Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Iadul roșu în orașul de pe Criș, Penitenciarul Oradea (1945-1977)

Astăzi, va fi lansat la Primăria Oradea

Iadul roșu în orașul de pe Criș, Penitenciarul Oradea (1945-1977)

Fundația Comunitară Oradea are deosebita onoare de a aduce la cunoștința publicului lansarea cărții-document Iadul roșu în orașul de pe Criș, Penitenciarul Oradea (1945-1977), în cadrul unui eveniment excepțional ce va avea loc astăzi, sâmbătă, 8 Martie 2014, de la ora 11.00, în sala „General Traian Moșoiu” a Primăriei Municipiului Oradea.

Caracterul excepțional al evenimentului va fi întărit de prezentatorii din cadrul lui: Lucia Hossu Longin, realizator al documentarului „Memorialul Durerii” și Aurora Dumitrescu, fost deținut politic, condamnată în Lotul Beiușenilor.
Scrisă de doctorul în istorie Cristina Liana Pușcaș, specialist în istoria documentară a închisorilor comuniste, publicarea cărții a fost susținută de mediul de afaceri bihorean în cadrul Bursei Talentelor, program al Fundației Comunitare Oradea  care susține financiar și logistic performanța tinerilor bihoreni implicați în cercetări pluridisciplinare.
Lucrarea vizează restituirea în spațiul istoriografic a unor realități necercetate până acum: Penitenciarul Oradea în perioada comunistă, cu tot ce a însemnat sistemul concentraționar: mii de deținuți politici, Frig, Foame și Frică, cei „3F” ai universului mizeriei umane. 
Îi găsim încarcerați între zidurile pușcăriei de pe Criș pe cel mai mare duhovnic al României, Arsenie Boca, pe episcopii greco-catolici Iuliu Hirțe și Justin Paven, pe episcopul romano-catolic Schubert Joseph, canonicul Coriolan Tămâianu și  protopopul ortodox de Vașcău Terebențiu Aurel, liderul Mișcării „Oastei Domnului” Traian Dorz, Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, Gheroghe Rizea, soțul Elizabetei Rizea, alături de alți martiri din Munții Făgărașului, Lucreția Jurj și Roman Oneț, executat la Oradea pentru apartenența la Grupul Șușman; acestora li se adăugă zeci de membri ai organizațiilor locale anticomuniste: Lotul Beiușenilor, Organizația România Independentă, Organizația G4, Vlad Þepeș II, dar și mii de țărani arestați pentru neplata cotelor.
Penitenciarul Oradea a știut, din păcate, să se ridice la nivelul așteptărilor generale comuniste în privința îngrădirii libertăților cetățenești, asuprindu-i pe toți cei care au militat pentru o societate liberă și democrată. Temutele temnițe de la Pitești, Aiud, Sighet, Jilava au avut în recluziunea orădeană un rival pe măsură în privința dezumanizării, înfometării și torturării celor care se opuneau imbecilizării forțate și dictaturii roșii.
„Această carte nu este decât un OMAGIU pe care un tânăr cercetător îl poate aduce unor OAMENI care, timp de 60 de ani, au preferat anonimatul unei vieți de eroi. Sunt MARTIRII ROMÂNI care au suferit în tăcere, nu numai în tenebrele închisorilor comuniste, ci și după eliberare, când s-au văzut umiliți a doua oară, de o societate care nu le-a înțeles sacrificiul. Ei au plătit pentru curajul lor cu ani grei de temniță, riscându-și viața pentru a apăra dreptul la liberă exprimare, dreptul de a gândi, de a citi, de a alege, dreptul de a trăi fără cătușe, fizice sau mentale. Pentru tot ce am învățat de la ei, le MULÞUMESC și le dedic această carte”, precizează autorul, Cristina-Liana Pușcaș.
Fundația Comunitară Oradea
 
Felicitări, Cristina!
Felicitări, Cristina, pentru carte, dar și pentru înaltul titlu de doctor în istorie! Cred că ești singurul doctor în branșa jurnaliștilor bihoreni. Te cunosc de atâția  ani, ca un jurnalist bătăios, în domeniul social-politic pe care l-ai abordat cu excelență și cu succes.  Domeniul și evenimentele (subiectele) cercetate ți-au oferit nenumărate ocazii de a te „bate” pentru cercetarea adevărului în vederea unei cât mai corecte informări a cititorilor. Deseori, te-ai „luptat” cu autoritățile, folosind forța armelor jurnalistice, pentru a duce până la capăt  demersul jurnalistic. Iar această carte, care este o plăcută surpriză, cred că te caracterizează în cea mai mare măsură, tu însăți fiind o învingătoare, asemeni personajelor cărții tale, dar pe alte „baricade” și în alte condiții.
Nefiind în urbe la ora lansării cărții, nu voi putea participa la eveniment, dar te felicit, fiind cu sufletul alături de tine și de colegii și prietenii tăi de la ziarul „Crișana” și din toată presa bihoreană!
Felicitări și mulțumiri Fundației Comunitare Oradea pentru susținere și informare!
Moise-Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Iadul roșu în orașul de pe Criș, Penitenciarul Oradea (1945-1977). 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:35:55 Ora standard a Europei de Est