Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Săptămâna Poliției Bihorene

17 – 25 martie 2014

Săptămâna Poliției Bihorene

Poliția Română aniversează marți, 25 martie 2014, 192 de ani de la înființare.

A devenit deja o tradiție, ca în contextul aniversării Zilei Poliției Române, oamenii legii să fie alături de cetățeni pentru a sărbători.
Ziua Poliției Române va fi marcată în Județul Bihor printr-o serie de evenimente menite să exprime recunoștința față de cetățean, cel în slujba căruia se află în permanență polițistul bihorean.
Evenimentele vor debuta luni, 17 martie a.c., odată cu „Săptămâna Poliției Bihorene”.
Calendarul activităților
Luni, 17 martie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor
*În intervalul orar 9.00 - 12.00, la sediul I.P.J. Bihor din Oradea (Parcul Traian nr.18), în sala festivă, se va desfășura Conferința științifică cu tema „Grafologia – referințe în Criminalistică”, prin implicarea Compartimentului „Expertize și Constatări Tehnico-Științifice” din cadrul Serviciului Criminalistic al I.P.J. Bihor. Invitat special este doamna profesor expert grafolog Gaspar Jolan Andrea, președinta Asociației Grafologice din România.
Vor fi prezentate materiale referitoare la: psihologia scrisului; autocunoașterea și cunoașterea personalității individului prin intermediul scrisului. Experții din cadrul Serviciului Criminalistic vor prezenta următoarele materiale: Inspector principal de poliție, expert și artist criminalist certificat, Lăzău Florin – Arta criminalistică – prezentare; Comisar șef de poliție, expert criminalist autorizat în grafică și tehnica documentelor, Teșan Radu Nicolae – Scrisul olograf - subiect al analizei grafoscopice;  Comisar șef de poliție, ofițer psiholog dr. Vaida Hadrian – Implicarea factorilor psihologici în manifestări particulare ale scrisului.
*La ora 13.00, tot la sediul I.P.J. Bihor (Parcul Traian nr. 18), în sala festivă, se va desfășura un spectacol de teatru interactiv pentru copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 14 ani, pus în scenă de Compania Teatrală „Comoara cu povești”. În acest context, copiii polițiștilor vor avea ocazia să vizioneze spectacolul „Făt Frumos cel mofturos și un zmeu întors pe dos”.
*Tot luni, 17 martie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității alături de polițiștii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul P.M.O, vor demara Campania preventivă „Alege siguranța!” Scopul campaniei îl reprezintă informarea cetățenilor cu privire la măsurile de autoprotecție care trebuie adoptate pentru reducerea riscului de victimizare pentru diverse tipuri de criminalitate, respectiv furturi din locuințe, autoturisme, poșete, buzunare, tâlhării.
În perioada 17 – 20 martie, între orele 11 și 13
Plecând de la necesitatea de a diversifica și intensifica modalitățile de comunicare cu cetățenii, campania își va transmite mesajul în cadrul unor întâlniri cu cetățenii, care se vor desfășura în perioada 17 – 20 martie, între orele 11.00 și 13.00, în următoarele locații: Piața Rogerius, Piața Decebal, Piața Cetate din Municipiul Oradea și Lotus Center, astfel: luni, 17 martie, în Piața Cetate; marți, 18 martie, în Piața Rogerius; miercuri, 19 martie, în Piața Decebal; joi, 20 martie, la Lotus Center.
Marți, 18 martie
Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni vor sta la dispoziția cetățenilor în cu informații utile, pliante și recomandări preventive.   
*La ora 11.00, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, se va desfășura cea de-a șaptea ediție a Concursului preventiv „Școala fără violență”, competiție cu tradiție în Județul Bihor, atât pentru liceeni, cât și pentru elevii de gimnaziu. Concursul este organizat de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bihor și cu cei ai Liceului Teoretic „O. Ghibu”. Competiția are ca scop formarea unei conduite în rândul tinerilor, menită să prevină manifestarea violenței în mediul școlar. Printre obiectivele concursului se numără: implicarea tinerilor în activități preventive, optimizarea mesajelor preventive și diversificarea canalelor prin care acestea sunt transmise tinerilor, astfel încât să fie cât mai apropiate caracteristicilor de vârstă ale acestora și, nu în ultimul rând, consolidarea parteneriatului Poliție – Școală.
13 echipaje de elevi din cadrul unor instituții de învățământ gimnaziale din Județul Bihor, respectiv din Municipiul Oradea, Remeți, Aușeu, Măgești, Rieni, Remetea, Roșia vor concura pentru a-și dovedi cunoștințele în materie de prevenire a violenței în mediul școlar.
 În competiție sunt angrenați peste 100 de elevi din clasele V- VIII, care vor avea de susținut trei probe, una teoretică (de răspuns la 10 întrebări cu tematică preventivă), una practică, în cadrul căreia concurenții vor prezenta o scenetă cu mesaj nonviolent și proba privind realizarea unui afiș în domeniul prevenirii criminalității.
*În Piața Rogerius, în intervalul orar 11.00 - 13.00, activitate de informare și distribuire de materiale preventive în cadrul campaniei, realizată de polițiștii de prevenire și proximitate.
Miercuri, 19 martie
*La ora 11.00, în Piața Decebal - activități de informare și distribuire de materiale informativ - preventive în cadrul Campaniei „Alege Siguranța - Nu le face viața ușoară infractorilor!”
Joi, 20 martie
