Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Fuziunea dintre Oradea și Sînmartin

Declarație de presă

Fuziunea dintre Oradea și Sînmartin

Primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan și primarul comunei Sînmartin, dl Lucian Popuș, au făcut joi, 20 februarie 2014, o declarație de presă, în legătură cu un proiect administrativ de extindere a Municipiului Oradea în zona metropolitană.

Această extindere se va derula pe durata mai multor cicluri electorale, iar prima etapă este fuziunea, în acest ciclu electoral, dintre Oradea și Sînmartin.
Cu ce scop?
„În felul acesta, considerăm că vom putea dezvolta mult mai rapid și mult mai bine orașul Oradea și județul Bihor în competiția pe care o avem atât în interiorul României, dar și în afara granițelor României, pentru a aduce prosperitate pentru locuitorii din această regiune”, a spus dl primar Ilie Bolojan.
În acest sens, au fost enumerate câteva elemente obligatorii care concură la dezvoltarea unei comunități: atragerea de investiții, forță de muncă pusă în valoare, o infrastructură bună, atracțiile locale puse în valoare și servicii publice cât mai bune. Pe acești piloni ai dezvoltării se bazează și această fuziune.  Nicio localitate nu s-a dezvoltat cu o viteză mai mare decât alte localități dacă nu a oferit terenuri pentru dezvoltare industrială, comercială sau locativă. Municipiul Oradea a ajuns la o oarecare limită de dezvoltare și va consuma practic în următorii câțiva ani aproape toate terenurile pe care le are la dispoziție.
Direcția de dezvoltare a orașului Oradea nu este înspre deal, unde costurile cu utilitățile sunt foarte mari, ci înspre câmpie. De aceea, fuziunea cu Sînmartinul oferă terenuri suplimentare pe care le deține atât Primăria din Sînmartin, dar și locuitorii din Sînmartin, care vor fi puse la dispoziția celor care doresc să investească, doresc să se dezvolte în Oradea, Sînmartin și în județul Bihor.
În al doilea rând, se va avea în vedere   punerea în valoare a atracțiilor acestor zone pentru a potența dezvoltarea turistică și tot ce înseamnă economia. „Vrem să punem în valoare resursa de apă geotermală, deci turismul balnear din Sînmartin, 1 Mai și Băile Felix, cu ceea ce înseamnă arhitectura acestui oraș și să potențăm acest mix de turism în așa fel încât, în anii următori, să creștem facilitățile de turism din Municipiul Oradea și Sînmartin,  să avem o dezvoltare și pe acest domeniu mult mai importantă decât am avut până acum. Și în final să ajungem să fim recunoscuți drept „Capitala turismului balnear românesc”, pentru turiștii din România și pentru turiștii din afară, care vin în România”, a precizat primarul Oradiei.
Al treilea domeniu este legat de forța de muncă pregătită. „Trebuie să devenim, dintr-un exportator de inteligență și de forță de muncă, zone care își mențin inteligența și forța de muncă și care aduc aceste elemente din altă parte pentru a putea intra în competiție cu orașe mai mari din această regiune: Timișoara, Cluj, Debrețin. De asemenea, fără o infrastructură bună, fără servicii publice bune, nu putem vorbi de dezvoltare.
Transportul integrat, pe care îl pregătim în momentul de față între Oradea și Sînmartin va permite circulația oamenilor din Oradea către stațiuni, dinspre localitățile Sînmartinului către locurile de muncă din Oradea, către școlile din Oradea, la costuri mult mai mici și în condiții mult mai bune.
„Cu aceste avantaje pe care vi le-am punctat, să putem spune că trecem într-o altă etapă de dezvoltare pentru localitățile noastre”, a conchis dl primar Ilie Bolojan.
Calendarul fuziunii
În continuare, primarul comunei Sânmartin, dl Lucian Popuș, a prezentat calendarul fuziunii.
„În luna martie, ne-am gândit la  întocmirea documentației pentru a fi supusă aprobării Consiliului local raportat la referendum; în luna mai aprobarea în cadrul ședinței consiliului local, organizarea referendumului; din  mai până în noiembrie,  informarea populației și organizarea referendumului, care va avea loc odată cu alegerile prezidențiale. Sperăm într-un rezultat pozitiv, Rezultatul referendumului va fi înaintat Guvernului României pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern, cu aplicabilitate cel târziu la 1 ianuarie 2016 la tot ce înseamnă această absorbție a comunei Sînmartin, fuziune prin absorbție.
Am încredere în acest proiect și mă gândesc mult mai mult la binele locuitorilor din Sînmartin, care împreună cu locuitorii municipiului Oradea vor progresa”, a spus primarul Lucian Popuș.
În continuare, dl primar Popuș a punctat beneficiile fuziunii pentru comuna Sînmartin; un avantaj pentru comună îl reprezintă atragerea fondurilor europene, cu prioritate pentru dezvoltarea turismului în Băile 1 Mai și Băile Felix, care vor rămâne stațiuni balneoclimaterice în cadrul Municipiului Oradea, construirea aquaparkului din Băile Felix. Un alt beneficiu îl reprezintă faptul că satele vor deveni cartiere ale Municipiului Oradea. Și astăzi avem proiecte comune și ne intersectăm raportat la transportul local, apă, canalizare și energie termică. Suntem într-un proiect comun și în  ce privește transportul comun. Avem abonamente integrate de 110 lei. După fuziune, prețurile vor deveni cele din Municipiul Oradea, adică 70 de lei, este astăzi. Mai mult, pensionarii vor avea gratuitate, cum este în Oradea”.
Dl primar Lucian Popuș s-a referit apoi și la singurul punct slab pe care l-a identificat – impozitele. Timp de 10 ani, după 2016, se vor menține cotele actuale de impozitare, urmând ca în următorii cinci ani să crească progresiv pentru a ajunge la nivelul Municipiului Oradea.
Din cele expuse de mine, consider că va fi un beneficiu major pentru comunitatea pe care o păstoresc astăzi în comuna Sînmartin. M-am gândit la acest proiect cu câteva luni în urmă, de fapt am și ieșit într-o emisiune în direct, pe un post de televiziune și am spus: Nimeni nu este născut și nu moare după scaunul de primar. Important este să dezvoltăm zona și important este binele locuitorilor”, a conchis dl primar Lucian Popuș.
Susțineri documentate în prezentări publice
Revenind, dl primar Ilie Bolojan a ținut să adauge că în perioada următoare,
cele două administrații locale, din Oradea și Sînmartin, vor face prezentări publice. „Vom veni cu susțineri documentate ale tuturor aspectelor pe care vi le-am enunțat aici, cu date certe, astfel încât când vom intra în ședințele de consiliu să existe toate materialele pentru cele două hotărâri de consiliu care sunt necesare și în perioada următoare să facem această campanie de informare, întrucât la cele două referendumuri este nevoie de o prezență de 50 la sută. Să fiți un partener pentru cele două primării în a informa populația cu privire la acest proiect, la avantajele lui și sigur, indiferent de argumentele pro sau contra care vor apărea în perioada următoare, să le mediatizați pentru că e o premieră, oricum, aceste două referendumuri locale. Și sperăm să putem să îndeplinim în primul rând partea de legalitate, adică să avem o prezență bună la vot, fără de care, indiferent care va fi votul, nu le putem pune în practică”, a apreciat dl primar Ilie Bolojan.
Ovidiu Dan

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 03:24:44 Ora standard a Europei de Est