Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un nou exercițiu ecologic în parteneriat cu elevii Școlii din Cefa

Joi, la Grădinița nr. 46 din Oradea

Un nou exercițiu ecologic în parteneriat cu elevii Școlii din Cefa

Prietenii naturii de la Grădinița nr. 46 din Oradea și Școala cu clasele I-VIII din Cefa au avut astăzi (joi, 10 aprilie 2008) o activitate comună în cadrul proiectului de parteneriat educațional “Exercițiul ecologic începe din grădiniță și se continuă în școală”. Momentul de vârf al activității l-a constituit plantarea a trei arbori în curtea grădiniței.

La încheierea activității, preșcolarii și școlarii din Cefa aveau să-și continuie drumul spre Băile Felix, ei având cuprinsă în programul zilei încă o acțiune de pe agenda proiectului – excursie la Băile Felix, pentru a observa plante protejate prin lege (Nufărul termal).
Paradă, concursuri, expoziții, excursii...
Pe parcursul celor șapte luni de derulare a proiectului (din luna septembrie 2007), activitățile s-au desfășurat la nivelul unităților de învățământ, într-o paletă largă de exprimare, exercițiul ecologic fiind variat, adaptat vârstei. După marcarea Zilei mondiale a animalelor (4 octombrie), prin activități ecologice, atât preșcolarii, cât și școlarii și-au etalat creativitatea, imaginația și priceperea în cadrul atelierelor de creație, confecționând jucării și diferite obiecte din deșeuri, totul culminând cu “Eco-moda” (parada costumelor confecționate din deșeuri). Tot din deșeuri și materiale refolosibile, au fost confecționate căsuțe pentru păsărele. Concursurile pe teme ecologice au precedat expozițiile cu desene și lucrări, iar prezentările video au stârnit curiozitatea, prefațând întâlnirea de astăzi a partenerilor de proiect. Potrivit calendarului ecologic, în 22 aprilie, va fi marcată Ziua Pământului, prin acțiuni ecologice. În perioada 3 aprilie – 2 mai, vor avea loc activități de colectare a hârtiei, în cadrul campaniei “Salvați copacii prin a colecta hârtia”, o manifestare desfășurată sub patronajul  Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile, Instituția prefectului, A.P.M. Bihor și Inspectoratul Școlar. Tot în luna mai este programată o excursie în pădurea Rădvani, de la Cefa. Ultima acțiune, planificată pentru luna iunie, va fi structurată astfel: expoziție cu desene și lucrări, masă rotundă, pe tema “Protejarea mediului”, și jocuri ecologice.
Programe artistice și schimb de daruri
La nivelul Grădiniței nr. 46 din Oradea, protagoniștii zilei au fost copiii grupelor pregătitoare “A” și “B”, și grupa mare “A”. Prin intermediul exercițiului ecologic, și programului artistic, prietenii naturii, copiii educatoarelor Florica Ghelan și inst. Simona Porumb, ed. Camelia Vesea și inst. Otilia Dumitrescu, ed. Florica Popa și inst. Claudia Mocan, au dovedit că educația în domeniul ocrotirii naturii trebuie să înceapă în grădiniță. Fiecare grupă de preșcolari s-a mobilizat pentru a impresiona partenerii, elevii claselor a II-a a III-a și a V-a, însoțiți de înv. Maria Porumb, înv. Laura Chivu și prof. Sandu Porumb; preșcolari ai Grădiniței din Cefa (însoțiți de ed. Rodica Hotea), și  elevii însoțiți de înv. Alexandra Roman și înv. Ramona Crăciun; elevii gimnaziști, însoțiți de prof. Anca Martin și Ioana Marina. Cu fișele de educație ecologică s-a realizat o expoziție. Dansul și muzica au animat spiritele și au apropiat sufletele. La final, gazdele și oaspeții s-au așezat la mese, la un pahar de suc și cozonac, făcând schimb de daruri. Elevii din Cefa au dăruit gazdelor câte un coșuleț cu un iepuraș de ciocolată, cu poza școlii pe coșuleț, preșcolarii orădeni le-au pregătit oaspeților câte o felicitare de Paști (cu ouă și iepuraș).
La final de activitate, centrul de greutate s-a mutat din sala de clasă în curte unde fiecare din cele trei grupe a plantat câte un arbore. Directorii celor două unități de învățământ, inst. Rodica Ștef și prof. Traian Cicortaș, au felicitat copiii și dascălii pentru reușita acțiunii.
“Exercițiul ecologic de astăzi (joi - n.n.) a demonstrat, dacă mai era cazul, că educația în domeniul ocrotirii naturii trebuie să înceapă din grădiniță și să fie continuată în tot timpul anilor de școală, dar și în afara ei. Adevărata educație în materie de ecologie își va atinge scopul când se va reuși ca tânăra generație, convinsă de necesitatea ocrotirii naturii, va deveni factorul activ în acțiunea de împăcare a omului cu natura”, a conchis inst. Rodica Ștef.  (Ovidiu DAN)    
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:Un nou exercițiu ecologic în parteneriat cu elevii Școlii din Cefa.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:11 Ora de vară a Europei de Est