Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Educație ecologică la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”

Promovarea ariilor protejate din județul Bihor

Educație ecologică la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”

Marți, 1 aprilie 2014 (fără farse!) la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea s-a desfășurat ședința de diseminare a rezultatelor cercetărilor din cadrul proiectului „Promovarea ariilor protejate din județul Bihor”.

Este vorba de un proiect de educație ecologică al cărui scop îl reprezintă formarea la tineri (elevi și studenți)  și la alți membri ai comunității locale din județul Bihor a unei atitudini corespunzătoare față de mediu, care să favorizeze implicarea activă și inițiativa personală în domeniul dezvoltării durabile.
Proiectul își propune să corecteze percepțiile limitative care reduc educația ecologică la curățarea deșeurilor din arealele locuite, să valorifice didactic atribuțiile instituțiilor abilitate în domeniul ecologic, să cultive preocupările și interesele tinerilor și să așeze demersul ecologic pe fundamentul unei proiectări riguroase, cu finalități clare și instrumente de evaluare concludente și evaluabile de factorii interesați, dar și de orice membru al societății civile care se consideră îndreptățit să solicite justificarea fondurilor bugetare alocate sistemului național de educație.
Partenerii instituției (care contribuie în mod real la elaborarea calendarului de activități, oferă sprijin și consultanță științifică, desfășoară activități alături de elevi și profesorii lor și le promovează) sunt Facultatea de Geografie, Turism și Sport a Universității din Oradea, reprezentată de doamna conf. univ. dr. Ribana Linc și Administrația Parcului Natural Apuseni, reprezentată de domnul director Alin Moș.
Desfășurat în perioada ianuarie – iunie 2014, acest demers complex include o etapă de planificare, organizare, documentare, creație și prezentare a rezultatelor (ianuarie - martie) și o  etapă de activități în teren (aprilie - iunie), de aplicare a cunoștințelor obținute anterior, de recunoaștere a aspectelor și elementelor studiate și, nu în ultimul rând, de creație, materialele foto și video ce vor fi realizate în Parcurile Naturale Cefa și Apuseni urmând a completa panoul verde amenajat marți în școală și broșura proiectului. Grupul-țintă este reprezentat de 18 elevi de clasele a X-a și a XI-a și de 6 studenți din anul I de la specializarea Geografia Turismului.
Tematica referatelor, eseurilor, prezentărilor PowerPoint și posterelor prezentate și expuse în cadrul manifestării care încheie prima etapă a proiectului include aspectele specifice și importanța la nivel național a celor două parcuri naturale aflate parțial în județul nostru, formele de relief exocarstic și endocarstic din Parcul Natural Apuseni, vegetația zonelor umede din vestul României, specii faunistice protejate (dropia, stârcul cenușiu) și maniere de abordare a educației ecologice în școlile românești.
În perspectiva celor două excursii ce vor fi organizate în Parcul Natural Cefa (în săptămâna 7-11 aprilie) și în Platoul Padiș din Parcul Natural Apuseni (28 - 30 iunie 2014), doamna conf. univ. dr. Ribana Linc a susținut prelegerea „Protejând natura – ne protejăm pe noi înșine”.
Proiectul este coordonat de domnul profesor de limba franceză și geografie Vasile Bîdiliță, iar din echipa de proiect mai face parte doamna profesor de limba română Simona Condurache.
Prof. Vasile BÎDILIȚĂ
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Educație ecologică la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:13 Ora de vară a Europei de Est