Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Dragostea nu moare niciodată” la Școala „Înv. Gâlgău Iosif” Păgaia

„Love Never Dies”

„Dragostea nu moare niciodată” la Școala „Înv. Gâlgău Iosif” Păgaia

Românii sărbătoresc tradițional iubirea în ziua de 24 februarie, de Dragobete, când este începutul primăverii și dragostea, ca și natura, renaște.

Totuși, în ultimii douăzeci de ani, a fost adoptată și sărbătoarea din 14 februarie ca Zi a Iubirii.
Multe țări aveau în tradiția lor un echivalent al acestei sărbători, dar dragostea se simte la fel pe tot globul și de aceea 14 februarie – Valentine’s Day, a fost adoptată aproape peste tot în Europa și pe celelalte continente. Valentine’s Day este o sărbătoare care reflectă prețuirea pentru cei dragi, este o zi specială, care ne îndeamnă să ne deschidem porțile sufletului, să ne exprimăm cele mai frumoase, inocente și mărețe sentimente.
Astfel, și anul acesta, vineri, 14 februarie 2014, la Școala Gimnazială „Înv. Gâlgău Iosif” Păgaia s-au întâlnit elevii și cadrele didactice pentru a desfășura mai multe activități dedicate sărbătorii iubirii.
Pregătirile au început cu câteva zile mai devreme: elevii au scris mesaje de iubire în limba engleză, au confecționat felicitări și cadouri sau decorațiuni din obiecte reciclabile; s-au făcut nominalizările pentru concursul de Miss și Mister Valentine în urma votului secret al elevilor, urmând să participe la concurs cinci fete și cinci băieți, care au întrunit cele mai multe voturi; s-au format grupele de concurs și au început pregătirile pentru serbarea de vineri.
Prezentatorii, Oana Morar și David Lazăr, elevi în clasa a VI-a, au fost gazdele evenimentului, prezentând fiecare moment în limba engleză, într-un mod inedit. Trupa de dans „Band of Brothers”, formată din Raul Goman, Marian Morar și Cătălin Rez, elevi în clasa a VII-a, prezenți la majoritatea evenimentelor organizate în școală, au încins și de data aceasta atmosfera încă de la început.
Activitatea a avut două parți, prima parte fiind concursul de Miss & Mister Valentine, concurenții trecând prin câteva probe, în care au putut să-și prezinte farmecul, originalitatea, dar și cunoștințele de limba engleză, apreciate de către un juriu format din cadre didactice și elevi, fiind susținuți de către un public extrem de entuziasmat.
În a doua parte a evenimentului s-a desfășurat concursul pe grupe, acestea fiind mixte, formate din elevii claselor V-VIII. Prima probă de concurs a fost descrierea semnificației sărbătorii „Valentine’s Day” într-o prezentare în PowerPoint, apoi proba cuplurilor celebre – „Famous Couples”; mesaje de dragoste – „Love Poems”, scrise în limba engleză, pornind de la cuvinte cheie; prezentarea cadourilor eco – „Eco Valentine Gifts” și ultima probă fiind momentul surpriză – „Be my Valentine!” În această ultimă probă, concurenții și-au arătat calitățile muzicale, culinare, în materie de dans, actorie, originalitate și nu în ultimul rând, cunoștințele de limba engleză.
Toți concurenții au fost foarte buni, de aceea juriul a avut o misiune dificilă în acordarea punctajului. La concursul pe grupe diferențele au fost foarte mici, acordându-se locul I, II, III și mențiune, iar la concursul Miss & Mister Valentine, premiul pentru originalitate a fost câștigat de către elevii Romina Faragău și Răzvan Ardelean, clasa a VIII-a, iar titlul de Miss & Mister Valentine s-a acordat elevilor Alexandra Maier și Răzvan Domocoș, din clasa a VIII-a.
În cadrul premierii, coronițele au fost înmânate câștigătorilor titlului de Miss & Mister Valentine 2014 de către deținătorii titlului din anul precedent. Toți câștigătorii de la diferitele probe de concurs au fost premiați și răsplătiți cu diplome și, nu în ultimul rând, cu aplauzele și uralele publicului plin de entuziasm.
Am apreciat bucuria evenimentului, mobilizarea elevilor în cadrul unei activități extrașcolare, utilizarea unei limbi străine, limba engleză și mesajul clar legat de importanța iubirii, pentru că „Dragostea nu moare niciodată: Love Never Dies”!
Organizator,
prof. Elisabeta Goman
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dragostea nu moare niciodată” la Școala „Înv. Gâlgău Iosif” Păgaia.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:58:46 Ora standard a Europei de Est