimpia), Cătana Gabriela (Lugașu de Jos, prof. Poțclean Ana).
Rezultate frumoase au mai obținut elevii: Mierliță Ștefania, Ile Laurențiu, Matei Sergiu (CN „Samuil Vulcan”, prof. Copil Olimpia), Sandra Ioana (CN „A. Iancu”, prof. Grama Mioara) – clasa a IX-a; Laza Bianca (CN „S. Vulcan”, prof. Marta Ienciu) – clasa a X-a; Bogojel Alexandra, Iagăr Beatrice, Buda Alexandra (CN „S. Vulcan”, prof.  Popa Maria), Beleiu Andrei (CN „S. Vulcan”, prof. Marta Ienciu), Pele Florin (LVP „N. Bolcaș”, prof. Bogdan Florica) – clasa a XI-a; Drăgoi Nicoleta, Gurscă Vlad (prof. Elisabeta Bolcaș), Cap David (prof. Copil Olimpia) – de la CN „Samuil Vulcan”clasa a XII-a.
Felicităm toți elevii participanți care au preferat să folosească timpul lor liber într-un mod activ, dar și profesorii acestora pentru munca depusă.
Mulțumim profesorilor asistenți și evaluatori care și-au coroborat eforturile în scopul organizării acestei ediții.
A consemnat prof. Elisabeta Bolcaș
Foto: prof. Mihai Gabor
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A XX-a ediție a Concursului de matematică „Ștefan Musta”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:17 Ora de vară a Europei de Est