Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferința regională Nord-Vest a Consiliului Regional al Elevilor

Vineri, sâmbătă și duminică, la Oradea

Conferința regională Nord-Vest a Consiliului Regional al Elevilor

Lucrările conferinței regionale au debutat vineri (28 februarie 2014), în sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea, cu participarea inspectorului școlar general, dl prof. Daniel Negrean, și a inspectorului școlar cu munca educativă, dna prof. Mioara Þigan.

La conferință participă delegațiile consiliilor județene ale elevilor din județele Bihor, Cluj. Maramureș, Satu Mare, Bistrița și Sălaj.
În deschiderea evenimentului, Alexandra Ruhama Daragiu, președintele Consiliului Județean Bihor al Elevilor, a prezentat distinșii invitați și participanții la Adunarea Generală a Consiliului Regional al Elevilor, precum și agenda reuniunii.
Poate că aici ar trebui făcut ceva, adică aceste activități ale consiliului elevilor, care sunt instituționale, să fie sprijinite de către minister”
Invitat să ia cuvântul în deschiderea manifestării, inspectorul școlar general, dl prof. Daniel Negrean, a salutat participanții la conferința regională, manifestându-și sprijinul pentru demersul Consiliului Județean al Elevilor în organizarea acestui eveniment.
Vorbind despre rolul în general al consiliilor elevilor și despre întâlnirea de la Oradea a membrilor Consiliului Regional din Nord-Vest al Elevilor, inspectorul școlar general a spus: „S-a vorbit mult, în ultima perioadă, despre importanța și rolul consiliului elevilor. Cred că în aceste zile pe care o să le petreceți la Oradea, veți avea posibilitatea să spuneți și să vă puneți de acord asupra unor principii pe care vreți să le susțineți, pentru că trebuie să vă spun că o parte din ele mi se par corecte, mi se par pertinente, dar există și unele care cred că dacă o să marjați în continuare pe ele, s-ar putea întâmpla să nu aveți câștig de cauză.
Am aflat că la alegerea președintelui pe țară a fost o competiție mai ceva ca și competiția electorală, adică s-a câștigat la un vot. Asta arată că există o mobilizare, există interes pentru a deține anumite poziții în cadrul acestui consiliu național. Sigur că e foarte important ca elevii să reușească prin intermediul consiliului elevilor din fiecare unitate de învățământ să aducă îmbunătățiri în ceea ce înseamnă activitatea educațională și activitatea extrașcolară și chiar și anumite aspecte legate de activitatea administrativă. Bine-nțeles că încă nu există un rol definit al activității pe care dumneavoastră o desfășurați. Știu că există o mare bătaie pe acel loc în consiliul de administrație al unei școli. Eu cred că în anumite chestiuni, puteți să fiți consultați, mai ales atunci când e vorba de aspecte legate de interesul elevilor, dar sunt destul de reținut în ceea ce înseamnă prezența unui elev atunci când se discută chestiuni legate de cadrele didactice și chestiuni mai sensibile. Sigur că activitatea consiliului elevilor vine probabil să arate partea democratică în desfășurarea activității unei unități de învățământ… Cred că acest consiliu al elevilor trebuie să vizeze partea educativă și nu partea administrativă a unei școli”.
Urându-le succes în dezbaterea problemelor, dl inspector școlar general i-a îndemnat să descopere în aceste zile și frumusețile Municipiului Oradea. Generalul ISJ Bihor e de părere că ministerul de resort ar trebui să sprijine aceste structuri ale elevilor, inclusiv finanțând reuniunile de acest gen.
„Din păcate, iată, activitățile acestea ale consiliilor elevilor nu-și găsesc surse de finanțare. Poate că aici ar trebui făcut ceva, adică aceste activități ale consiliului elevilor, care sunt instituționale, să fie sprijinite de către minister”, a recunoscut dl inspector școlar general Daniel Negrean.
Eu îi sprijin, dar mai mult îi las să-și demareze, să-și propulseze toate proiectele
La rândul său, dna inspector școlar Mioara Þigan a salutat participanții la conferința regională, reprezentanții celor șase consilii județene ale elevilor, elevi și cadre didactice însoțitoare, inclusiv inspectori școlari, asigurându-i de tot sprijinul în desfășurarea în cele mai bune condiții a lucrărilor conferinței regionale pe durata celor trei zile.
„Să știți că noi, profesorii, vă sprijinim în toate activitățile pe care le demarați și acest consiliu al elevilor să știți că are o importanță foarte mare, cel puțin la nivelul Județului Bihor. Eu doresc să felicit toate echipele care au fost și sper că vor fi la fel de bune, pentru că au un interes și potențial foarte mare. Sunt foarte implicați în toate activitățile pe care ei și le propun. Și vă spun sincer că eu îi sprijin, dar mai mult îi las să-și demareze, să-și propulseze toate proiectele și toate activitățile. Mai dorim să vă precizăm că ne onorează faptul că Alexandra dorește să candideze pentru un post vacant de vicepreședinte al Consiliului Regional al Elevilor”, a mai spus dna inspector școlar educativ Mioara Þigan.
Prima zi a lucrărilor a continuat cu prezentarea participanților la adunarea generală, dar și a celorlalți elevi invitați, președinți de consilii școlare din Oradea și seniori, foști membri ai Consiliului Județean Bihor al Elevilor, în frunte cu bătăiosul și îndrăgitul său președinte Mark-Christopher Lukacs.
La dezbaterile care au urmat pe ordinea de zi a conferinței au participat atât membrii Consiliului regional, cât și profesorii coordonatori din cele șase județe participante.
Pe agenda zilelor de sâmbătă și duminică figurează, pe lângă întâlnirile de lucru din cadrul Conferinței regionale și multe alte activități non-formale, de destindere și socializare, vizitarea Municipiului Oradea, precum și o vizită la Băile Felix.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința regională Nord-Vest a Consiliului Regional al Elevilor.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:38:08 Ora standard a Europei de Est