Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Declarație politică

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Data de 2 aprilie a fost declarată în anul 1989 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

Stimați colegi,
Cu această ocazie doresc să servesc și eu scopului acestei zile, acela de a crește gradul de conștientizare a autismului la toate nivelele societății, atrăgându-vă atenția asupra acestei tulburări care afectează viața a aproximativ 30.000 de români și a familiilor lor, număr estimat de organizațiile neguvernamentale din domeniu.
Autismul este o afecțiune recunoscută relativ recent, fiind cercetată începând cu anul 1943, iar bazele diagnosticării acestei tulburări s-au pus în anul 1961, dar cauzele acesteia nu sunt încă bine cunoscute.
Și totuși terapiile dezvoltate în acești ani se dovedesc a avea rezultate, până la 47% din cazuri recuperându-se aproape total, astfel încât acestea să se poată integra cât mai bine în societate. Costurile terapeutice sunt foarte mari, fiind cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro lunar, din care statul român decontează doar 69 lei/zi, reprezentând o oră pe zi de tratament la terapeut. Pentru a avea rezultate, terapia trebuie realizată intensiv, între 30 – 40 de ore pe săptămână, începând de la vârste cât mai mici.
Un exemplu de succes îl constituie o organizație neguvernamentală din Oradea, care lucrează cu persoane cu autism și care a reușit ca o parte dintre adulții autiști să aibă abilitatea de a se integra pe piața muncii, putând desfășura activități specifice între 2 și 4 ore pe zi. Acești adulți doresc să ducă o viață cât mai aproape de normalitate, să fie „mari”, să aibă un loc de muncă.
Eforturile pe care le fac persoanele cu autism, familiile lor și terapeuții trebuie sprijinite de noi toți, trebuie să înțelegem și să contribuim la dezvoltarea lor. Școlile trebuie să aplice programele de integrare a copiilor autiști în învățământul de masă, angajatorii să fie flexibili în relația cu persoanele autiste, să înțeleagă nevoile lor, iar statul român să finanțeze mai mult terapiile educaționale, deoarece persoanele cu autism pot fi recuperate dacă se investește de la vârste fragede în tratamentul lor specializat.
Florica CHERECHEȘ
Deputat PNL

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:07:33 Ora de vară a Europei de Est