Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reuniune de proiect Comenius în Italia - Dicționar ilustrat „Unity through diversity”

În perioada 10-13 martie, a avut loc a VIII-a întâlnire

Reuniune de proiect Comenius în Italia - Dicționar ilustrat „Unity through diversity”

În perioada 10-13 martie 2014, a avut loc a opta reuniune de proiect Comenius „Unity through diversity”, în frumosul oraș medieval Lucca, din Italia.

Astfel, echipa Școlii Gimnaziale Nr. 16 din Oradea, reprezentată de prof. coordonator Violeta Roman și prof. Andrea Molnar, a participat la activitățile de lucru desfășurate în școlile și grădinițele din renumita regiune Toscana, alături de profesori din: Franța, Portugalia, Finlanda, Spania, Irlanda de Nord, Croația, Turcia, Polonia și din țara gazdă, Italia.
Tema acestei reuniuni de proiect a fost realizarea unui dicționar ilustrat în cele 10 limbi europene. Materialul prezentat de prof. Violeta Roman și dicționarul pentru învățarea limbii române alcătuit de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 16, coordonați de  învățătoarele: Vlad Rodica, Gârba Corina, Farcaș Amalia, Blag Monica, Muset Florica, Torjoc Florica, Hirțe Mariana, Micle Ioana și profesoarele Crețiu Florica și Bidilița Florina, s-a bucurat de mare succes în cadrul ședințelor de lucru desfășurate în Italia. Creativitatea și acuratețea oglindite în lucrările realizate de elevii orădeni i-au impresionat pe partenerii de proiect.
În Lucca am vizitat două grădinițe, Picciorana și St. Vito, 4 școli primare, Radice School, Fornaciari School, Donatelli School, Guidi School și două școli gimnaziale, Chelini School și Arancio School, am participat  la ore și diverse ateliere de lucru, am vizionat spectacole de dans și muzică pregătite de copii cu mult entuziasm. Un moment emoționant a fost întâlnirea cu elevii români din Italia. Copiii le-au povestit părinților cu multă bucurie despre eveniment si despre activitățile din proiect.
În cadrul întâlnirii cu oficialitățile din Lucca: primarul și reprezentantul inspectoratului din educație, am avut ocazia să fim ambasadorii României, dar și să facem schimb de informații despre sistemele de învățământ. Am remarcat plăcerea cu care delegațiile țărilor participante își amintesc de întâlnirea de proiect din Oradea care a avut loc în luna mai, 2013.
La finalul întâlnirii participanții au apreciat utilitatea activităților  desfășurate, s-a discutat despre implementarea proiectului, produsele finale și temele viitoarelor reuniuni din Spania și Portugalia, s-a făcut schimburi de felicitări și scrisori realizate de către copii, s-au legat prietenii. Delegațiile se vor reîntâlni în luna aprilie în Insulele Canare din Spania.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții. Toate informațiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.
Prof. Violeta Roman,
coordonator de proiect
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reuniune de proiect Comenius în Italia - Dicționar ilustrat „Unity through diversity”.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:14 Ora de vară a Europei de Est