*La ora 11.00Concursul preventiv „Școala fără violență” - Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, cu participarea a peste 200 de liceeni din Județul Bihor; 12 echipaje de elevi din Oradea, Tinca, Aleșd și Dobrești vor avea de susținut patru probe de concurs: o probă  teoretică (de răspuns la 10 întrebări cu tematică preventivă), una practică, în cadrul căreia concurenții vor prezenta o scenetă cu mesaj nonviolent, o a treia probă constă în realizarea unui afiș în domeniul prevenirii criminalității, iar cea de-a patra probă constă în realizarea unui eseu intitulat „Mesajul meu antiviolență”. Concursul va fi evaluat de un juriu format din polițiști, profesori psihologi, coregrafi, reprezentanți ai Companiei Teatrale „Comoara cu povești”, ai Palatului Copiilor și Elevilor și ai Inspectoratului Școlar. Toți participanții vor fi răsplătiți cu premii, diplome și alte recompense.
*Tot la ora 11.00, la Lotus Center  - activități de informare și distribuire de materiale informativ preventiv în cadrul Campaniei „Alege Siguranța, nu le face viața ușoară infractorilor”.
*La ora 13.00, pe terenul de sport de la LPS „Bihorul” se va desfășura „Cupa Poliției Bihorene la Fotbal”, adresată instituțiilor partenere ale Inspectoratului de Poliției Județean Bihor, respectiv: I.J.J. Bihor, I.S.U. „Crișana”, I.T.P.F. Oradea, Penitenciarul Oradea, Poliția Locală Oradea, D.G.F.P. Bihor și reprezentanți mass-media locale.
Vineri, 21 martie
*Între orele 11.00 și 13.00, la poligonul de tir din cadrul Bazei Sportive „Dinamo”, se va desfășura un concurs de tir adresat elevilor de gimnaziu, din cadrul instituțiilor de învățământ orădene.
*La ora 11.00, la Baza Sportivă „Dinamo” - „Cupa Poliției Bihorene la Fotbal”, adresată unor echipe de fotbal din cadrul I.P.J. Bihor (servicii, birouri, poliții municipale și orășenești).
Sâmbătă,  22 martie
Turneul de fotbal „Cupa Poliției Bihorene la Fotbal”
Meciurile care vor fi disputate în cadrul „Cupei Poliției Bihorene la Fotbal”, competiție adresată liceenilor, se vor desfășura pe terenul de sport „5x5” din Ioșia.
În competiția sportivă vor fi angrenați elevi de la opt instituții de învățământ din Județul Bihor.
Luni, 24 martie
„Politist rutierist pentru o zi” (adresat liceenilor)
*Începând cu ora 9.30, sub genericul „Politist rutierist pentru o zi”, 15 liceeni care au ales profesia de polițist vor fi întâmpinați de polițiștii Serviciului Rutier la sediul S.P.R. (Strada Independenței) și vor avea ocazia să observe îndeaproape, pas cu pas, cum se desfășoară o zi de muncă a polițiștilor rutieri. Totodată, polițiștii rutieri le vor prezenta liceenilor și autoturismele aflate în dotarea acestora. Elevii participanți vor fi răsplătiți cu legitimații de „Polițist pentru o zi” și alte premii.
*Începând cu ora 12.00, la Baza Sportivă „Dinamo”, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul I.P.J., Bihor vor organiza un concurs de îndemânare în conducerea bicicletei.
În competiție vor fi angrenați atât elevi de gimnaziu, cât și liceeni, care vor avea de susținut o probă teoretică (un chestionar) și una practică, constând în conducerea bicicletei în poligon. Participanții vor fi răsplătiți cu diplome și premii. Acțiunile sunt organizate de polițiștii Serviciului Rutier, împreună cu reprezentanții Asociației Române pentru Promovarea Educației și Siguranței Rutiere (A.R.P.E.R.).
 „Polițist de ordine publică pentru o zi” (adresat gimnaziștilor)
ncepând cu ora 10.00, la sediul Poliției Municipiului Oradea, sub genericul „Polițist de ordine publică pentru o zi”, opt echipaje de polițiști de ordine publică bihoreni le vor dezvălui elevilor de gimnaziu bihoreni tainele meseriei de polițist de ordine publică. Elevii vor avea posibilitatea să însoțească polițiștii în teren, să observe modalitatea de reacție în urma unui apel la numărul 112 și vor putea observa îndeaproape autoturismele din dotarea polițiștilor de ordine publică.
 „Cupa Poliției Bihorene la Tir” pentru jurnaliști
*Începând cu ora 10.30, la Baza Sportivă „Dinamo”, se va desfășura „Cupa Poliției Bihorene la Tir” pentru jurnaliști.
Reprezentanții mass-media locale sunt invitați să participe la competiție, urmând ca cei mai merituoși să fie răsplătiți cu diplome care să le certifice rezultatele obținute.
Marți, 25 martie – Ziua Poliției Române
La ora 10.00, sunteți invitați în Parcul Traian nr.18, pentru a participa, alături de polițiștii bihoreni, la următoarele activități:
*Expoziție cu armamentul și tehnica de ultimă generație din dotarea Poliției Bihorene;
*Demonstrații ale luptătorilor Serviciului de Acțiuni Speciale;
*Demonstrații de abilitate ale unității canine;
*Prezentarea dotărilor autolaboratorului criminalistic, cu suportul de specialitate al polițiștilor criminaliști bihoreni;
*Stand de documentare – informare în cadrul căruia vor fi distribuite pliante, broșuri și alte materiale de promovare a profesiei de polițist și cu conținut educativ - preventiv;
*Expoziție cu sisteme tehnice de securitate;
*Concursuri în domeniul prevenirii criminalității
La ora 11.00, în sala festivă a I.P.J. Bihor, ceremonia de avansare în gradul profesional următor a polițiștilor bihoreni.
Purtător de cuvânt,
subcomisar de poliție
Alina DINU

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 07:05:17 Ora standard a Europei de Est