Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Polițiștii bihoreni și-au sărbătorit ziua, avansând în grad, premiind și bucurând copiii

Marți, de Ziua Poliției Române

Polițiștii bihoreni și-au sărbătorit ziua, avansând în grad, premiind și bucurând copiii

După o săptămână rodnică, bogată în evenimente specifice polițiștilor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor a sărbătorit Ziua Poliției Române, marți, 25 martie 2014, așa cum o face în fiecare an, zi care coincide cu sărbătoarea creștină Buna Vestire.

În ședința festivă, purtătorul de cuvânt al instituției, subcomisarul de poliție Alina Dinu, a citit mesajul dlui viceprim-ministru pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne și al dlui chestor-șef de poliție Petre Tobă, inspectorul general al Inspectoratului General al Poliției Române.
Așa după cum se obișnuiește, de Ziua Poliției Române, toți polițiștii au fost avansați în gradul următor, iar 40 dintre ei au primit mulțumiri scrise și premii în bani din partea sponsorilor, Fundația „Ioan Baciu” și Corpul Național al Polițiștilor. Patru ofițeri și doi agenți au fost înaintați în grad înainte de termen, iar unor polițiști (opt la număr) li s-au anulat sancțiunile disciplinare. Pentru  merite deosebite, agentul-șef Tamaș Alexandru Ovidiu a ajuns „Polițistul anului 2013”, fiind premiat și recompensat cu o tabletă și 500 de lei, de către cei doi sponsori oficiali. Sponsorii l-au surprins plăcut (și emoționat) și pe dl chestorul dr. Liviu Popa, acordându-i o Diplomă de excelență.
Cu respectul cuvenit, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor a invitat la microfon foștii comandanți ai Poliției bihorene de după ’89 (Gheorghe Chereji, Ioan Câmpan, Lazăr Cârjan), felicitându-i de Ziua Poliției Române și mulțumindu-le pentru prezența la ceremonie și pentru activitatea depusă.
Premierea câștigătorilor concursurilor din Săptămâna Poliției Bihorene
Așa după cum am scris cu ocazia desfășurării celei de-a VII-a ediții a Concursului preventiv „Școala fără violență”, premierea câștigătorilor celor două secțiuni, gimnaziu și liceu, s-a făcut tot acum, reprezentanții celor șase echipaje primind  diplomele, cupele și felicitările de rigoare din partea comandantului Poliției, dl chestor dr. Liviu Popa.
Vă reamintim câștigătorii Concursului preventiv „Școala fără violență”: la gimnaziu, pe locul I - echipajul Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir”, pe locul II – echipajul Colegiului Tehnologic Nr. 1 Vadu Crișului, iar pe locul IIIechipajul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”; la liceu, pe locul I – echipajul Colegiului Economic „Partenie Cosma”, pe locul IIechipajul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, iar pe locul III – echipajul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”. La concursul de tir rezervat copiilor, pe locul I s-au situat reprezentanții Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, urmați pe locurile II și III de reprezentanții Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” și ai Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”.
Expoziții și demonstrații în curtea poliției
Marți, cu începere de la ora 10, copiii și elevii au fost așteptați de polițiști la sediul din Parcul Traian, în curte, cu autoturismele din dotare gata să fie „inspectate” de copii, cu alarma în bună stare de funcționare, care a răsunat în nenumărate rânduri, fiind activată mai cu seamă de cei mai mici vizitatori. Copiii și elevii de la diferite unități de învățământ (noi am reperat grupuri de copii de la Grădinița Nr. 37 -  structura Grădiniței Nr. 54; elevi de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” – elevii dnei prof. Laura Ienei-David; elevi de la Școala Gimnazială Nr. 11  - elevii dnei prof. Carmen Nica; elevi de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" - elevii dnei prof. Maria Dronca și ai doamnei prof. Anca Mărincean; de la Colegiul Național  Mihai Eminescu” - liceeni din a X-a, precum și elevii dnei prof. Mirela Bar; elevi de la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, elevii dnei prof. Alina Firtean…).
Polițiștii i-au așteptat cu o expoziție cuprinzând armament și tehnică din dotare; copiii mai îndrăzneți s-au pozat cu pistolul sau cu pușca în mâini, ori cu cătușele prinse pe mâini; au admirat expoziția cu sisteme tehnice de securitate și autolaboratorului criminalistic, unde li s-au luat amprentele și li s-au făcut poze pentru legitimația de polițist; la standul cu documente și pliante, broșuri și alte materiale de promovare a profesiei de polițist și cu conținut educativ – preventiv, s-au reîntâlnit cu agentul principal Lăcrimioara Fărcane și dl comisar Marcel Cosma; au mângâiat câinii dresați și s-au pozat cu ei, iar după ședința festivă, au avut ocazia să asiste și la demonstrații speciale ale luptătorilor Serviciului de Acțiuni Speciale, să-i îndemne și să-i încurajeze  pe Nero și Igor în prinderea hoților și spărgătorilor...
Copiii au trăit marți, cu adevărat, o zi specială, alături de polițiști, în curtea sediului de poliție!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (114 poze), accesați Galeria foto: Polițiștii bihoreni și-au sărbătorit ziua, avansând în grad, premiind și bucurând copiii.

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 07:34:57 Ora standard a Europei de Est