Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Cărticica primăverii”, de Mariana Trofin și Emilia Huza

Marți, la CCD Bihor a fost lansată

„Cărticica primăverii”, de Mariana Trofin și Emilia Huza

După „Cărticica toamnei”, lansată în 18 decembrie 2012 și „Cărticica iernii”, apărută în 14 februarie 2013, marți, 4 martie 2014, la CCD Bihor, a fost lansat cel de-al treilea „anotimp” din ciclul celor patru, intitulat „Cărticica primăverii”;

ciclul este coordonat de dna prof. bibliotecar Mariana Trofin, de la CCD Bihor și dna înv. Emilia Huza, de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”.
„Dacă suntem astăzi la cea de-a treia publicație, după „Cărticica toamnei” și „Cărticica iernii”, se întrevede efortul autoarelor de a-și perfecționa tehnica, de a selecta judicios materialele, de a le ordona în structuri normate, respectând categoriile de gen și specie, de a sprijini demersul instructiv-educativ pentru că aș vrea să subliniez intenția unui auxiliar didactic vine din dorința de a prelungi, de a continua actul învățării”, a apreciat directorul CCD Bihor, dna prof. drd. Carmen Bodiu, în deschiderea evenimentului. Din prezentarea făcută de dna înv. Emilia Huza aveam să aflăm că lucrarea se adresează, în egală măsură, copiilor, dascălilor, dar și părinților, care sunt interesați să folosească povești și poezii în educarea propriilor copii. Cărticica este structurată în trei părți: prima parte – obiceiuri de primăvară, cuprinde folclorul obiceiurilor de primăvară, alături de legende despre Baba Dochia și Mărțișor; a doua parte cuprinde texte literare în versuri și proză referitoare la anotimpul primăvara, care completează programa și manualele școlare la multe discipline; deosebit de valoroase sunt ghicitorile, scenetele, textele și legendele despre păsările care se întorc primăvara la noi în țară. A treia parte este rodul muncii unor copii deosebiți, din ale căror texte au fost citite câteva spre exemplificare. „Această carte este, așadar, un suport didactic util cadrelor didactice, dar și atractiv pentru copii și o recomand tuturor celor care vor să-și îmbogățească colecția de cărți educative. Cartea este inedită și pentru imaginile de colorat, alese cu grijă și pricepere de dna Trofin Mariana și așezate aproape la fiecare pagină pentru a întregi conținutul textelor. „Cărticica primăverii” este însoțită și de un DVD, care vine să completeze prin muzică și triluri de păsări toată veselia și optimismul pe care ni le aduce primăvara. Să ne păstrăm sufletul mereu tânăr și să ne bucurăm de un nou început, de o nouă primăvară!” a conchis doamna învățătoare Emilia Huza.
Referindu-se la DVD-ul cărții, doamna prof. bibliotecar Mariana Trofin a precizat: „Ce este nou la acest DVD este faptul că imaginile sunt originale. La trei dintre filmulețe, pozele au fost realizate de dl Radu Robert Huza, de la Muzeul Þării Crișurilor, care a avut amabilitatea să ni le pună la dispoziție, iar la filmulețul cu „Primăvara”, de Antonio Vivaldi, avem poze făcute de mine, de-acasă spre serviciu și la Grădina Botanică din Jibou”.
La aprecierile elogioase făcute de doamna director Carmen Bodiu, s-au adăugat și altele în cadrul luărilor de cuvânt. „Este foarte adevărat că și eu am așteptat cu nerăbdare această cărticică a primăverii și am fost surprinsă foarte plăcut, universul mirific al primăverii fiind proiectat într-o explozie de legendă, culoare, lumină și completat de acest DVD; un material extrem de valoros și util pentru toate cadrele didactice”, a apreciat dna inspector școlar Felicia Ianța. La acest eveniment s-a făcut propunerea ca și participările (prezența) la lansarea de carte să fie punctate de către inspectoratul școlar, fie și cu 0,01 puncte, iar dl Dinicu Braghină, participând în premieră la o lansare de carte la CCD, s-a arătat încântat de eveniment. „E păcat că nu există o diseminare a momentului în masă, pentru că sunt convins că dacă mai multă lume ar fi știut de eveniment, veneau. Haideți să nu-i criticăm așa gratis, să ne bazăm pe niște dovezi. Poate că trebuie încă spus ca de la ureche la ureche”, consideră redactorul de la Radio România Actualități, Dinicu Braghină.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Cărticica primăverii”, de Mariana Trofin și Emilia Huza.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:18 Ora de vară a Europei de Est