Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Iadul roșu în orașul de pe Criș, Penitenciarul Oradea (1945-1977)

Astăzi, va fi lansat la Primăria Oradea

Iadul roșu în orașul de pe Criș, Penitenciarul Oradea (1945-1977)

Fundația Comunitară Oradea are deosebita onoare de a aduce la cunoștința publicului lansarea cărții-document Iadul roșu în orașul de pe Criș, Penitenciarul Oradea (1945-1977), în cadrul unui eveniment excepțional ce va avea loc astăzi, sâmbătă, 8 Martie 2014, de la ora 11.00, în sala „General Traian Moșoiu” a Primăriei Municipiului Oradea.

Caracterul excepțional al evenimentului va fi întărit de prezentatorii din cadrul lui: Lucia Hossu Longin, realizator al documentarului „Memorialul Durerii” și Aurora Dumitrescu, fost deținut politic, condamnată în Lotul Beiușenilor.
Scrisă de doctorul în istorie Cristina Liana Pușcaș, specialist în istoria documentară a închisorilor comuniste, publicarea cărții a fost susținută de mediul de afaceri bihorean în cadrul Bursei Talentelor, program al Fundației Comunitare Oradea  care susține financiar și logistic performanța tinerilor bihoreni implicați în cercetări pluridisciplinare.
Lucrarea vizează restituirea în spațiul istoriografic a unor realități necercetate până acum: Penitenciarul Oradea în perioada comunistă, cu tot ce a însemnat sistemul concentraționar: mii de deținuți politici, Frig, Foame și Frică, cei „3F” ai universului mizeriei umane. 
Îi găsim încarcerați între zidurile pușcăriei de pe Criș pe cel mai mare duhovnic al României, Arsenie Boca, pe episcopii greco-catolici Iuliu Hirțe și Justin Paven, pe episcopul romano-catolic Schubert Joseph, canonicul Coriolan Tămâianu și  protopopul ortodox de Vașcău Terebențiu Aurel, liderul Mișcării „Oastei Domnului” Traian Dorz, Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, Gheroghe Rizea, soțul Elizabetei Rizea, alături de alți martiri din Munții Făgărașului, Lucreția Jurj și Roman Oneț, executat la Oradea pentru apartenența la Grupul Șușman; acestora li se adăugă zeci de membri ai organizațiilor locale anticomuniste: Lotul Beiușenilor, Organizația România Independentă, Organizația G4, Vlad Þepeș II, dar și mii de țărani arestați pentru neplata cotelor.
Penitenciarul Oradea a știut, din păcate, să se ridice la nivelul așteptărilor generale comuniste în privința îngrădirii libertăților cetățenești, asuprindu-i pe toți cei care au militat pentru o societate liberă și democrată. Temutele temnițe de la Pitești, Aiud, Sighet, Jilava au avut în recluziunea orădeană un rival pe măsură în privința dezumanizării, înfometării și torturării celor care se opuneau imbecilizării forțate și dictaturii roșii.
„Această carte nu este decât un OMAGIU pe care un tânăr cercetător îl poate aduce unor OAMENI care, timp de 60 de ani, au preferat anonimatul unei vieți de eroi. Sunt MARTIRII ROMÂNI care au suferit în tăcere, nu numai în tenebrele închisorilor comuniste, ci și după eliberare, când s-au văzut umiliți a doua oară, de o societate care nu le-a înțeles sacrificiul. Ei au plătit pentru curajul lor cu ani grei de temniță, riscându-și viața pentru a apăra dreptul la liberă exprimare, dreptul de a gândi, de a citi, de a alege, dreptul de a trăi fără cătușe, fizice sau mentale. Pentru tot ce am învățat de la ei, le MULÞUMESC și le dedic această carte”, precizează autorul, Cristina-Liana Pușcaș.
Fundația Comunitară Oradea
 
Felicitări, Cristina!
Felicitări, Cristina, pentru carte, dar și pentru înaltul titlu de doctor în istorie! Cred că ești singurul doctor în branșa jurnaliștilor bihoreni. Te cunosc de atâția  ani, ca un jurnalist bătăios, în domeniul social-politic pe care l-ai abordat cu excelență și cu succes.  Domeniul și evenimentele (subiectele) cercetate ți-au oferit nenumărate ocazii de a te „bate” pentru cercetarea adevărului în vederea unei cât mai corecte informări a cititorilor. Deseori, te-ai „luptat” cu autoritățile, folosind forța armelor jurnalistice, pentru a duce până la capăt  demersul jurnalistic. Iar această carte, care este o plăcută surpriză, cred că te caracterizează în cea mai mare măsură, tu însăți fiind o învingătoare, asemeni personajelor cărții tale, dar pe alte „baricade” și în alte condiții.
Nefiind în urbe la ora lansării cărții, nu voi putea participa la eveniment, dar te felicit, fiind cu sufletul alături de tine și de colegii și prietenii tăi de la ziarul „Crișana” și din toată presa bihoreană!
Felicitări și mulțumiri Fundației Comunitare Oradea pentru susținere și informare!
Moise-Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Iadul roșu în orașul de pe Criș, Penitenciarul Oradea (1945-1977). 

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 06:20:59 Ora de vară a Europei de Est