Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Revista de cultură „Curtea de la Argeș”, numărul pe aprilie

Dl rector Ioan Dzițac ne îndeamnă să lecturăm

Revista de cultură „Curtea de la Argeș”, numărul pe aprilie

Dl redactor-șef Gheorghe Păun, academician și matematician prin excelență (formare), afirmă răspicat că 1+1=2!

În ciuda faptului că mulți susțin că „în viață nu e ca în matematică, unu plus unu nu fac întotdeauna doi”. Cum se complică lucrurile în viață și la ce se poate ajunge, citiți editorialul! La Domnul Eminescu, în continuare, Toate-s vechi și nouă toate.. „Discuțiunea actuală asupra reformelor ce ar fi de introdus în școlile noastre secundare a emanat de la necesitatea, ce devine tot mai simțită la noi, de a ne crea o clasă de mijloc, având tehnici, industriași, meseriași, comercianți și agricultori buni”, scria Eminescu în vremea sa. Oare în zilele noastre cum e? Și spune mai departe… „de-a da o direcțiune mai practică instrucțiunii”. Horia Bădescu scrie despre Orânduielile lumii, cel care deține pe noptieră, de o bucată de vreme, o carte rară, nu vă spui care. Aflați singuri! Reporter de calibru, interesant și umblat prin lumea largă, Johan Galtung ne aduce în atenție Cuba: O piesă în trei acte. Vor stăpâni roboții lumea? Se întreabă și ne întreabă Dan Farcaș. Iar autorul face diferența între a conduce și a stăpâni, a gândi, a crea și a programa mașinăria. Gheorghe Săsărman, scriitor român, stabilit în Germania, urmează să publice cartea „Cunoaștere și credință, lecturi paralele”. Înainte să vadă lumina tiparului, cartea poate fi lecturată pe secțiuni în revista de față. În legătură cu Testamentul abatelui Meslier (sincer, astăzi, nu cred că există un asemenea preot; cred că e o invenție… literară pentru marele public sau pentru atei), doresc să vă pun la suflet doar afirmația lui Voltaire (dintr-o scrisoare): „Cred că nimic nu poate fi mai de efect decât testamentul unui preot care îi cere iertare lui Dumnezeu pentru a-i fi înșelat pe oameni”. Dna Gheorghina Mihăescu scrie despre Școli(le) domnești. „Cântările religioase constituiau obiect de studiu pentru școlarii care învățau aici” (este vorba despre Școala Domnească din Câmpulung). Apropo, întreb și mă întreb: Oare de ce nu am putea avea și astăzi școli domnești, așa cum avem școli particulare? Eu cred în puterea tămăduitoare (de sensibilizare și de educare, de ce nu?) a versurilor din cântările religioase. De aceea, noi, în revista „OviDan”, avem, în fiecare număr „Cântarea zilei”, câte o cântare religioasă (în nr. 26/138, din săptămâna aceasta, 1-7 aprilie, avem „Trăia odată într-o căsuță”, cu versuri absolut superbe și cu un mesaj teribil de educativ și de actual). În altarul inimii (Ce frumos sună!), citim teme din Convorbiri duhovnicești, de Ioan Casian (puse pe tapet de Cristian Bădiliță). „Vanitatea subminează discernământul. Vanitosul nu acceptă lecții, își fixează singur modul de viață și performanțele, respinge orice ajutor din afară”. E cât se poate de exact exprimat și de adevărat!
În continuare, trebuie să telegrafiez…că prea m-am luat cu vorba, citând și comentând una sau alta. La rubrica Știința, parte a culturii, citiți Fizica de la Măgurele și datarea cu Carbon-14. Istoria de lângă noi: Repere istorice ale armei comunicații și informatică. Seniori ai culturii: Mihail Diaconescu. La Podul de reviste: „Dimensiuni filosofice cantemirene”, precum și „Cartea care ne deșteaptă”. Cărți și autori: O definiție narativă a vieții ca scenă. La pas prin satul global: Popas în China. De luni bune, Ion Pătrașcu ne plimbă, într-o veselie, prin China (cea mare), dezvelindu-ne atâtea minunății. Merită efortul de a-l lectura lună de lună! La aceeași rubrică, citim despre sărbătoarea Paștelui la spanioli: Semana Santa. La Orizont SF, Mircea Opriță scrie Superlativul poluării. În ultima pagină (a 24-a), admirăm Culori argeșene: Un vis devenit realitate.
În acest număr semnează scriitori, matematicieni, profesori, teologi, fizicieni, diplomați, publiciști și sociologi din Cluj-Napoca, Norvegia, București, Germania, C. de Argeș, Franța, Chișinău, Pitești, SUA, Spania și Corbeni, Argeș.
Vă îndemn să citiți mai multe și mai interesante pe adresa: www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:38:33 Ora standard a Europei de Est