Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Viață pentru mediu, viață pentru om”

Concurs regional

„Viață pentru mediu, viață pentru om”

Vineri, 9 martie, a avut loc etapa pe sector a concursului regional de educație ecologică „Viață pentru mediu, viață pentru om”, organizat de Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, la care au participat echipajele calificate la etapa locală, pe cicluri de învățământ: primar, gimnazial, liceal...

Echipajele din municipiul și sectorul Oradea s-au întrecut la sala de ședințe a Inspectoratului Școlar. De la învățământul primar au intrat în concurs șase echipaje, reprezentând școlile: „Oltea Doamna”, „Avram Iancu” Oradea, Liceul Pedagogic „I.Vulcan”, Școala nr. 11, Șc. „Ioan Slavici” și Lic. Teoretic „O. Ghibu”(nu s-au prezentat: „N.Bălcescu”, Lic. Teologic Greco-Catolic, Șc. „Andrei Mureșanu”, precum și școlile din Leș, Sânmartin și Tămășeu). Și la gimnaziu, din douăsprezece echipaje s-au prezentat doar șase: Șc.„Avram Iancu” Oradea, Școala „Dacia”, Șc. nr. 11, Șc. „D. Cantemir”, Lic. T. „O. Ghibu” și Școala din Leș (au absentat: „Ioan Slavici”, Alexandru Roman” Oradea, „E.Gojdu”, „Oltea Doamna”, Lic. Ped. „I. Vulcan”, precum și Școala din Tămășeu).
De la ciclul liceal urmau să intre în concurs (la ora 18.00) opt echipaje, reprezentând „Liceul T. „L. Blaga”, C.N. „M. Eminescu” (două echipaje), Colegiul Economic „P. Cosma”, Gr. Șc. „A. Șaguna”, C.N.”E. Gojdu”, SAM „George Barițiu” și Lic. Ped. „I. Vulcan”.
Probele de concurs au constat într-un test grilă, o prezentare a portofoliului cu activitățile de protecție a mediului desfășurate până la ora concursului, și a documentelor care să certifice colectarea și predarea de materiale refolosibile.
La ciclul primar, juriul (alcătuit din ing. Felicia Enache, consilier principal în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului, Voichița Vancu și Voichița Taichiș, inspectori școlari, Virginia Tiurbe, directorul C.C.D., Mărioara Gârba și Elena Pavel, învățătoare) a stabilit următorul clasament: echipajul de la „Oltea Doamna” (Ioana Buzulică, Octavian Duminică și Vlad Codilă) - locul I, echipajul de la Școala nr. 11 (Vlad Bondor, Mădălin Pușcaș și Ionuț Venter) – loc II, echipajul Școlii „Avram Iancu” (Claudia Lavinia Gui, Șerban Mărcuț și Casandra Popovici) – loc.III, echipajul Liceului Pedagogic (Diana Opriș, Nichita Herpuț și Eduard Mihai Bucur) – loc. IV.
Chiar dacă regulamentul prevede că doar ocupanții primului loc de la fiecare ciclu de învățământ și din fiecare sector pleacă mai departe la etapa județeană, prof. Elisaveta Roșu, inspector de specialitate, coordonatorul competiției, ne-a declarat că de la ciclul primar vor participa primii trei clasați. Etapa județeană se va desfășura în luna mai, la Oradea, iar interjudețeana, la Satu Mare, în luna iunie (sătmărenii fiind inițiatorii acestui concurs regional de protecție a mediului). În finala de la Satu Mare, se vor întâlni reprezentanții a șase județe.
Tot vineri (de la ora 13.00), s-a desfășurat etapa pe sector și în celelalte șapte sectoare ale județului, la Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta, Tinca, Săcueni și Ștei. (Ov. D.)

Trimite email
duminică, 2 februarie 2025, 21:08:41 Ora standard a Europei de Est