Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mărțișoare pentru polițiști

Proiectul „Viața are prioritate”, activitatea nr. 6

Mărțișoare pentru polițiști

Confecționând mărțișoare pentru polițiști, copiii de la Grădinița Nr. 31 din Oradea (Bdul Decebal Nr. 43) au ajuns „vedete”, acțiunea lor fiind mediatizată în presa locală (în ziare și reviste, la radio și televiziune).

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul celei de-a șasea activități a proiectului „Viața are prioritate”, acțiune care s-a derulat în mai multe etape: prima și cea mai importantă a fost confecționarea de mărțișoare; la atelierele respective au participat, într-o armonie perfectă, părinți, dascăli și copii, cu toții mobilizându-se exemplar.
Joi, 27 februarie 2014, agenții de poliție Dorin Popa și Cătălin Filimon au preluat o bună parte din mărișoare, oferind copiilor, în schimb, posibilitatea de a  se urca și a se poza cu mașina Poliției.
Vineri, în prag de 1 Martie, mărțișoarele au fost oferite de către polițiști în trafic, doamnelor și domnișoarelor aflate la volan.
Cu mărțișoare, la sediul Poliției Municipiului, la Poliția de Frontieră și în cartier
Tot vineri, restul mărțișoarelor au ajuns la doamnele și domnișoarele polițiste de la Poliția Municipiului Oradea, la Poliția de Frontieră, dar și la reprezentate ale sexului frumos care au fost felicitate pe stradă în zona grădiniței. În cartier au acționat trei grupe: grupa mică A (coordonată de prof. Carmen Sabău și Aurelia Olariu), grupa mică B (îndrumată de prof. Florica Jurcuțiu și Elena Bala), precum și grupa maghiară, combinată (condusă de prof. Barna Aniko și Meleg Jutka); la Poliția de Frontieră (din vecinătatea grădiniței) au oferit mărțișoare copiii din grupa mijlocie (coordonată de prof. Lidia Petrica și Livia Jișa) și grupa mare B (însoțită de prof. Nadia Șipoș). La sediul Poliției Municipiului au ajuns cu mărțișoare copiii din grupa mare A (îndrumați de prof. Floare Lupșa și Silvia Hălmăjan), delegația Grădiniței Nr. 31 fiind condusă de doamna director, prof. Nicoleta Fărăianu. Copiii au fost primiți în sala de festivități, de către comisarul șef Radu Șandru, adjunctul comandantului Poliției Municipiului și de agent șef principal Florian Mocanu, polițistul de proximitate care răspunde de Grădinița Nr. 31. Dl comisar șef s-a arătat încântat de parteneriatul cu Grădinița Nr. 31 și de gestul copiilor de a oferi polițistelor câte un mărțișor. La rândul său, doamna director Nicoleta Fărăianu a mulțumit pentru primire și aprecieri și a adresat urări polițistelor sărbătorite. Înainte să ofere mărțișoarele pregătite, copiii au încălzit atmosfera cu câteva versuri și trei cântecele de primăvară. În replică,  polițistele le-au dăruit copiilor câte un mărțișor, dulciuri și suc.
„Pietonul isteț”
Așadar, cea de-a șasea activitate din cadrul proiectului „Viața are prioritate” a avut un succes răsunător, de neimaginat. Următoarea activitate, intitulată „Pietonul isteț”, se va derula în cursul lunii aprilie, iar ultima, evaluarea rezultatelor proiectului, este programată în luna mai.
Felicitând echipa de proiect pentru succesul repurtat în aceste zile, dorim să vi-o și prezentăm: responsabil de proiect, dna director Nicoleta Fărăianu, coordonator de proiect, dna prof. Lidia Petrica, alături de celelalte cadre didactice implicate: Jișa Livia, Sabău Carmen, Olariu Aurelia, Lupșa Floare, Hălmăjan Silvia, Jurcuțiu Florica, Bala Elena, Șipoș Nadia, Barna Aniko și Meleg Jutka.
Poate reușiți o nouă promovare a imaginii și la „Pietonul isteț”, luna viitoare.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesați Galeria foto: Mărțișoare pentru polițiști.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:32:10 Ora standard a Europei de Est