Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Patrula de reciclare de la Grădinița Nr. 30 – „Mugurel”

Mici, dar responsabili!

Patrula de reciclare de la Grădinița Nr. 30 – „Mugurel”

Preșcolarii de la Grădinița Nr. 30 – „Mugurel”, Oradea, dovedesc aproape în fiecare zi că responsabilitatea față de mediu este o atitudine pe care ființa umană o poate manifesta chiar de la vârsta lor, 3 - 6 ani.

Deși sunt mici, ei împreună cu noi, doamnele lor educatoare, au intrat în Programul național de educație pentru mediu al Asociației Române pentru Reciclare – RoRec, denumit - Patrula de reciclare.
Menirea noastră este să furnizăm în comunitate cât mai multe informații despre importanța colectării selective a DEEE-rilor (deșeuri de echipamente electrice și electronice) și ca urmare, persoane fizice (părinți, prieteni, vecini…) și persoane juridice (firme, asociații, comunități…) să doneze în contul nostru aceste obiecte, devenite inutile.
Cum se poate face acest lucru?
1.În incinta grădiniței avem containere pentru colectare;
2.Pentru obiectele grele (frigidere, mașini de spălat...) se poate apela gratuit telverde 0800/444.800, iar reprezentanții RoRec vor ridica aceste obiecte, fără niciun cost;
3.Persoanele juridice, de asemenea, pot apela telverde, tot gratuit și se vor  debarasa de toate DEEE-urile fără efort sau vreun cost.
Atenție!
În cazul apelurilor telefonice este foarte important pentru noi să se precizeze că gestul a fost făcut pentru a susține Patrula de reciclare a Grădiniței Nr. 30 din Oradea.
Acest program a fost demarat în 15 noiembrie 2013 și se va finaliza în 15 mai 2014, se derulează într-un număr impresionant de grădinițe, școli, din mai multe județe care se întrec în a organiza activități și acțiuni deoarece, în final, se va face o evaluare în urma căreia vor fi desemnați câștigătorii ediției.
Dorim să ne numărăm printre  câștigători atât noi, ca unitate școlară, cât și Bihorul ca județ participant. Cu sprijinul susținătorilor noștri, am reușit să predăm, până acum, peste 800 de kg de deșeuri.
Suntem în topul celor mai active patrule din județ
Suntem în topul celor mai active patrule din județ, fapt pentru care la una dintre activitățile noastre – „Concurs de ghicitori” au participat, în semn de recunoaștere, reprezentanți ai RoRec, aflați în Oradea.
Activitatea s-a desfășurat la grupa mijlocie A, sub îndrumarea dlor prof. Lenuța Ruja și Mariana Zainea, vineri, 7 martie 2014, și a constituit partea a doua a întâlnirii cu mamele copiilor din grupă. În prima parte mamele, cele mai iubite și prețuite ființe, au fost omagiate prin vers și cânt de o sensibilitate specifică Zilei Femeii, ca apoi să primească darurile confecționate de mânuțele harnice ale copilașilor.
Ceea ce a urmat poate constitui un alt dar pe care l-au meritat, pentru implicarea în programul Patrula de reciclare, atât copiii cărora le spunem cu mândrie „cei mai activi, responsabili și educați copii”, cât și mamele acestora care s-au dovedit a fi susținători de nădejde ai demersului nostru. Fiecare echipă, formată din două mame și doi copii, a avut sarcina să dezlege câte o ghicitoare despre obiectele ce pot deveni, când nu mai sunt funcționale, DEEE-uri.
Acest exercițiu practic a demonstrat, încă o dată, cât de importantă este cooperarea, întrajutorarea, unirea eforturilor pentru un țel comun, iar drept recompensă, toți cei implicați au primit câte un medalion cu Patrula de reciclare. Cu mult entuziasm, cei mici și-au luat angajamentul să promoveze și să susțină în continuare acest program de voluntariat prin care se dezvoltă la copii grija față de mediu, simțul responsabilității și încrederea în forțele proprii.
Deși tortul  și sucul au fost așteptate cu nerăbdare, câțiva participanți (mame și copii) au amânat servirea lor pentru a-i impresiona pe musafirii noștri, în fața camerei de filmat, cu mărturisiri, impresii, angajamente legate de programul de reciclare.
Prof. Lenuța Ruja
P.S. Lista susținătorile noștri e deschisă și oricare doritor este așteptat cu bucurie!
Ne găsiți accesând pe: https://www.facebook.com/pages/Gradinita-nr-30-Oradea/257598427607124?nr=620077774702323#!/gradinita.mugureloradea?fref=ts

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:55 Ora de vară a Europei de Est