Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Participarea la Concursul „Mathématiques sans frontières”

Matematică și interdisciplinaritate la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

Participarea la Concursul „Mathématiques sans frontières”

Prima ediție a Concursului „Mathématiques sans frontières” a avut loc în anul 1989 în Strasbourg, Alsace, Franța, prin Inspection Pédagogique Régionale în colaborare cu Institut de Recherche sur l’Enseignement des Mathématiques (IREM) și coordonat de asociația Mathématiques sans frontières. Concursul a cunoscut, an de an, o participare internațională numeroasă. România participă la acest concurs începând cu anul 2003.

În școala noastră organizăm concursul, an de an, începând cu anul școlar 2007-2008. Anul acesta sărbătorim a șaptea participare înscriind 6 clase la MSF și 3 clase la MSF Junior. Deoarece concursul s-a desfășurat în 11, respectiv 13 martie 2014, se așteaptă rezultatele de la echipa de coordonatori naționali (profesorii: Sabin Edmond Emanuel și Sabin Tamara). Din echipa locală a concursului fac parte: profesorii de matematică: Crina BERCOVICI, Simona CAP, Gheorghe CAP, Nicolae ILE și Violeta ZOÞ, profesorii de limbi străine: Corina SABĂU, Ioana RADA, Georgeta CRISTEA, Tabita GABOR, Traian BOGDAN, Cristina ȘTEF, prof. Manuel BERCOVICI (informatică) – RESPONSABIL.
La ediția din acest an la concursul Mathématiques sans frontières 2014 s-au înscris 4.549 de elevi, 184 de clase, 39 de școli din 16 județe. Din Bihor a participat la concurs și o clasă de la Colegiul Economic Partenie Cosma” Oradea.
La concursul Mathématiques sans frontières Junior 2014 s-au înscris 6.930 de elevi, 315 clase, 87 de școli din 25 de județe. Din Bihor au participat la concurs o clasă de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea și 3 clase de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea.
Mathématiques sans frontières este un concurs între clase care rezolvă exercițiile de matematică aplicată în echipă. Redactarea explicațiilor/justificărilor se face în limba franceză pentru exercițiile 2-13 și în altă limbă modernă, la alegere, pentru exercițiul 1, având ca timp de lucru 1 oră și 30 de minute. Creșterea numerică a participanților la concurs se datorează originalității lui: participarea întregii clase ce lucrează în echipă, exerciții ce permit tuturor elevilor să participe la găsirea soluțiilor, exerciții prezentate sub formă ludică, făcând apel la calități și competențe care dezvoltă caracterul aplicativ al matematicii. Desfășurarea concursului se face la aceeași dată/oră cu același subiect. Limba străină folosită la redactarea rezolvărilor/justificărilor marchează dorința afișată de a depăși granițele dintre țări. Concursul se adresează elevilor claselor de liceu (MSF) și de gimnaziu (MSF Junior). Concursul este precedat de două simulări care ajută elevii să înțeleagă regulamentul concursului, îi stimulează să lucreze în echipă, să rezolve probleme care sunt corectate de echipa locală.
Detalii despre concurs se găsesc la adresa http://www.msfromania.ro/
La fel ca în anii anteriori, Concursul MSF este aprobat în Calendarul Activităților Educative Naționale.
În acest an el se regăsește în CAEN nr. 24334/1/07.03.2014, Domeniul Științific (A12), Nr. 6.
Echipa din Beiuș urează tuturor participanților MULT SUCCES!
Redactor, prof. Manuel Bercovici
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Participarea la Concursul „Mathématiques sans frontières”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:36 Ora de vară a Europei de Est