Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prof.univ.dr. Răzvan Andonie, Central Washington University, Ellensburg, WA, USA

BIOSCHIÞE DE INFORMATICIENI ROMÂNI DE SUCCES (7)

Prof.univ.dr. Răzvan Andonie, Central Washington University, Ellensburg, WA, USA

Notă introductivă. După cum ne-am obișnuit, în timp ce majoritatea publicațiilor românești aleargă după senzaționalul negativ din școlile noastre, „OviDan” caută să ofere tineretului modele, popularizând exemplele pozitive. Voi continua azi serialul în care deja am prezentat 6 schițe biografice ale unor informaticieni de succes, români cu care ne mândrim. Ordinea de prezentare nu este bazată pe nicio ierarhie, ci este una subiectivă.

Voi continua cu prietenul meu Răzvan Andonie [1], pe care îl cunosc din perioada studenției, 1972-1977, când am fost colegi la Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Mi-a atras atenția de la început prin cultura sa deosebită, el fiind absolvent al liceului german din Brașov “Johannes Honterus”, unde cultura era la mare preț. Faptul că vorbea perfect germana și că era considerat un tip exotic și nonconformist, pentru acele vremuri comuniste, purtând plete și blugi și (re)citând din Nietzsche („Așa grăit-a Zarathustra”), a atras atenția Securității, care a pus turnători pe urmele sale. De la el am auzit pentru prima dată despre „poetica matematică”, introdusă de celebrul matematician român Solomon Marcus, care avea să-i devină ulterior maestru (conducător de doctorat). După 1977 nu ne-am mai revăzut decât la întâlnirea de 30 de ani de la terminarea facultății (2007). De atunci a început și colaborarea noastră profesională.
L-am invitat pe Răzvan să colaboreze cu mine ca editor executiv la revista IJCCC [2], keynote speaker la ICCCC2010 [3], organizator de secțiune specială la  ICCCC2012 [4].
La rândul său, Răzvan m-a invitat să-i fiu coautor la un articol editorial în 2010 [5] și membru în comisia de doctorat a domnului Bogdan Crivăț, despre care am povestit în al cincilea episod [6].
Răzvan Andonie s-a născut la Brașov, în 1953, unde a absolvit și studiile preuniversitare (1972). După absolvirea facultății (1977), a lucrat la Brașov, ca programator, iar apoi, după ce obține doctoratul (1984), devine cercetător la Institutul de Cercetări pentru Tehnică de Calcul. Din 1992 ocupă un post de conferențiar universitar (1992-1996) la Universitatea Transilvania din Brașov, unde devine profesor universitar (1996) și apoi conducător de doctorat.
Ieșirile sale în străinătate au început cu o serie de vizite mai scurte, în calitate de Visiting Professor la câteva universități din Europa: University of Ulster Northern Ireland, U.K (Ian. –Feb. 1996); Dublin City University, Dublin, Ireland (Feb. – Martie 1996) și Autonomous University of Barcelona, Spain (Iulie - Aug., 1997).
A urmat o serie de Visiting Professor la universități din Europa și Statele Unite, pe perioade mai lungi: Wayne State University, Detroit, Michigan, USA (1997 – 1999); University of Texas at San Antonio, USA (1999 – 2000); University of Ulster, Northern Ireland, U.K. (2009 – 2010).
Pe urmă ocupă, prin concurs, un post de conferențiar universitar la Central Washington University, USA,  (2003 – 2008).
În 2008 devine profesor universitar la Central Washington University, Ellensburg, WA, USA, unde este titular și în prezent.
La Universitatea Transilvania din Brașov continuă să conducă doctorate și în prezent, printre cei care au obținut titlul de doctor în calculatoare, sub conducerea sa, numărându-se Lucian Sasu (2006), Honorius Gălmeanu (2008), Bogdan Crivăț (2011) și  Istvan Lorentz (2013), următorii candidați fiind Adrian Brașoveanu și Răzvan Popovici.
Câteva realizări profesionale:
Teza de doctorat: Aspecte sintactico-informaționale în recunoașterea formelor (1984, conducător științific: acad. Solomon Marcus).
Domenii de cercetare științifică: Algoritmi avansați pentru calcul științific, Inteligență computațională, Machine Learning, Data Mining, Bioinformatică ș.a.
Cursuri predate studenților: Algoritmi și structuri de date, Programare fundamentală, Calcul paralel, P2P, Data mining, Rețele neurale, Structuri matematice discrete ș.a.
Articole științifice publicate în reviste și proceedings: peste 100 (cu peste 300 de citări) [7].
Cărți publicate și capitole în cărți: peste 15.
Conferințe organizate sau participare în comitetul științific: peste 50.
Conferințe invitate: peste 15 (în SUA, Regatul Unit, Irlanda, Spania, Suedia, Elveția, Germania, România ș.a.).
Ioan Dzițac
 
[1] http://www.cwu.edu/~andonie/
[2] http://univagora.ro/jour/index.php/ijccc/about/editorialTeam
[3] http://www.iccc.univagora.ro/program/keynote-speakers
[4] http://www.icccc.univagora.ro/
[5] http://www.journal.univagora.ro/?page=article_details&id=425
[6]  http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.10086
[7] http://scholar.google.com/citations?user=yIxWPq8AAAAJ&hl=en
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prof.univ.dr. Răzvan Andonie, Central Washington University, Ellensburg, WA, USA.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:15 Ora de vară a Europei de Est