Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Patrula de reciclare de la Grădinița Nr. 30 – „Mugurel”

Mici, dar responsabili!

Patrula de reciclare de la Grădinița Nr. 30 – „Mugurel”

Preșcolarii de la Grădinița Nr. 30 – „Mugurel”, Oradea, dovedesc aproape în fiecare zi că responsabilitatea față de mediu este o atitudine pe care ființa umană o poate manifesta chiar de la vârsta lor, 3 - 6 ani.

Deși sunt mici, ei împreună cu noi, doamnele lor educatoare, au intrat în Programul național de educație pentru mediu al Asociației Române pentru Reciclare – RoRec, denumit - Patrula de reciclare.
Menirea noastră este să furnizăm în comunitate cât mai multe informații despre importanța colectării selective a DEEE-rilor (deșeuri de echipamente electrice și electronice) și ca urmare, persoane fizice (părinți, prieteni, vecini…) și persoane juridice (firme, asociații, comunități…) să doneze în contul nostru aceste obiecte, devenite inutile.
Cum se poate face acest lucru?
1.În incinta grădiniței avem containere pentru colectare;
2.Pentru obiectele grele (frigidere, mașini de spălat...) se poate apela gratuit telverde 0800/444.800, iar reprezentanții RoRec vor ridica aceste obiecte, fără niciun cost;
3.Persoanele juridice, de asemenea, pot apela telverde, tot gratuit și se vor  debarasa de toate DEEE-urile fără efort sau vreun cost.
Atenție!
În cazul apelurilor telefonice este foarte important pentru noi să se precizeze că gestul a fost făcut pentru a susține Patrula de reciclare a Grădiniței Nr. 30 din Oradea.
Acest program a fost demarat în 15 noiembrie 2013 și se va finaliza în 15 mai 2014, se derulează într-un număr impresionant de grădinițe, școli, din mai multe județe care se întrec în a organiza activități și acțiuni deoarece, în final, se va face o evaluare în urma căreia vor fi desemnați câștigătorii ediției.
Dorim să ne numărăm printre  câștigători atât noi, ca unitate școlară, cât și Bihorul ca județ participant. Cu sprijinul susținătorilor noștri, am reușit să predăm, până acum, peste 800 de kg de deșeuri.
Suntem în topul celor mai active patrule din județ
Suntem în topul celor mai active patrule din județ, fapt pentru care la una dintre activitățile noastre – „Concurs de ghicitori” au participat, în semn de recunoaștere, reprezentanți ai RoRec, aflați în Oradea.
Activitatea s-a desfășurat la grupa mijlocie A, sub îndrumarea dlor prof. Lenuța Ruja și Mariana Zainea, vineri, 7 martie 2014, și a constituit partea a doua a întâlnirii cu mamele copiilor din grupă. În prima parte mamele, cele mai iubite și prețuite ființe, au fost omagiate prin vers și cânt de o sensibilitate specifică Zilei Femeii, ca apoi să primească darurile confecționate de mânuțele harnice ale copilașilor.
Ceea ce a urmat poate constitui un alt dar pe care l-au meritat, pentru implicarea în programul Patrula de reciclare, atât copiii cărora le spunem cu mândrie „cei mai activi, responsabili și educați copii”, cât și mamele acestora care s-au dovedit a fi susținători de nădejde ai demersului nostru. Fiecare echipă, formată din două mame și doi copii, a avut sarcina să dezlege câte o ghicitoare despre obiectele ce pot deveni, când nu mai sunt funcționale, DEEE-uri.
Acest exercițiu practic a demonstrat, încă o dată, cât de importantă este cooperarea, întrajutorarea, unirea eforturilor pentru un țel comun, iar drept recompensă, toți cei implicați au primit câte un medalion cu Patrula de reciclare. Cu mult entuziasm, cei mici și-au luat angajamentul să promoveze și să susțină în continuare acest program de voluntariat prin care se dezvoltă la copii grija față de mediu, simțul responsabilității și încrederea în forțele proprii.
Deși tortul  și sucul au fost așteptate cu nerăbdare, câțiva participanți (mame și copii) au amânat servirea lor pentru a-i impresiona pe musafirii noștri, în fața camerei de filmat, cu mărturisiri, impresii, angajamente legate de programul de reciclare.
Prof. Lenuța Ruja
P.S. Lista susținătorile noștri e deschisă și oricare doritor este așteptat cu bucurie!
Ne găsiți accesând pe: https://www.facebook.com/pages/Gradinita-nr-30-Oradea/257598427607124?nr=620077774702323#!/gradinita.mugureloradea?fref=ts

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:51 Ora standard a Europei de Est