Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O disciplină de bază a formării inițiale a viitoarelor cadre didactice

Practica pedagogică

O disciplină de bază a formării inițiale a viitoarelor cadre didactice

,,Meseria de educator este o mare și frumoasă profesiune, care nu seamănă cu nici o alta, o meserie care nu se părăsește seara odată cu hainele de lucru. O meserie aspră și plăcută, umilă și mândră, exigentă și liberă, o meserie în care mediocritatea nu este permisă, unde pregătirea excepțională este abia satisfăcătoare, o meserie care epuizează și înviorează, care te dispersează și exaltă, o meserie în care a ști nu înseamnă nimic fără emoție, în care dragostea e sterilă fără forța spirituală, o meserie când apăsătore, când implacabilă, ingrată și plină de farmec”. (A. Marie)

Această profesiune se deprinde cel mai bine, de când lumea, în cadrul orelor de practică la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan” (fostul Liceu Pedagogic „Iosif Vulcan”, care a dat zeci de generații de dascăli, cu care ne mândrim!).
Practica pedagogică este o disciplină de bază a formării inițiale a viitoarelor cadre didactice. În vederea profesionalizării didactice, pregătirea practică sau practica pedagogică este o activitate de importanță majoră.         
Elevii de la profilul pedagogic asistă  în primii doi ani la  multe lecții și activități extracurriculare, participă la lecții demonstrative, susținute de dascălii Colegiului Național ,,Iosif Vulcan”, studiază și  multiplică proiectele didactice ale acestor lecții în vederea întocmirii unui portofoliu de practică.
În acest an școlar, doamna profesor coordonator de practică Felicia Dima a organizat pentru clasa a XI-a A susținerea și dezbaterea unui număr de 15 lecții demonstrative, cu sprijinul doamnei director, prof. Adriana Savu, al metodiștilor și învățătorilor (profesori).
Astfel s-au  pregătit, susținut și analizat următoarele lecții:
La clasa pregătitoare A - Activitate integrată, îndrumător, înv. Dronca Maria;
la clasa I C – Scriere, prof. Petru Bălaj;
la clasa a II-a A - Cunoașterea mediului, prof. Angela Clonda; Educație fizică, prof. Cătălin Urs;  
la clasa a II-a B - Abilități practice, prof. Aurelia Susan;
la clasa a II-a C -  Limba română, prof. Anca Mărincean;
la clasa a II-a D – Matematică, prof. Ionuț Andrei;
la clasa a III-a A - Limba română, prof. Georgeta Tifor;
la clasa a III-a B - Educație civică, prof. Panti Rodica;
la clasa a III-a C - Educație muzicală, prof. Rodica Meza;
la clasa a IV-a A – Istorie, prof. Maria Donca;
la clasa a IV-a B – Matematică, prof. Maria Duma;
la clasa a IV-a C - Educație plastică, prof. Emilia Nagy;
la clasa a IV-a D – Geografie, prof. Rodica Ghenț; Limba engleză, prof. Sânziana Neșiu.
Lecțiile au îmbinat, armonios, clasicul cu modernul, tradiționalul cu cercetarea și experiența didactică a  unor cadre didactice cu vocație, demonstrând măiestria, talentul, creativitatea și originalitatea unor profesioniști care țin la marca și brandul Liceului Pedagogic ,,Iosif Vulcan” (devenit colegiu național), instituție de prestigiu a învățământului bihorean.
Prof. Maria Duma
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:36:53 Ora standard a Europei de Est