Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VII-a, liceu

Joi, în Săptămâna Poliției Bihorene

Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VII-a, liceu

Joi, 20 martie 2014, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, în cadrul Săptămânii Poliției Bihorene, a continuat Concursul preventiv „Școala fără violență”, cu secțiunea liceu, la care au participat 12 echipaje, opt din Oradea și câte unul din Beiuș, Dobrești, Aleșd și Vadu Crișului.

Cele 12 echipaje au reprezentat: Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnologic Nr. 1 Vadu Crișului, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.
Pe podium, echipajul economiștilor, urmat de echipajele de la „Mihai Eminescu” și „Mihai Viteazul”
La secțiunea liceu, concursul a fost prezentat de Adelina Corbuțiu din clasa a IX-a de la liceu gazdă, iar juriul a fost format din: prof. Costa Monica, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, agent principal Lăcrimioara Fărcane, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, psiholog Mihaela Mincic, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, prof. Otilia Bejan, de la Palatul Copiilor și Elevilor, Otilia Șandor, de la „Jurnal bihorean” și eleva Roxana Lup, coregraf, dansator.
Ca și gimnaziștii, și liceenii și-au exprimat protestul împotriva violenței prin forme diferite ale artei: dans, teatru, desen, fotografie și film, precum și prin eseu.
Violența este una dintre marile probleme ale lumii contemporane. Violența școlară este un fenomen extrem de complex, cu o determinare multiplă: familială, societală, școlară, personală și culturală. Problema violenței în școală poate și trebuie să devină o temă de reflexie pentru toți cei implicați în viața școlii, ca să o cităm pe Adelina. Există un interes deosebit în rândul elevilor, cadrelor didactice și părinților cu privire la reducerea actelor de violență în școală. Iar reprezentanții poliției desfășoară nenumărate activități preventiv-educative în grădinițe și școli pentru informarea și educarea copiilor și elevii.
Inițiatorul acestui concurs este dna comisar șef de poliție Ioana Indrieș, cunoscută și îndrăgită de toți copiii și elevii județului Bihor. Pentru domnia sa, acest concurs este ca și propriul să „copil”, născut și crescut cu dragoste, la care ține enorm, și care a ajuns, iată, la vârsta de 7 ani. Alături de doamna comisar șef, în organizarea acestei ediții s-au implicat: dl comisar Marcel Cosma, inspector principal Flaviu Iova și agent principal Lăcrimioara Fărcane, iar gazdele au fost reprezentate de dna prof. Daniela Marinău și Camelia Timofte. 
În etalarea cunoștințelor în materie de prevenire a violenței în mediul școlar, concurenții au avut de susținut patru probe de concurs, proba artistică, proba teoretică (un chestionar tip grilă, cu câte trei variante de răspuns la toate cele 10 întrebări), proba afișului antiviolență, precum și un eseu, cu tema „Mesajul meu antiviolent”.  
Câștigătorii ediției
În urma jurizării, pe primul loc s-a situat echipajul Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea, urmat, pe locurile II și III, de echipajele de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și  Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul.
Cei de la „Mihai Viteazul” și „Mihai Eminescu” au mai câștigat câte un premiu special pentru „Cel mai bun eseu”. Tot premii speciale au mai obținut: economiștii orădeni pentru „Cel mai bun afiș”, iar colegiile tehnice „Andrei Șaguna” din Oradea și „Alexandru Roman” din Aleșd, pentru „Cel mai bun moment artistic”. Echipajul de la „Onisifor Ghibu” a primit un premiu special pentru Găzduire exemplară timp de 7 ani.
Câștigătorii premiilor I, II și III (de la cele două secțiuni, gimnaziu și liceu) vor fi premiați, în mod festiv, marți, 25 martie 2014, la sediul Poliției, de Ziua Poliției Române.  
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VII-a, liceu.      

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:50 Ora de vară a Europei de Est