Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Polițiștii bihoreni și-au sărbătorit ziua, avansând în grad, premiind și bucurând copiii

Marți, de Ziua Poliției Române

Polițiștii bihoreni și-au sărbătorit ziua, avansând în grad, premiind și bucurând copiii

După o săptămână rodnică, bogată în evenimente specifice polițiștilor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor a sărbătorit Ziua Poliției Române, marți, 25 martie 2014, așa cum o face în fiecare an, zi care coincide cu sărbătoarea creștină Buna Vestire.

În ședința festivă, purtătorul de cuvânt al instituției, subcomisarul de poliție Alina Dinu, a citit mesajul dlui viceprim-ministru pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne și al dlui chestor-șef de poliție Petre Tobă, inspectorul general al Inspectoratului General al Poliției Române.
Așa după cum se obișnuiește, de Ziua Poliției Române, toți polițiștii au fost avansați în gradul următor, iar 40 dintre ei au primit mulțumiri scrise și premii în bani din partea sponsorilor, Fundația „Ioan Baciu” și Corpul Național al Polițiștilor. Patru ofițeri și doi agenți au fost înaintați în grad înainte de termen, iar unor polițiști (opt la număr) li s-au anulat sancțiunile disciplinare. Pentru  merite deosebite, agentul-șef Tamaș Alexandru Ovidiu a ajuns „Polițistul anului 2013”, fiind premiat și recompensat cu o tabletă și 500 de lei, de către cei doi sponsori oficiali. Sponsorii l-au surprins plăcut (și emoționat) și pe dl chestorul dr. Liviu Popa, acordându-i o Diplomă de excelență.
Cu respectul cuvenit, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor a invitat la microfon foștii comandanți ai Poliției bihorene de după ’89 (Gheorghe Chereji, Ioan Câmpan, Lazăr Cârjan), felicitându-i de Ziua Poliției Române și mulțumindu-le pentru prezența la ceremonie și pentru activitatea depusă.
Premierea câștigătorilor concursurilor din Săptămâna Poliției Bihorene
Așa după cum am scris cu ocazia desfășurării celei de-a VII-a ediții a Concursului preventiv „Școala fără violență”, premierea câștigătorilor celor două secțiuni, gimnaziu și liceu, s-a făcut tot acum, reprezentanții celor șase echipaje primind  diplomele, cupele și felicitările de rigoare din partea comandantului Poliției, dl chestor dr. Liviu Popa.
Vă reamintim câștigătorii Concursului preventiv „Școala fără violență”: la gimnaziu, pe locul I - echipajul Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir”, pe locul II – echipajul Colegiului Tehnologic Nr. 1 Vadu Crișului, iar pe locul IIIechipajul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”; la liceu, pe locul I – echipajul Colegiului Economic „Partenie Cosma”, pe locul IIechipajul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, iar pe locul III – echipajul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”. La concursul de tir rezervat copiilor, pe locul I s-au situat reprezentanții Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, urmați pe locurile II și III de reprezentanții Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” și ai Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”.
Expoziții și demonstrații în curtea poliției
Marți, cu începere de la ora 10, copiii și elevii au fost așteptați de polițiști la sediul din Parcul Traian, în curte, cu autoturismele din dotare gata să fie „inspectate” de copii, cu alarma în bună stare de funcționare, care a răsunat în nenumărate rânduri, fiind activată mai cu seamă de cei mai mici vizitatori. Copiii și elevii de la diferite unități de învățământ (noi am reperat grupuri de copii de la Grădinița Nr. 37 -  structura Grădiniței Nr. 54; elevi de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” – elevii dnei prof. Laura Ienei-David; elevi de la Școala Gimnazială Nr. 11  - elevii dnei prof. Carmen Nica; elevi de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" - elevii dnei prof. Maria Dronca și ai doamnei prof. Anca Mărincean; de la Colegiul Național  Mihai Eminescu” - liceeni din a X-a, precum și elevii dnei prof. Mirela Bar; elevi de la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, elevii dnei prof. Alina Firtean…).
Polițiștii i-au așteptat cu o expoziție cuprinzând armament și tehnică din dotare; copiii mai îndrăzneți s-au pozat cu pistolul sau cu pușca în mâini, ori cu cătușele prinse pe mâini; au admirat expoziția cu sisteme tehnice de securitate și autolaboratorului criminalistic, unde li s-au luat amprentele și li s-au făcut poze pentru legitimația de polițist; la standul cu documente și pliante, broșuri și alte materiale de promovare a profesiei de polițist și cu conținut educativ – preventiv, s-au reîntâlnit cu agentul principal Lăcrimioara Fărcane și dl comisar Marcel Cosma; au mângâiat câinii dresați și s-au pozat cu ei, iar după ședința festivă, au avut ocazia să asiste și la demonstrații speciale ale luptătorilor Serviciului de Acțiuni Speciale, să-i îndemne și să-i încurajeze  pe Nero și Igor în prinderea hoților și spărgătorilor...
Copiii au trăit marți, cu adevărat, o zi specială, alături de polițiști, în curtea sediului de poliție!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (114 poze), accesați Galeria foto: Polițiștii bihoreni și-au sărbătorit ziua, avansând în grad, premiind și bucurând copiii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:49 Ora de vară a Europei de Est