Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dr. Bogdan Crivăț, de la SOFTWIN la Microsoft, apoi la Predixion Software (Redmond, SUA)

BIOSCHIÞE DE INFORMATICIENI ROMÂNI DE SUCCES (5)

Dr. Bogdan Crivăț, de la SOFTWIN la Microsoft, apoi la Predixion Software (Redmond, SUA)

Introducere. L-am cunoscut pe Bogdan Crivăț [1] în 2011, la Universitatea Transilvania din Brașov, cu ocazia susținerii publice a tezei sale de doctorat „Aplicații ale inteligenței artificiale în Data Mining”, sub conducerea prof. univ. dr. Răzvan Andonie de la Central Washington University, SUA (subsemnatul fiind referent oficial, alături de prof. univ. dr. ing. Lucian Vințan de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și prof. univ. dr. ing. Costin Bădică de la Universitatea din Craiova).

Iată câteva extrase din referatul meu asupra tezei domniei sale: „Teza de doctorat a domnului Ioan Bogdan Crivăț abordează un domeniu de mare actualitate și importanță, cel al analizei în Knowledge Discovery in Databases, adică domeniul Data Mining din perspectiva utilizării și extracției regulilor. De menționat că teza este elaborată în întregime în limba engleză, titlul original fiind „Applications of computational intelligence in data mining”. În această teză, pe parcursul a 142 de pagini, autorul realizează o sinteză a contribuțiilor actuale în domeniul extracției și prelucrării de reguli predictive și prezintă contribuțiile originale în acest domeniu, mai ales aplicații practice de natură industrială, toate purtând amprenta unei experiențe profesionale personale de succes a domnului Crivăț la Microsoft Corporation în SUA, în perioada 2001-2010.  [...] În concluzie, teza în cauză are toate calitățile necesare unei lucrări științifice, iar domnul Ioan Bogdan Crivăț are capacitatea de creativitate și deprinderile specifice unui cercetător științific. Actualitatea, complexitatea, cunoașterea teoretică aprofundată a temei abordate - dublată de o experiență practică de excepție în domeniu, modul de prezentare profesional, corectitudinea științifică, precum și contribuțiile originale teoretice și mai ales practice, acoperite prin publicații de prestigiu și un număr de 15 patente brevetate în SUA și incluse în ISI Web of Knowledge, mă determină să apreciez că lucrarea „Aplicații ale inteligenței computaționale în data mining”, elaborată de domnul Ioan Bogdan Crivăț, îndeplinește toate cerințele unei teze de doctorat care poate fi susținută în ședință publică. Propun acceptarea lucrării ca teză de doctorat și acordarea titlului științific de Doctor în domeniul Calculatoare și Tehnologia Informației domnului Ioan Bogdan CRIVĂÞ”.[2]
Ioan Bogdan Crivăț s-a născut la Brăila, unde a urmat și studiile preuniversitare. A urmat Facultatea de Matematică, secția Informatică, la Universitatea din București (licența în 1997), iar doctoratul la Universitatea Transilvania din Brașov (2011). Este căsătorit cu Irinel Crivăț, Manager la Microsoft, și au împreună un băiat și o fetiță. 
După ce a lucrat doi ani la compania SOFTWIN (1998 –1999), fondată de Florin și Măriuca Talpeș, s-a mutat în Redmond, SUA,  la Microsoft, unde a lucrat în perioada 1999-2010, iar din 2011 a trecut la Predixion Software, Redmond, SUA, unde este în prezent Vice President of Engineering, Director of Development and Principal Architect. [3]
Este coautorul cărții „Data Mining with Microsoft SQL Server 2008”, alături de Jamie MacLennan și ZhaoHui Tang, publicată în limba engleză de către renumita editură Wiley, carte care a devenit un adevărat bestseller, fiind tradusă și în limbile rusă și chineză.
În prezent are brevetate 30 de patente de invenție [4].
Ioan Dzițac
 
[1] http://www.crunchbase.com/person/bogdan-crivat
[2] http://www.uav.ro/files/personal/dzitac/Comisie_doctorat_BogdanCrivat.pdf
[3] http://predixionsoftware.com/
[4] http://patent.ipexl.com/inventor/Ioan_Bogdan_Crivat_1.html

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 11:19:23 Ora de vară a Europei de Est