Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ședința Senatului Universității din Oradea, de luni, 3 martie

Pentru o transparență totală

Ședința Senatului Universității din Oradea, de luni, 3 martie

Comisia de Relații Internaționale și Interne vă informează despre subiectele discutate în ședința Senatului Universității din Oradea de luni, 3 martie 2014.

Reunit în cea de-a doua sa ședință plenară din acest an, sub conducerea președintelui prof. univ. dr. Sorin Curilă, Senatul Universității din Oradea a analizat și aprobat Planul strategic de dezvoltare a instituției în perioada 2014-2020, precum și Metodologia de organizare și desfășurare a concursului de admitere 2014. Legislativul universitar a dezbătut în ședința sa de luni (3.03.2014) actualizarea unui pachet de proceduri privind: elaborarea și aprobarea planurilor de învățământ; inițierea, aprobarea, monitorizarea și evaluarea periodică a programelor de studii; monitorizarea traseului profesional al absolvenților și elaborarea lucrării de finalizare a studiilor.
Agenda dezbaterilor a inclus, totodată, abordarea înființării a noi programe de studii (licență și master), a comisiilor de selecție Erasmus, a unor cadre didactice asociate etc.
Sala „Barbu Ștefănescu”
În unanimitate, membrii Senatului Universității din Oradea au decis ca o sală consacrată activităților didactice din patrimoniul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării să poarte – în semn de aducere aminte – numele regretatului istoric și universitar Barbu Ștefănescu, fost prorector al instituției de învățământ superior orădene, trecut în neființă, în plină putere creatoare, anul trecut.
Universitatea, în perspectiva 2014-2020
Senatul Universității din Oradea a aprobat Planul strategic de dezvoltare a instituției în perioada 2014-2020. Obiectivele acestuia sunt: menținerea celui mai înalt calificativ din punct de vedere al calității învățământului superior; creșterea eficienței și a competitivității procesului de formare profesională; adaptarea ofertei educaționale la dinamica mediului socio-economic; modernizarea structurală și funcțională pentru amplificarea potențialului formativ al instituției; orientarea cercetării științifice spre domeniile declarate prioritare în strategia națională de cercetare – dezvoltare; configurarea Universității ca un pol de excelență în relația cu mediul economic, social, prin implicarea în viața comunității. Toate direcțiile strategice sunt detaliate în obiective concrete, specifice fiecărui sector de activitate.
Noi programe de studiu
Membrii Senatului Universității din Oradea au aprobat înființarea a noi programe de studii. Astfel, pentru ciclul de licență, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării propun o specializare de Comunicare și relații publice, în vreme ce Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial, Departamentul de Inginerie și Management Industrial în Textile și Pielărie solicită organizarea de sine stătătoare, pentru a putea crește capacitatea de școlarizare, a programului de studii Tehnologia tricotajelor și confecțiilor, axat numai pe inginerie, spre deosebire de Inginerie economică industrială, cu care coabita, unde curricula include și discipline economice și juridice. La nivelul studiilor masterale, Departamentul de Finanțe – Contabilitate din cadrul Facultății de Științe Economice va gestiona două noi programe, forma de învățământ cu frecvență: Analiză financiară și restructurare economică (domeniul Contabilitate), respectiv Finanțarea și gestiunea proiectelor prin fonduri europene (domeniul Finanțe).
Doctor Honoris Causa
Senatul Universității din Oradea a aprobat decernarea titlului de Doctor Honoris Causa pentru trei universitari de la instituții partenere din străinătate: prof. univ. dr. Maria Manuela de Bastos Tavares Ribeiro (Universitatea din Coimbra, Portugalia), domeniul Relații Internaționale; prof. univ. dr. Jan Wendt (Universitatea din Gdansk, Polonia), domeniul Geografie; prof. univ. dr. Daniel Corteix (Universitatea din Clermont – Ferrand, Franța), domeniul Educație fizică și Sport.
Noi medici, șefi de secție
La propunerea Facultății de Medicină și Farmacie, Senatul Universității din Oradea a aprobat numirea a noi șefi de secție la Spitalul Clinic CF Oradea: dr. Gabriel Dan Sirca, șef de lucrări, medic primar medicină internă, șef la Secția Clinică de Medicină Internă; dr. Sorina Emilia Magheru, asistent universitar, medic primar cardiolog, șef Secția Clinică de Cardiologie; dr.Gelu Cristian Vrabie, medic primar chirurg, șef Secția Clinică de Chirurgie Generală. Dr. Ovidiu Pop, șef de lucrări, va îndeplini funcția de șef al Serviciului de Anatomie Patologică la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu”.
Prof. univ. dr. Lia Pop,
președinte al Comisiei Relații Interne și Internaționale a Senatului Universității din Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:02 Ora de vară a Europei de Est