Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un nou număr al revistei de cultură „Curtea de la Argeș” (Nr. 3/2014)

Pentru delectare și îmbogățire spirituală

Un nou număr al revistei de cultură „Curtea de la Argeș” (Nr. 3/2014)

Cu „complicitatea” distinsului rector Ioan Dzițac avem, iar și iară, plăcuta misiune de a răsfoi revista de cultură „Curtea de la Argeș”, de data aceasta numărul din luna martie 2014.

După revoluția și evoluția aduse în discuție de dl redactor-șef Gheorghe Păun, ajungem la cele lumești ale Domnului Mihai Eminescu pe care îl cităm „Ceea ce este revoltător pentru orice conștiință liberă este plecarea bisericii sub autoritatea statului, exploatarea credințelor religioase pentru scopuri politice. Astfel vedem mișcându-se popoare întregi în urma crucii, pentru a-i asigura triumful, se zice, în realitate însă pentru a răspândi dominațiunea puterii lumești a împărăției respective”. Cât e de util inutilul, aflați de la inconfundabilul Horia Bădescu. Știați că „Lipsa de caracter este o lume vidă”? Citiți-l pe Cătălin Mamali în Roadele autosusținerii. În numărul la care facem vorbire, Dan Farcaș se oprește la Drama inteligenței artificiale. Cică în 1956, când lumea era entuziasmată de performanțele calculatoarelor electronice, se credea că aceste instrumente vor putea să converseze inteligent, să traducă, să creeze lucrări artistice, să inventeze… la fel ca oamenii, dacă nu cumva mult mai bine! Academicianul Răzvan Theodorescu ne cucerește cu Reperul brâncovenesc! Că bine le-a spus Brîncoveanu alor săi: „bine știți toți că eu am fost la casa mea ca un domn (…), trăit-am cum am vrut, nimic lipsindu-mi, și domnia aceasta eu nu o pohtesc ca să-mi înmulțesc grijile și nevoile, ci dumneavoastră m-ați pohtit și fără voea mea m-ați pus domn în vremi ca acestea tulburate…” Ioan Casian - Teme din „Convorbiri duhovnicești”. În serialul pe care îl inaugurez acum, voi încerca să prezint, cu acuratețe științifică, dar pentru publicul larg, etapele desăvârșirii spirituale descrise de Ioan Casian în „Convorbirile duhovnicești”, scrie Cristian Bădiliță. În „Altarul inimii”, cu ÎPS Calinic, puteți citi despre Geometria în spațiu și Respectul, haină luminoasă. „Cât de mângâietor este atunci când vezi în jurul tău oameni asemenea ție, care-și manifestă respectul și nobila bunăcuviință! Ai o mare bucurie în inimă și sufletul îți tresaltă de veselie. Oricât ar fi de amar greul zilei, respectul ce-l primești și starea de bunăvoință te fac să-ți uiți vârsta pe care o încerci de la o vreme oarecare”, scrie ÎPS Calinic. Dna Paula Romanescu, tot căutând femeia, descoperă „Femeia, eterna poveste”. „Pe pământul plin de muritori…, femeia rămâne simbol și ideal de frumusețe, grație, tandrețe…” Iar mai jos, la „Lacrima Anei”, citim o poezie superbă, scrisă de Grigore Vieru „Mica baladă” (dedicată lui Marin Sorescu) „Pe mine/ mă iubeau toate femeile./ Mă simțeam puternic și sigur./ Ca Meșterul Manole/ am cutezat /să ridic o construcție/ care să dăinuie veșnic./ Am început lucrul/ și le-am chemat la mine/ pe toate:/ pe Maria, pe Ana,/ pe Alexandra, pe Ioana…/ Care întâi va ajunge/ Pe-aceea-n perete o voi zidi./ Dar din toate femeile/ A venit una singură:/Mama./ -Tu nu m-ai strigat,/ Fiule?”
La „Seniori ai culturii”, îl avem pe acad. Nicolae Breban; prilej cu care dl Alex. Ștefănescu oferă „Șampanie pentru Nicolae Breban”. Aflăm și motivul: „La 1 februarie 2014, Nicolae Breban a împlinit 80 de ani. Te gândești la un bătrân când vrei să-ți reprezinți această vârstă, dar când îl întâlnești pe Nicolae Breban vezi nu un bătrân, ci un bărbat care refuză să îmbătrânească”, scrie Alex. Ștefănescu. Celălalt senior încondeiat este George Astaloș. În „Știința, parte a culturii”, aflăm cum se programează primul calculator cuantic. La „Anticariatul” revistei a apărut O aritmetică de acum un secol. Dar câte lucruri nu veți mai afla lecturând cele 24 de pagini ale revistei!
În acest număr articolele sunt semnate de scriitori, academicieni, psiho-sociolog, teolog, publicist și diplomat, din Cluj-Napoca, Norvegia, SUA, București, Franța, Noua Zeelandă, Chișinău, Craiova și Japonia.
Pentru o plăcută zăbavă accesați  www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:39:42 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...