Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei seri de recorduri la Artmark și o nouă expoziție inedită

Licitațiile lunii februarie s-au aflat sub umbrela diversității recordurilor

Trei seri de recorduri la Artmark și o nouă expoziție inedită

Apropierea sezonului de daruri cu ocazia sărbătorilor de primăvară a inspirat colecționarii și iubitorii de artă să anime atmosfera din sălile de licitații Artmark, ridicând peste 350 de palete distincte și achiziționând peste 300 de loturi.

Licitația de Mărțișor I – Pictură și sculptură s-a dovedit a fi una dintre cele mai așteptate seri de către pasionații online de capodopere de artă românească de format miniatural. Începând cu ora 19.20, Artmark Live a fost utilizat de 1.700 de vizitatori diferiți, cu 17.000 de vizualizări la un interval de 10 minute, specialiștii IT fiind nevoiți să majoreze resursele alocate site-ului de 4 ori. Entuziasmul utilizatorilor online, tradus în numărul de accesări simultane, s-a dovedit a fi un record pentru sistemul Artmark Live și un plus pentru dezvoltarea licitațiilor online din România. Dintre loturile vedetă ale serii s-a putut remarca competiția dintre două opere semnate Nicolae Grigorescu, Măr înflorit (50.000 raportat la prețul de pornire de 25.000 euro) și Țărăncuță cu broboadă albă (60.000 raportat la prețul de pornire de 28.000 euro), ambele fiind adjudecate la aproape dublul valorii maxime estimate. 
Și a doua seară de licitații s-a aflat sub semnul recordului. De data aceasta recordul a fost obținut în cadrul Licitației Cabinetul de curiozități tehnice de un obiect rar, un Jukebox Wurlitzer din anii 1950, care a fost adjudecat la prețul de 20.000 de euro, de 10 ori mai mult decât prețul de pornire.
Ultima seară din această sesiune, cea dedicată Licitației de Mărțișor II și Licitației de Artă Românească Importantă, pe lângă faptul că a oferit ocazia de a achiziționa mult așteptatele mărțișoare de epocă, a continuat tendința recordurilor din primele două zile. Astfel, pictorul Constantin Isachie Popescu a înregistrat un record de autor în valoare de 6.000 de euro cu opera Intimitate, secondat de George Nichita a cărui pictură Reculegere devine cel mai bine tranzacționată operă a artistului (4.750 de euro, aproape dublul estimării maxime).
Se cuvine menționat în mod special Nicolae Tonitza cu lotul vedetă al serii, Pregătiri de masă (Interior IV), achiziționat la suma de 85.000 de euro, care devine astfel cea mai bine vândută pictură a lui Tonitza datând din perioada „roșie” a pictorului (anii 1919 – 1923).
După cum se observă, licitațiile lunii februarie s-au aflat sub umbrela diversității recordurilor. Diversitatea va rămâne printre obiectivele urmărite de Artmark și în licitațiile care vor urma. De altfel, licitațiile de pe 6 martie își propun să surprindă publicul printr-o expoziție pe cât de inedită, pe atât de prețioasă. Astfel, noul eveniment, Licitația Colecției Generalului Constantin Doncea aduce în atenția pasionaților de frumos povestea unui colecționar atipic epocii sale și obiecte de artă create de artiștii români importanți.
Pe Generalul Constantin Doncea, fost viceprimar al Bucureștiului între 1947-1948, publicul îl va recunoaște în portretul realizat de Corneliu Baba și din bustul realizat de Milița Petrașcu, ambele prezente în licitație. În ciuda rolului jucat ca și lider comunist, imaginea lui Constantin Doncea este completată insolit de latura vieții sale de iubitor al artelor și prieten al artiștilor. Luchian, Grigorescu, Pallady, Dărăscu, Ressu și Dimitrescu sunt doar o parte din numele marilor artiști care compun colecția acestuia și care spun povestea omului Constantin Doncea. Totuși, surprinzătoare pentru un om al timpului său, este lipsa operelor inspirate de realismul socialist, stil predominant în anii ’50, ce au reprezentat, totodată, anii de glorie ai lui Doncea.
Realismul socialist va fi prezent la Artmark, dar într-o altă licitație, dedicată Epocii de Aur, care va prezenta vestigii ale Republicii Socialiste România. Pe lângă artiști reprezentanți ai realismului socialist, colecționarii vor putea viziona obiecte de colecție care au aparținut cuplului Ceaușescu, de la blănuri și vase, la documente și fotografii intrigante.
Noua expoziție va putea fi vizitată începând cu vineri, 21 februarie și până pe 5 martie, la sediul Artmark, Palatul Cesiaunu-Racoviță, între orele 10.00 și 20.00, urmând ca licitațiile să aibă loc pe data 6 martie, la JW Marriott Grand Hotel, de la ora 19.00.
Olivia Oancea

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 16:38:19 Ora de vară a Europei de Est