Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A murit edu.ro sau e în grevă?

Întrebăm, nu dăm cu paru!

A murit edu.ro sau e în grevă?

Nu mai știm ce să credem, în ce și în cine să credem, ce avem voie să facem, să spunem și să scriem???
Avem voie să sărbătorim 1 și 8 MARTIE???

Când am auzit la un post de radio că un inspectorat școlar a interzis serbările de 8 Martie în grădinițe, ne-am întrebat dacă să o luăm de glumă sau de banc! Dar constatăm că nu e nici așa nici așa, ci realitatea pură! Chiar așa, nu se mai aude nici prin Oradea și în Bihor cum că cineva și-ar fi permis să sărbătorească 8 Martie, ba nici la 1 Martie nu a fost prea mare înghesuială! Nici nu mai știm dacă trebuia să publicăm despre Târgul mărțișorului, despre 100 de zile de școală, despre lansarea concursului de engleză, despre lansarea unei cărticele de primăvară la CCD Bihor… pentru că nu mai avem voie să sărbătorim nimic! Noi românii. Alții DA! Americanii, spre exemplu, sau germanii sau slovacii sau maghiarii sau turcii... Dar și noi avem americanii noștri, germanii noștri? Haideți să sărbătorim cu ei, să-i sărbătorim pe ei, dacă noi nu mai avem identitate și nu mai avem voie să avem sărbătorile noastre! Dar nici profesorii de engleză nu s-au mai ostenit în acest an să sărbătorească pe 14 februarie!!! Oare de ce? Dar nici cu Dragobetele nu s-au prea stresat românii, oare de ce? La Grădinița Nr. 46 din Oradea, cu mulți ani în urmă, grupele de germană dădeau lecții românilor în sărbătorirea tradițiilor și obiceiurilor. În ultimii doi ani nu mai mișcă nimeni în formație. Nu spun și o fac în secret sau li s-a pus pumnul în gură?
Pe cine interesează bilanțul zilnic al înscrierilor în clasa pregătitoare, domnilor de la edu.ro?
Pe edu.ro e doliu național, e grevă sau nu mai au voie să scrie nimic (de exemplu despre simulări) în afara știrilor bombă că încă se mai înscriu copiii în clasa pregătitoare, la școlile de stat, pentru că încă mai avem școli de stat, pentru că încă mai avem stat! Ăsta nu poate dispărea? Că prea ne încurcă! Vorbim despre statul român, național, unic sau unitar! Schimbați, domnilor, Constituția! Să nu mai avem nici stat că deja nu mai avem identitate. Cui aparținem, cum ne numim?
Domnilor guvernanți, nu vă mai certați, treceți la măsuri radicale și ne desființați ca națiune, ca popor! Arestați tot ce se poate, nu mai lăsați oamenii liberi!
Chiar am ajuns niște cretini sau numai unii au ajuns în acest stadiu al evoluției?
Ne va fi rușine să spunem și să recunoaștem că suntem și ne mai numim români. Unii, mai deștepți, de multă vreme și-au luat cetățenie dublă, probabil după modelul celor din partide, care sunt când de stânga, când de dreapta, când de centru…, cu inclinații înspre stânga sau dreapta, după cum bate vântul.
Despre simulări am scris la lansare! În rest au mai scris comuniștii, ziarele comuniste! Așa au fost catalogați cei care au scris: comuniști. Noi nu am scris, deci nu suntem comuniști! Oare de ce sunt comuniști cei  care scriu și spun adevărul? Nu chiar tot, pe jumătate sau pe sfert! Sunt prea multe întrebări la care nu cred că putem da un răspuns prompt și corect. Dar oare avem dreptul să dăm răspuns? Noi, cei mici   sau numai cei mari, cei autorizați, cei aleși! Aleși de cine?  Cine i-a ales? Când mai trebuie să mergem la vot? Avem voie?
Facem caz de necaz! Atât ne-a mai rămas, încă!
Deci, e voie să sărbătorim 8 Martie?
Ar cam trebui, pentru că nu e numai sărbătoarea noastră, mi se pare că e încă o sărbătoare internațională!
Dragi copii, stimați dascăli, aveți voie să sărbătoriți FEMEIA din viața și familia Dumneavoastră, din curtea, blocul și din școala (grădinița) Dumneavoastră, din țara noastră și din lumea întreagă, dar fără Mita.SRL, cu apă, ceai, fără zahăr și cu pâine, fără unt și margarină, fără flori și alte daruri interzise!
La mulți ani și felicitări de 8 Martie, fetițelor și fetelor, domnișoarelor și doamnelor, soțiilor, mamelor și bunicilor!
Moise-Ovidiu DAN  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:54 Ora standard a Europei de Est