Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Ai mei mi-au zis: Închisoarea nu te-a ajutat, pentru noi nu mai exiști!”

Mărturia unui fost consumator de droguri

„Ai mei mi-au zis: Închisoarea nu te-a ajutat, pentru noi nu mai exiști!”

Miercuri, joi și vineri (19-21 februarie 2014), Fundația „Încrederea” a organizat în șase licee orădene (CT „Mihai Viteazul”, CN „Mihai Eminescu”, CT „Andrei Șaguna”, CE „Partenie Cosma”, Liceul de Arte și Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”) întâlniri ale liceenilor cu Mihai, un fost consumator de droguri, cu scopul de a preveni consumul de droguri și etnobotanice în rândul liceenilor.

„La cele șase activități au participat peste 600 de elevi.
Mihai, un fost dependent de droguri, care   timp de 10 ani a consumat droguri (heroină) și etnobotanice, și-a povestit viața, și cum a ajuns la reabilitare. Este abstinent din 2011 și scopul lui e să se implice în cât mai multe activități educative. Impactul la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” a fost extraordinar, unii din elevi au fost vizibil afectați de drama prin care a trecut Mihai (au fost elevi care au plâns, pur și simplu). De asemenea, la sfârșitul celor cinci întâlniri, unii au venit și ne-au spus că și ei trec prin probleme asemănătoare și ne-au cerut ajutorul.
Profesorii au realizat, de asemenea, ce importantă e confruntarea directă a tinerilor cu realitatea. Filmele educative sunt relevante, dar mărturia directă are un impact deosebit. Fostul consumator parcă retrăia acele momente din trecut și se declara victorios în luptă cu dependența în această perioadă de abstinență, îndemnând elevii să nu treacă și ei prin aceeași dramă”, ne-a spus Ioan Radu, de la Fundația „Încrederea”.
L-am ascultat și noi pe Mihai la „Vasile Voiculescu”. Are putere de captare și vorbește convingător, emoționând, mai cu seamă în relatarea în care intervin și cei dragi: mama…, tata și fratele. Dar are și umor. Le-a propus elevilor un exercițiu de respirație, ca la final să concluzioneze: „Imaginați-vă că în momentul în care nu ați mai putea respira și ați vrea să trageți o gură de aer, cineva v-ar pune o pernă pe față și un genunchi pe piept. Și nu vă lasă să respirați și vă ține așa vreo 15 secunde. Ce-ați da, după alea 15 secunde, pentru o gură de aer? Vă zic eu că am experiență: v-ați da mama, fratele, iubita, averea, tot…pentru o gură de aer! Și noi am făcut aceleași lucruri! Ai da orice! La un moment dat, când ai mei m-au dat afară din casă, mama, când tata era plecat de-acasă, că așa-s mamele: ne iubesc necondiționat! M-a luat de pe stradă și mi-a zis: Hai să faci și tu o baie și să mănânci! Eram după trei-patru săptămâni de când nu mai făcusem baie. La un moment de neatenție, i-am luat mamei niște bani din geantă, m-am dus la un magazin de etnobotanice; erau șase în cartier și doar două de pâine. Mi-am luat plicul respectiv și când am ajuns la scara blocului, m-am întâlnit cu mama. A coborât să mă caute. La ușa blocului i-am zis: Mamă, lasă-mă să mă droghez și vin apoi acasă. Aveam seringa pe lift. Mi-a zis: Nu, hai să nu te vadă vecinii. Urci în casă și îți faci acolo. După vreo cinci minute de parlamentări, zic: OK, vin și mă droghez în casă. M-am dus acasă, și mama mea, pe care o iubesc cel mai mult pe pământul acesta, care mi-a dat viață și care a făcut toate sacrificiile cât am stat prin spital… spuneți voi mai departe ce-au făcut mamele voastre pentru voi! S-a dus la ușa de la balcon. Noi stăteam undeva pe la etajul X. Mi-a zis așa: Mihai, dacă te droghezi, eu mă arunc de la etaj. Și eu ce-am făcut? Am pus și eu mâna pe ușă și am zis: Mamă, dacă nu mă lași să mă droghez, mă arunc de la etaj. Cine credeți că a cedat?”
Vă puteți imagina cum au decurs mai departe lucrurile, Mihai fiind dependent de droguri?    
Întâlnirea de la „Vasile Voiculescu” a fost mai mult decât o lecție, a fost viața însăși povestită și (re)trăită la intensitate maximă!
Ioan Radu, de la Fundația „Încrederea” lansează un semnal: „Persoanele care au probleme, fie cu alcoolul, fie cu drogurile, sunt rugate să ne contacteze la următoarele telefoane: Tomi - 074 3/13. 29.14  sau Cristi – 0740/018.146”, spune Ioan Radu.
Noi vă îndemnăm să aveți încredere în Fundația „Încrederea” și în Radu!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Ai mei mi-au zis: Închisoarea nu te-a ajutat, pentru noi nu mai exiști!”

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 06:23:49 Ora de vară a Europei de Est