Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cui nu i-e frică de 13?

De la C.N. „Samuil Vulcan” Beiuș

Cui nu i-e frică de 13?

Cunoscut e faptul că, oricât ar fi iarna de grea sau de ușoară, cu toții ne dorim sosirea primăverii, un nou început.

Primăvara, primele zile ale lui martie, sunt întâmpinate cu bucurie de elevii și dascălii din Vulcania. Elevii gimnaziști muncesc jucându-se și se joacă muncind cu seriozitate pentru a oferi clipe de încântare părinților, profesorilor, colegilor, prietenilor, în spectacolul MĂRÞISHOW, devenit, și acesta, în cei treisprezece ani de existență, o tradiție a școlii.
Așadar, după săptămâni de școală, de pregătire a simulărilor Examenelor Naționale, a venit vremea jocului, soarelui, vremea ghioceilor, brebeneilor și toporașilor care au zugrăvit fericirea pe chipul invitaților prin poezie, cântece și dansuri, dar mai ales prin voie bună și râsete.
S-a întâmplat de 8 Martie, dar anticipat, în 7 martie.
De data aceasta, copiii au făcut o pregătire individuală, diriginții lor fiind angrenați în activitățile de simulare a Examenelor Naționale. Și parcă și mai mult au privit momentele de relaxare și veselie cu seriozitate, pentru a urca la rampă cu adevărate momente de show.
Corul Colegiului, pregătit cu măiestrie, dar mai ales cu drag de doamna profesor Gabriela VESCAN, a încântat sufletele celor prezenți cu armonii închinate mamelor, care rămân asociate, în mintea oricărui copil, cu anotimpul cântat – primăvara.
Au urmat dansurile Mărțișorului cochet, pregătite repede și foarte bine de ghioceii claselor V – VIII.
Elevii clasei a VII-a, organizatorii spectacolului, și-au introdus colegii în scenă acompaniindu-i cu versuri delicate.
Un sensibil moment a fost pregătit de Antoniu Nicolae ILLE, din clasa a VII-a, care a declamat o „Simplă scrisoare în vers alb”, creație personală.
Și, ca de obicei, cu toții, asemenea fiecărei generații trecute câte patru ani prin showul vulcanist al Primăverii, au așteptat proba surpriză. Echipajele reprezentative pentru fiecare clasă au primit câte o cutie. S-a dovedit cutia din poveste, nu cea mare și frumos împodobită, ci modestă, dar plină de lucruri magice, din care copiii trebuiau să producă, desigur cu îndemânare și imaginație, câte ceva. Încă o dată copiii au demonstrat că știu să învețe, dar și să se distreze împreună, căci din lucruri incompatibile au făcut adevărate opere de artă, pe care le-au adaptat momentului. Apoi le-au prezentat cu foarte mult umor, haz și autoironie, acestea fiind apanaje ale celor înțelepți.
Și elevii vulcaniști au demonstrat înțelepciune, talent, voioșie, bucuria de a se distra împreună, de a-și petrece clipele cu colegii și dascălii lor, omagiind sosirea primăverii și dăruind fericire mamelor, bunicilor, profesoarelor, colegelor, prietenelor, tuturor celor care au dorit să fie împreună cu ei. Și ochii tuturor au strălucit de bucurie și de lacrima emoției.
Scena s-a transformat, în finalul spectacolului, într-un peisaj cu flori, albinuțe, ghiocei, fluturi, raze de soare, cu copii frumoși și bucuroși, toți gimnaziștii îmbiindu-se la joacă.
De treisprezece ani „vina” de a crea atmosferă de sărbătoare, de primăvară în școala vulcanistă îi revine inițiatorului și organizatorului spectacolului – doamna profesor Florentina HORA. De-a lungul timpului, a fost secondată de diriginții claselor de gimnaziu –Viorel CODREANU, Silvia ȘORA, Natalia HEREDEA, Cristina DĂNGULEA, Marta IENCIU, Elena OJICĂ. 
Cronicar de serviciu, E. O.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cui nu i-e frică de 13?
 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:00:01 Ora standard a Europei de Est