Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Declarația de presă susținută de ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie

Miercuri, 19 martie

Declarația de presă susținută de ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie

Vă prezentăm transcrierea declarației de presă susținute astăzi, 19 martie 2014, de ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, pe tema lansării de MEN a procedurilor aferente licitației pentru manualele de clasa I și clasa a II-a…

Bună ziua! Mulțumesc frumos că ați răspuns invitației noastre, făcută, într-adevăr, în ultimul moment. Cred însă, că trebuie să încercăm să clarificăm câteva lucruri, în principal problema legată de manuale...
Încep, însă, cu manualele. Manualele sau redactarea manualelor reprezintă un proces complicat. Nu poți să schimbi manualele într-un interval scurt de timp, nu poți să faci acest lucru nici măcar în interiorul unui an școlar. De ce? Pentru că etapele sunt următoarele: mai întâi stabilești un anumit număr de ore pentru fiecare disciplină în parte și disciplinele care urmează să fie predate pentru un ciclu. Ca să fie mai simplu, discutăm despre ciclul primar și evident că această procedură se aplică și pentru gimnaziu și pentru liceu. Lista de discipline, numărul de ore și programele corespunzătoare fiecărei discipline au fost în discuție la nivelul Ministerului Educației, și această discuție a fost coordonată în principal de Institutul de Științe ale Educației, de foarte mult timp. Totuși, o formă avansată a fost lansată în dezbatere publică în vara lui 2012. Deci, în iunie sau iulie 2012, pe pagina de Internet a Ministerului Educației au existat cele două documente (un moment în care eu nu eram ministru). În urma dezbaterilor publice atât pe programe, cât și pe planurile cadru, în martie 2013, au fost aprobate prin ordin de ministru cele două documente. Primul vizează planurile cadru și a fost aprobat pe 12 martie 2013, iar al doilea document aprobă programele școlare pentru învățământul primar, clasa pregătitoare, clasa întâi și clasa a II-a, aprobat exact cu un an în urmă, pe 19 martie 2013. Programele nu au fost neapărat noi în momentul în care au fost aprobate, pentru că în urma dezbaterilor publice au fost mici retușuri, dar nu au fost modificate substanțial. Plecând de la această idee, anul trecut am anunțat că este posibil să avem manuale digitale pentru clasa întâi, în septembrie. Am anunțat și un calendar. În acel moment au existat o serie de critici venite din partea unor editori, spunând că timpul este foarte scurt și că ar fi avut nevoie de 6-9 luni din momentul în care era aprobată programa școlară și, evident, din momentul în care cunoșteau și specificațiile tehnice ale manualelor digitale (pentru că vorbim despre un alt concept).
Am fost de acord cu observațiile, am discutat pe formatul tehnic al manualelor digitale, asta în condițiile în care, repet, nu vom avea numai format digital, vom avea și formatul clasic, pe hârtie, pe masa elevilor și vom avea și o componentă digitală. Am dezbătut aceste specificații din martie anul trecut până în septembrie-octombrie. Revin: planurile cadru, programele, plus specificațiile tehnice, specificații tehnice modificate, nu radical, dar modificate acolo unde cei care au participat la dezbaterea publică au solicitat să fie mai clari sau să aibă o paletă mai largă, să acopere mai multe tipuri de aplicații software. Așadar, am făcut toate aceste lucruri. Din acel punct, achiziția de manuale se face pe baza legislației care vizează achizițiile publice. Asta înseamnă încărcare pe SEAP, depunere de aplicații, evaluare, anunțare de rezultate. Trebuie să recunosc că sunt surprins de faptul că astăzi unii editori, și subliniez unii editori, pentru că nu sunt toți editorii, în principal aceiași care au avut comentarii și anul trecut, spun că au la dispoziție șase săptămâni să redacteze și să pregătească manualele... Așa am înțeles din presă, pentru că direct nu a solicitat nimeni nicio întâlnire și nu am avut vreo întâlnire ! Evident că șase săptămâni este un termen nerealist, dar nu vorbim de șase săptămâni, vorbim de un an și trei sau patru luni până la data la care se depun manualele, dacă nu mă înșel pe 2 iunie.
Aș vrea să precizez faptul că eu înțeleg supărarea unora, dar pe noi ne interesează un singur lucru: elevul, calitatea actului didactic. Nu poți să vorbești despre rezultate la școală dacă nu avem manuale aduse la zi. Pe de o parte sunt foarte multe voci care, pe bună dreptate, acuză că aceste manuale nu vin mai repede. Ppe de altă parte sunt editorii care, de fiecare dată când se lansează procedura și este a doua oară când se întâmplă, spun „prea târziu, nu avem timp, nu am fost informați". Încă o dată o spun: înțeleg faptul că sunt stricate anumite mecanisme care deja funcționau, iar mecanismele care au funcționat până acum au fost mecanisme care în principal dezavantajau școala și îi avantajau pe cei care vindeau și vând manuale. Noile reguli sunt foarte clare și foarte stricte: un manual dacă are o singură greșeală și în rest arată excepțional, va fi refuzat. Or dumneavoastră, presa, dar și părinții sau profesorii au semnalat zeci de greșeli în manualele actuale. Evident, dacă are o greșeală și este pe site poate să revină cu manualul respectiv, dar după ce îl corectează. Dacă sunt sesizate greșeli în manual sau inexactități, manualul este retras imediat de către Ministerul Educației. Această regulă nu exista înainte și cred că acum sunt supărați anumiți oameni. Apoi, manualul nu mai primește o aprobare nelimitată. Actualele manuale au fost aprobate fără termen, de aceea avem manuale de 12 ani, de 14 ani, în care în continuare ne învecinăm cu Iugoslavia și multe alte lucruri de acest gen. Pe noua metodologie, un manual poate să funcționeze în sistem maximum patru ani și după patru ani, dacă se consideră că nu sunt lucruri fundamentale care s-au schimbat, deși mă îndoiesc pentru că astăzi programele și cerințele ar trebui să se schimbe cu o viteză mult mai mare decât se întâmpla în anii anteriori, dar repet, dacă este o situație excepțională, după o nouă evaluare a manualului se poate extinde pentru încă doi ani. Eu rog să fim serioși atunci când abordăm problema manualelor și vă rog și pe dumneavoastră - și ați făcut-o în mod constant - să informați, să luați, de exemplu, declarațiile de anul trecut, să vedem ce nu convenea unor editori anul trecut și să vedem că nu mai coincid cu declarațiile de anul acesta. Anul trecut spuneau că nu cunosc programa și că programa nu a fost publică, a fost aprobată pe sub masă, lucru care nu era adevărat, pentru că a stat pe pagina de Internet a ministerului din iunie 2012. De data aceasta nu voi reveni asupra calendarului, prin urmare pot invoca orice. Atât timp cât avem de atins un obiectiv și anume să aducem pe masa elevilor manuale noi și proaspete, la zi, nu cred că mai putem să ne jucăm. Anul trecut am acceptat, plecând de la ideea că poate specificațiile tehnice nu au fost suficient de clare și nu au fost cu anunțate șase luni înainte. Acum nu mai este cazul. Vorbim despre specificațiile tehnice ale manualelor din iunie anul trecut și forma aprobată este cea din octombrie anul trecut, însă, să știți că - și trec acum la al doilea subiect - nu întotdeauna când faci zgomot în spațiul public înseamnă că ai și dreptate…
Biroul de presă

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:05:33 Ora de vară a Europei de Est