Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătorirea celor 100 de zile de școală

Vineri, la C.N. „Mihai Eminescu”

Sărbătorirea celor 100 de zile de școală

Pentru elevii clasei pregătitoare step by step de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, ziua de vineri, 28 februarie 2014, a fost o zi specială, de intense trăiri, prilejuite de sărbătorirea celor 100 de zile de școală.

La fel de special a fost evenimentul și pentru învățătoarele clasei, doamnele profesor Silvana Bistriceanu și Adriana Popa, care le-au pregătit în amănunt fiecare moment al zilei, precum și Jobenul Magic cu 100 de lucruri învățate (de cei 28 de copii). Invitații speciali ai sărbătoriților au fost doamna director adjunct prof. dr. Livia Muntean și Gabi, prietenul lor, care i-a pozat și filmat din toate unghiurile.
În cadrul activităților interactive derulate, cei 28 de „bobocei” ne-au surprins prin istețimea lor, prin „arsenalul” de cunoștințe pe care le dețin la această vârstă fragedă, prin sclipirile minții, disciplină și energie creatoare. În prezentarea celor 28 de colecții personale, piatra lor unghiulară (de greutate), le-am admirat sinceritatea și spontaneitatea, farmecul și inteligența practică. Am trăit realmente o bucurie imensă alături de ei preț de două ore, timp în care momentele au alternat mereu, pentru a menține trează atenția și concentrarea la lucrurile și cunoștințele serioase. Evaluarea cunoștințelor s-a făcut în modalități variate, printr-o paletă largă de metode și procedee, mijloace și materiale didactice, prin acțiuni frontale, individuale, dar și pe grupe mai mari sau mai mici.
În intervenția sa, doamna director adjunct Livia Muntean le-a vorbit de jos, de pe covor, apreciindu-i și încurajându-i: „Constat cu bucurie că sunteți cu 100 de zile mai buni, pentru că știți mai multe, mai multe litere, cifrele, văd că știți să socotiți și să scrieți; sunteți mai buni pentru că sunteți mai cuminți, pentru că v-ați împrietenit, pentru că sunt sigur că le iubiți pe doamnele voastre învățătoare. Așa că eu mă bucur foarte mult că m-ați invitat. M-a impresionat tot ce am văzut, m-au impresionat colecțiile voastre. Am dorit să vă spun cât de mult vă apreciem, că sunteți foarte-foarte drăguți, că mă bucur că am fost la sărbătoarea voastră și vă urez succes în continuare”!
A urmat o sesiune de întrebări, în care școlarii au fost la fel de geniali și spontani (gen Eugen): „Când o să mai veniți pe la noi? „O să mai vin, dar nu pot să vă spun acum ziua…” „Bine, înseamnă că este secret!”    
Din respect pentru truda imensă a lor și a părinților, vă vom prezenta colecțiile cu care s-au legitimat, vineri, bravii „soldați” ai Adrianei și Silvanei.  ALB  DENIS-VALENTIN: 100 de piese de puzzle; ALBU  MIHNEA-ALEXANDRU: 100 de informații universale și 100 de cărți de joc cu fotbaliști; CARAIMAN MARIA: clasa celor 100 de rițe - gărgărițe (Rița-Gărgărița fiind mascota clasei); CHIȘ  DENIS-GABRIEL: 100 de gânduri bune; COVACI ALEXANDRU-CĂLIN: 100 de șervețele de la restaurante; DĂRĂBAN DELIA-GABRIELA: poster cu 100 de nasturi; DREBITCA ANDREI-GABRIEL: 100 de prieteni (jucărioare din ouă de ciocolată); GORA ALEXANDRA-NICOLETA: 100 de autocolante cu flori, animăluțe, peisaje; HORVATH  FRANCISCA-MIRIAM: 100 de icoane; IONUȚIU DANIEL-AMELIN: 100 de scoici din Italia; JUDE  EUGEN-MIHAI: 100 de mașinuțe de jucărie; KISS DANIEL-EMIL: 100 de mașinuțe; KISS EDINA-TIMEA: 100 de scoici; LASC ANTONIA-NICOLLE: 100 de ,,făbricuțe” de perle (scoici); LUPUȚI  VLAD-ȘTEFAN: 100 de vorbe bune; MELNICIUC  DELIA: tablou cu 100 de flori naturale uscate; MICU OCTAVIAN-MIHAI: carnețelul cu 100 de propoziții; MOCA  BIANCA-TEODORA: cordonul cu 100 de nasturi; NAGY CYNTHIA-ALEXANDRA: 100 de șervețele: NUSZER JASMINA-ȘTEFANIA: 100 de brățări din Spania; PINTIUȚA  ALEXANDRA-MARIA: clasorul cu 100 de timbre; PIRTE MIRUNA: 100 de magneți; RETEK CRISTINA-ANDREEA: 100 de desene; SEICA  ANDREA: 100 de pene de păsări de curte; ȘIPOȘ  BOGDAN-OCTAVIAN: 100 de omuleți din Lego City; TOMOIAGĂ ANTONIA-EVA: 100 de autocolante; VESA HORIA-TUDOR: colecția dulce de 100 de bomboane; VESA OANA-RAISA: 100 de picturi.
Nota generală pe care o merită clasa și învățătoarele lor, la ceas aniversar, este FB cu steluțe și felicitări, cu mențiunea că nimic nu a fost regizat, iar despre subiectivitate cu încape vorbă, fiind și prima noastră întâlnire în sala lor de clasă.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (107 poze; 93 plus 14 de la Gabi), accesați Galeria foto: Sărbătorirea celor 100 de zile de școală.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:31 Ora de vară a Europei de Est