Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Abonați” la națională, la Protecția mediului, ca și la Chimie!

La „Mihai Viteazul”, elevi și profesori preocupați de excelență

„Abonați” la națională, la Protecția mediului, ca și la Chimie!

„Și la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, găsiți, an de an, elevi și profesori „abonați” la premii, mențiuni și medalii, fie că e vorba despre concursuri naționale de profil sau de olimpiade școlare”, ne spune dna profesor Marinela Filip.

La catedra de Protecția mediului am găsit profesori și elevi preocupați de a obține excelența!
„Un profesor bun este acela care știe să motiveze elevul, știe să îi dea aripi, îl învață să viseze dincolo de limitele lui de până atunci. Un impuls din partea profesorului și elevul prinde viață. Aceasta îl va schimba pentru tot restul vieții sale. Elevul a prins aripi și de acum doar imaginația lui îi mai pune limite. Cu toții observăm schimbările radicale de comportament, de gândire, de estimare de sine ale unui elev revenit de la o olimpiadă națională cu o diplomă și cu un nou premiu în palmares”, recunoaște doamna profesor Marinela Filip.
Și în acest an, la Olimpiada - aria curriculară „Tehnologii”, etapa județeană, din  22 februarie 2014, la profilul „Resurse naturale și Protecția mediului”, specializarea Protecția mediului și Tehnician analize produse alimentare, elevii participanți de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” au obținut rezultate deosebite.
Eleva Dărăban Daiana din clasa a XI-a F, specializarea Tehnician analize produse alimentare, a obținut premiul I, iar colega sa, Vinter Ioana, premiul al II-lea. Elevul Birta Dan Andrei, din clasa a XII-a E, specializarea Protecția mediului, a obținut premiul I, iar colegele sale, Marta Ioana și Măciucă Ioana, premiul al II-lea, respectiv premiul al III-lea. Cu un an în urmă, Ioana Marta s-a întors cu un premiu special de la etapa națională a acestei olimpiade.
Cu cei doi olimpici naționali, Daiana și Andrei, calificați pentru etapa națională, ne-am întâlnit în laboratorul de analize chimice unde  muncesc cu dăruire și își petrec o parte din pauze și din timpul lor liber pentru a se pregăti pentru competiția națională.
Munca în echipă, în colectivul clasei, baza materială a școlii, un manager destoinic, preocupat în a asigura cabinete și laboratoare pe măsura rezultatelor, munca individuală de calitate, dezvoltarea unor relații propice între elevi, și nu în ultimul rând relația de bună colaborare cu familia, parteneriatul părinți - profesori, sunt elemente decisive în obținerea excelenței la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:12 Ora de vară a Europei de Est