Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a doua reuniune Comenius, în Turcia

În săptămâna 3 – 7 martie

Cea de-a doua reuniune Comenius, în Turcia

„A călători este, pentru cei tineri, o parte a educației; pentru cei mai vârstnici – o parte a experienței” – Francis Bacon.

„Cultura și mediul”
În săptămâna 3 – 7 martie 2014, o echipă a Școlii Gimnaziale „Georgiu Popa”, Cîmpani s-a deplasat în orașul Karamursel, provincia Kocaeli din Turcia pentru a se alătura celorlalte șase școli partenere (din Turcia, Germania, Letonia, Spania, Franța și Grecia) în cadrul celei de-a doua reuniuni de proiect multilateral de parteneriat școlar Comenius „Cultura și mediul” și totodată prima mobilitate pentru ei.
Echipa Școlii Gimnaziale „Georgiu Popa” formată din prof. coordonator Denisa Lucuța, doamnele profesoare Elena Rengle, Anca Boldor, Loredana Boc, Monica Nica și Ioana Boc, împreună cu elevii Dobra Gabriela, Laza Georgiana, Szutor Eniko (clasa a VII-a), Bogdan Mariana, Bortiș Paul, Marc Marina și Moza Luminița (clasa a VIII-a) s-au reunit la școala Güzelkiyi Ortaokulu, Karamursel în cadrul unor activități școlare și extracurriculare cu partenerii străini în proiectul care se derulează cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Sectorial Comenius al Programului „Învățare pe tot Parcursul Vieții”.
Temele abordate în cadrul acestei întruniri au fost: Monumente integrate în mediu, Mediul reflectat în muzică, dans, religie și mitologie și Flora și fauna locală. Agenda reuniunii a inclus, de asemenea, un material despre sistemul educațional turcesc, punerea în scenă a unui crâmpei din ritualul de nuntă turcesc și cântece tradiționale. Copiii au participat la Clasa europeană în cadrul căreia au desfășurat activități de grup cu tema „Pădurea și beneficiile ei” pentru o mai bună intercunoaștere și interacțiune.
Elevii români au locuit în această perioadă la familii gazdă pentru că și ei, la rândul lor, au găzduit elevi la prima reuniune de proiect care avut loc în România. Copiii au fost foarte bine primiți în familii și s-au adaptat repede fiind prieteni deja cu elevii turci de la prima reuniune și comunicând cu ei zi de zi prin mijloacele virtuale. Cu acest prilej au gustat din stilul de viață autentic turcesc, învățând parte din obiceiurile și ritualurile lor.
Pentru că vizitarea unei alte țări învață despre cultură și civilizație, istorie și artă, echipele partenere au participat la două excursii care au avut ca scop cunoașterea orașului Istanbul din punct de vedere istoric și cultural și a orașului Yalova din perspectivă naturală, geografică, fiind abordate chiar cele două elemente cheie ale proiectului.
Masa rotundă care a avut loc în ultima zi a concluzionat că obiectivele proiectului au fost realizate având un impact deosebit asupra partenerilor și asupra familiilor care au găzduit elevi.
Următoarea mobilitate va avea loc în Germania, perioada 5-9 mai.
Prof. Denisa LUCUÞA
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a doua reuniune Comenius, în Turcia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:07:26 Ora de vară a Europei de Est