Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dr. Bogdan Crivăț, de la SOFTWIN la Microsoft, apoi la Predixion Software (Redmond, SUA)

BIOSCHIÞE DE INFORMATICIENI ROMÂNI DE SUCCES (5)

Dr. Bogdan Crivăț, de la SOFTWIN la Microsoft, apoi la Predixion Software (Redmond, SUA)

Introducere. L-am cunoscut pe Bogdan Crivăț [1] în 2011, la Universitatea Transilvania din Brașov, cu ocazia susținerii publice a tezei sale de doctorat „Aplicații ale inteligenței artificiale în Data Mining”, sub conducerea prof. univ. dr. Răzvan Andonie de la Central Washington University, SUA (subsemnatul fiind referent oficial, alături de prof. univ. dr. ing. Lucian Vințan de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și prof. univ. dr. ing. Costin Bădică de la Universitatea din Craiova).

Iată câteva extrase din referatul meu asupra tezei domniei sale: „Teza de doctorat a domnului Ioan Bogdan Crivăț abordează un domeniu de mare actualitate și importanță, cel al analizei în Knowledge Discovery in Databases, adică domeniul Data Mining din perspectiva utilizării și extracției regulilor. De menționat că teza este elaborată în întregime în limba engleză, titlul original fiind „Applications of computational intelligence in data mining”. În această teză, pe parcursul a 142 de pagini, autorul realizează o sinteză a contribuțiilor actuale în domeniul extracției și prelucrării de reguli predictive și prezintă contribuțiile originale în acest domeniu, mai ales aplicații practice de natură industrială, toate purtând amprenta unei experiențe profesionale personale de succes a domnului Crivăț la Microsoft Corporation în SUA, în perioada 2001-2010.  [...] În concluzie, teza în cauză are toate calitățile necesare unei lucrări științifice, iar domnul Ioan Bogdan Crivăț are capacitatea de creativitate și deprinderile specifice unui cercetător științific. Actualitatea, complexitatea, cunoașterea teoretică aprofundată a temei abordate - dublată de o experiență practică de excepție în domeniu, modul de prezentare profesional, corectitudinea științifică, precum și contribuțiile originale teoretice și mai ales practice, acoperite prin publicații de prestigiu și un număr de 15 patente brevetate în SUA și incluse în ISI Web of Knowledge, mă determină să apreciez că lucrarea „Aplicații ale inteligenței computaționale în data mining”, elaborată de domnul Ioan Bogdan Crivăț, îndeplinește toate cerințele unei teze de doctorat care poate fi susținută în ședință publică. Propun acceptarea lucrării ca teză de doctorat și acordarea titlului științific de Doctor în domeniul Calculatoare și Tehnologia Informației domnului Ioan Bogdan CRIVĂÞ”.[2]
Ioan Bogdan Crivăț s-a născut la Brăila, unde a urmat și studiile preuniversitare. A urmat Facultatea de Matematică, secția Informatică, la Universitatea din București (licența în 1997), iar doctoratul la Universitatea Transilvania din Brașov (2011). Este căsătorit cu Irinel Crivăț, Manager la Microsoft, și au împreună un băiat și o fetiță. 
După ce a lucrat doi ani la compania SOFTWIN (1998 –1999), fondată de Florin și Măriuca Talpeș, s-a mutat în Redmond, SUA,  la Microsoft, unde a lucrat în perioada 1999-2010, iar din 2011 a trecut la Predixion Software, Redmond, SUA, unde este în prezent Vice President of Engineering, Director of Development and Principal Architect. [3]
Este coautorul cărții „Data Mining with Microsoft SQL Server 2008”, alături de Jamie MacLennan și ZhaoHui Tang, publicată în limba engleză de către renumita editură Wiley, carte care a devenit un adevărat bestseller, fiind tradusă și în limbile rusă și chineză.
În prezent are brevetate 30 de patente de invenție [4].
Ioan Dzițac
 
[1] http://www.crunchbase.com/person/bogdan-crivat
[2] http://www.uav.ro/files/personal/dzitac/Comisie_doctorat_BogdanCrivat.pdf
[3] http://predixionsoftware.com/
[4] http://patent.ipexl.com/inventor/Ioan_Bogdan_Crivat_1.html

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:59 Ora standard a Europei de Est