Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Holde albe pe câmpul Evangheliei

Biserica „Betel” din Salonta

Holde albe pe câmpul Evangheliei

Au privit la Domnul Isus Hristos, L-au descoperit în Duh și Adevăr în paginile Sfintei Scripturi și au deschis cu bucurie, dragoste și lacrimi de pocăință ușa inimii lor.

Emi, Felicia, Mia, Felicia Gruia și Beni-Ionuț sunt cele cinci suflete scrise astăzi de Mântuitorul nostru în Cartea Vieții, alături de cele 2,18 miliarde de creștini în viață pe acest pământ.
SALONTA. „Iată, Eu vă spun: Ridicați-vă ochii și priviți holdele care sunt albe acum, gata pentru seceriș. Cine seceră primește o plată și strânge rod pentru viața veșnică...” (Ioan 4:35-36) Emi, o pensionară din Salonta, de etnie maghiară, plină de înțelepciune, este acum grâu încolțit din Sămânța lui Dumnezeu: înțelege chemarea, trăiește cu bucurie, crește în credință prin harul unui suflet vindecat. Cuvântul Domnului lăudat și predicat în Biserica Baptistă „Betel” din Salonta a rodit și în sufletul ei. Și Felicia, o mamă cu inima zdrobită, cu ochii topiți în lacrimile necazului, ale dorului nestins după fiul rătăcit în lume, are acum mângâiere, alinare și călăuzire sfântă prin grija Celui ce este Lumina lumii. Mia, odinioară directoare la un ziar local, a găsit acum bucuria, pacea și dorința de a merge mai departe prin puterea Cuvântului Sfintei Scripturi. S-a lăsat folosită de Dumnezeu pentru a călăuzi pe paginile Bibliei o soră fără vedere și, prin biruința Jertfei Domnului Isus Hristos, jurnalista și-a recăpătat ea însăși vederea sufletului și a minții, primind acum dreptul de a se numi „copil al lui Dumnezeu”.
O învățătoare cu experiența alfabetizării și formării moral-intelectuale a zeci de generații de elevi, trăiește acum bucuria și pacea desăvârșirii sufletești ca rod duhovnicesc, dascăl, bunică, mamă și soție. A înțeles acum și aici că, Cel care „la început era Cuvântul... și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit printre noi, plin de har și de adevăr”, este Fiul lui Dumnezeu care a murit pe Cruce și pentru mântuirea sufletului ei. L-a cunoscut de pe băncile liceului pedagogic, iar 40 de ani mai târziu, cu emoție și dragoste, L-a acceptat și mărturisit ca Domn și Mântuitor în apa botezului.
Și pentru Beni-Ionuț, realitatea plină de încercări a celor 21 de ani de viață, dăruiți în grijă și mângâiere de Bunul Dumnezeu, a rodit în răspunsul dat de Tatăl Ceresc la rugăciunile părinților și bunicilor, membri în bisericile din Mădăras și Tulca. Prin legământul sfânt făcut în apa botezului, tânărul este în mâna lui Dumnezeu pe care-L consideră „Prietenul meu cel mai bun, alături de care știu că nimeni și nimic nu mă mai poate doborî în călătoria mea pe acest pământ”.
Pentru aceste cinci suflete botezate și răscumpărate în Legământul Jertfei Domnului Isus Hristos, Duminică, 16 martie 2014, a fost seceriș de bucurie în Cer și pe pământ, la Biserica Baptistă „Betel” din Salonta, păstorită de Florin Cociubei, slujitorul care ne-a declarat: „Fiecare suflet scufundat astăzi în apa botezului L-a mărturisit cu credință pe Domnul Isus Hristos ca Mântuitor și Mijlocitor. Astfel, omul devenit creștin a împlinit în dreptul veșniciei sale un act poruncit de Dumnezeu, un act personal, conștient și responsabil, în baza credinței mărturisită într-un singur Dumnezeu – Tată, Fiul și Duh Sfânt și un act plăcut în ochii lui Dumnezeu. Tu, preaiubit cititor, ești pregătit să faci acum acest act esențial pentru a pune primul pas pe calea spre veșnicia vie a sufletului tău? Dumnezeu să te binecuvânteze cu voință și biruință în alegerea corectă! Amin.”
Sorin Petrache
Foto: prof. Nelu Fabian
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Holde albe pe câmpul Evangheliei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:37:29 Ora de vară a Europei de Est