Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Spectacol caritabil de muzică, poezie, teatru, dans și expoziție…

La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

Spectacol caritabil de muzică, poezie, teatru, dans și expoziție…

Spectacol caritabil de muzică, poezie, teatru și dans și Expoziție cu vânzare de felicitări și mărțișoare din cadrul proiectului regional „Suflet lângă suflet, inima lângă inimă” (propus CAER 2014)

În săptămâna 17-21 februarie 2014, au avut loc la La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș activitățile ediției a III-a a proiectului regional „Suflet lângă suflet, inima lângă inimă”. Joi, 20 februarie, în Sala Mare a Primăriei câțiva artiști ai școlii inițiatoare și reprezentanți ai partenerilor au prezentat un frumos program artistic răsplătit cu aplauze de publicul - spectator: elevii școlii, părinții lor, profesorii școlii, comunitatea locală, toți aceia care au dorit să participe la un spectacol  caritabil.  
Printre partenerii acestui proiect amintim: Asociația de Părinți a Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Consiliul Local al Municipiului Beiuș, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad, județul Arad, Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație, Arieșeni, județul Alba, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Satu Mare, județul Satu Mare, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, județul Sălaj, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu, județul Sibiu, Liceul Tehnologic Nr.1 Popești, județul Bihor, Liceul Tehnologic Nr.1 Suplacu de Barcău, județul Bihor.
Unitatea noastră de învățământ a sprijinit mereu acțiunile de caritate și le-a promovat prin exemplul propriu; așa s-a materializat deja cunoscutul proiect regional ,,Suflet lângă suflet, inimă lângă inimă”, care a reușit să producă un impact palpabil la nivelul zonei Beiușului și chiar mai departe. În contextul anului școlar 2013-2014, urmărim promovarea unei cetățenii active, deci și de sprijin, manifestate prin schimburile de experiență și de bune practici, determinarea unei atitudini optime în rândul membrilor comunității locale, cu privire la adevăratele cazuri sociale, având, în esență, dezideratul creării unui climat favorabil voluntariatului și chiar sporirea numărului  de activități a căror realizare depinde de proprii inițiative. Generozitatea și bunătatea se învață în familie și școală, devenind apoi o trăsătură permanentă a omului.
Seria momentelor artistice a fost deschisă de cei mici, elevii clasei a V-a, îndrumați cu dăruire de profesoarele Monica Fășie și Ramona Bota. Sceneta lor a oglindit câteva dintre năzdrăvăniile domnului Goe.
A urcat apoi pe scenă Dan Angelescu, din clasa a XI-a E, spre a plăsmui prin sunet ,,Valurile Dunării”, atât de grațios elogiate de către compozitorul Iosif Ivanovici.
Publicul s-a bucurat de muzicalitatea aparte a limbii franceze, de-a lungul unui moment interpretat de elevii clasei a VI-a, pregătit cu multă minuțiozitate de către profesoarele Rada Ioana și Laza Mihaela.
A urmat un moment original al elevilor Raul Cap, Loredana Ungor și Eric Barkasz din clasele a IX-a A și a IX-a D, care a demonstrat că ,,Liceenii au talent”. Elevii au fost îndrumați de diriginții lor, profesorii Simona și Gheorghe Cap.
Clasele a IX-a C, respectiv a XI-a C au binedispus publicul prezentând sceneta ,,Restaurantul”, regizată de profesoarele Ana Matica și Mihaela Haneș.
Perechea compusă din Patricia Cosma, din clasa a XI-a A și George Briahna, din clasa a X-a A, ne-a împărtășit plăcerea dansului de societate. Ei au pregătit  un tango, alături de un disco fox.
Delia Anca, din clasa a XI-a A, a interpretat melodia ,,My heart will go on”, un cântec de mare succes din repertoriul internațional. Din partea oaspeților, elevii de la Colegiului Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni, a evoluat pe scenă  un ansamblu folcloric.
Periplul pe tărâm folcloric a fost continuat alături de Cosmin Mare, din clasa a XII-a B și de Cornel Cornea, din XI E, ei interpretând muzică din repertoriul local.
Ansamblul ,,Izvorașul” al școlii noastre, coordonat de către profesorii Gabriela Briscan și Emil Apostol, ne-a cântat,  a jucat și ne-a încântat ca de fiecare dată. 
În semn de prețuire pentru implicarea publicului la reușita proiectului organizatorii au pregătit și o surpriză, „Tombola Primăverii”. Au fost extrase șapte numere norocoase și s-au acordat ca premii creații ale elevilor școlii, care cu migală, talent și dăruire le-au pregătit pentru acest eveniment.
Echipa de proiect formată din Monenciu Rodica - director, profesorii coordonatori: Grigoraș Eleonora, Mada Maria, Bercovici Crina, membri: prof. Briscan Gabriela, prof. Szatmari Edit, prof. Popa Floare, prof. Cap Simona și prof. Ispas Dan consideră că la reușita proiectului au contribuit elevii, părinții, profesorii, personalul școlii, dar și partenerii. Printre organizatorii principali amintim elevii din Consiliul Școlar al Elevilor și colectivul clasei a XI-a A. În urma activităților de voluntariat: spectacol, confecționare de felicitări și mărțișoare, donații s-a strâns suma de 3.300 lei, care va contribui la asigurarea a minimum 5 burse (cazare și masă) pentru elevii noștri, în anul școlar 2014-2015.
Evenimentele au fost filmate de Televiziunea Național TV Beiuș, iar fotografiile au fost realizate de Adrian Tudor din clasa a XI-a A.
Reporteri:
prof. Eleonora Grigoraș
Mihnea Orjan, clasa a XI-a A
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacol caritabil de muzică, poezie, teatru, dans și expoziție…

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:24:01 Ora standard a Europei de Est