Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un nou număr al revistei de cultură „Curtea de la Argeș” (Nr. 3/2014)

Pentru delectare și îmbogățire spirituală

Un nou număr al revistei de cultură „Curtea de la Argeș” (Nr. 3/2014)

Cu „complicitatea” distinsului rector Ioan Dzițac avem, iar și iară, plăcuta misiune de a răsfoi revista de cultură „Curtea de la Argeș”, de data aceasta numărul din luna martie 2014.

După revoluția și evoluția aduse în discuție de dl redactor-șef Gheorghe Păun, ajungem la cele lumești ale Domnului Mihai Eminescu pe care îl cităm „Ceea ce este revoltător pentru orice conștiință liberă este plecarea bisericii sub autoritatea statului, exploatarea credințelor religioase pentru scopuri politice. Astfel vedem mișcându-se popoare întregi în urma crucii, pentru a-i asigura triumful, se zice, în realitate însă pentru a răspândi dominațiunea puterii lumești a împărăției respective”. Cât e de util inutilul, aflați de la inconfundabilul Horia Bădescu. Știați că „Lipsa de caracter este o lume vidă”? Citiți-l pe Cătălin Mamali în Roadele autosusținerii. În numărul la care facem vorbire, Dan Farcaș se oprește la Drama inteligenței artificiale. Cică în 1956, când lumea era entuziasmată de performanțele calculatoarelor electronice, se credea că aceste instrumente vor putea să converseze inteligent, să traducă, să creeze lucrări artistice, să inventeze… la fel ca oamenii, dacă nu cumva mult mai bine! Academicianul Răzvan Theodorescu ne cucerește cu Reperul brâncovenesc! Că bine le-a spus Brîncoveanu alor săi: „bine știți toți că eu am fost la casa mea ca un domn (…), trăit-am cum am vrut, nimic lipsindu-mi, și domnia aceasta eu nu o pohtesc ca să-mi înmulțesc grijile și nevoile, ci dumneavoastră m-ați pohtit și fără voea mea m-ați pus domn în vremi ca acestea tulburate…” Ioan Casian - Teme din „Convorbiri duhovnicești”. În serialul pe care îl inaugurez acum, voi încerca să prezint, cu acuratețe științifică, dar pentru publicul larg, etapele desăvârșirii spirituale descrise de Ioan Casian în „Convorbirile duhovnicești”, scrie Cristian Bădiliță. În „Altarul inimii”, cu ÎPS Calinic, puteți citi despre Geometria în spațiu și Respectul, haină luminoasă. „Cât de mângâietor este atunci când vezi în jurul tău oameni asemenea ție, care-și manifestă respectul și nobila bunăcuviință! Ai o mare bucurie în inimă și sufletul îți tresaltă de veselie. Oricât ar fi de amar greul zilei, respectul ce-l primești și starea de bunăvoință te fac să-ți uiți vârsta pe care o încerci de la o vreme oarecare”, scrie ÎPS Calinic. Dna Paula Romanescu, tot căutând femeia, descoperă „Femeia, eterna poveste”. „Pe pământul plin de muritori…, femeia rămâne simbol și ideal de frumusețe, grație, tandrețe…” Iar mai jos, la „Lacrima Anei”, citim o poezie superbă, scrisă de Grigore Vieru „Mica baladă” (dedicată lui Marin Sorescu) „Pe mine/ mă iubeau toate femeile./ Mă simțeam puternic și sigur./ Ca Meșterul Manole/ am cutezat /să ridic o construcție/ care să dăinuie veșnic./ Am început lucrul/ și le-am chemat la mine/ pe toate:/ pe Maria, pe Ana,/ pe Alexandra, pe Ioana…/ Care întâi va ajunge/ Pe-aceea-n perete o voi zidi./ Dar din toate femeile/ A venit una singură:/Mama./ -Tu nu m-ai strigat,/ Fiule?”
La „Seniori ai culturii”, îl avem pe acad. Nicolae Breban; prilej cu care dl Alex. Ștefănescu oferă „Șampanie pentru Nicolae Breban”. Aflăm și motivul: „La 1 februarie 2014, Nicolae Breban a împlinit 80 de ani. Te gândești la un bătrân când vrei să-ți reprezinți această vârstă, dar când îl întâlnești pe Nicolae Breban vezi nu un bătrân, ci un bărbat care refuză să îmbătrânească”, scrie Alex. Ștefănescu. Celălalt senior încondeiat este George Astaloș. În „Știința, parte a culturii”, aflăm cum se programează primul calculator cuantic. La „Anticariatul” revistei a apărut O aritmetică de acum un secol. Dar câte lucruri nu veți mai afla lecturând cele 24 de pagini ale revistei!
În acest număr articolele sunt semnate de scriitori, academicieni, psiho-sociolog, teolog, publicist și diplomat, din Cluj-Napoca, Norvegia, SUA, București, Franța, Noua Zeelandă, Chișinău, Craiova și Japonia.
Pentru o plăcută zăbavă accesați  www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:53 Ora de vară a Europei de Est