Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Cum e să zbori mereu și să fii mereu la înălțime?

Ioana Dzițac (la interviu)

Cum e să zbori mereu și să fii mereu la înălțime?

-Ioana, ce mai scrie în jurnalul tău (de bord)? Cum e să zbori mereu și să fii mereu la înălțime?

-Cred că m-am prins. Faceți aluzie și trimitere la articolul meu de pe ovidan.ro (Jurnalul meu de bord – Spre înălțimi împreună).
Fiind foarte ocupată, nu m-am mai implicat în activități și pe urmă, mi-a lipsit mult „pilotul”. Eu fac echipă bună, după cum știți, cu doamna profesor Dorina Szatmari, care a fost, de asemenea, foarte ocupată, spre regretul meu.
-Lansează-i o provocare. Oricât ar fi de ocupată, nu concep să te refuze!
-Sincer, mi-ar fi plăcut să realizez ceva alături de doamna profesor Szatmari și în acest an, mai ales ca sunt în clasa a VIII-a și părăsesc în acest an „Bălcescu”! Îmi doream să ne luăm rămas bun cu o nouă activitate de succes!
-Și-atunci, treci totul la capitolul amintiri… de pe-acum?
 -Poate mă gândesc la o provocare. Oricum, cu siguranță, amintirile noastre frumoase vor dăinui în timp și sper ca doamna profesor să nu mă uite niciodată, așa cum nici eu nu o voi putea uita! Îmi va fi greu să nu o mai văd zilnic, după ce voi pleca din școală… Chiar m-am atașat foarte mult de draga mea profesoară; este imediat după părinți și bunica....
-Fără a părăsi iubirea cea dintâi, matematica, am aflat că cochetezi și cu engleza. Pesemne te-ai îndrăgostit de ea la școala de vară de la Oxford Cheltenham!
-Intuiți sau citiți printre rânduri?
În ianuarie-februarie, m-am pregătit să susțin examene de matematică în limba engleză și engleza la unul dintre cele mai mari colegii din Regatul Marii Britanii.
-Cu ce șanse?
-Chiar am reușit cu… excelent! Din anumite motive, însă, pe care poate vi le voi comunica o dată, împreună cu ai mei, am renunțat la locul câștigat, hotărându-mă să plec la studii în străinătate doar din clasa a XI-a; asta îmi doresc!
-Dar în vară, după examene, mai pleci la Oxford?
-În vară, sper să ajung să merg la o școală de vară în SUA!
-Când te-am întrebat cum e să fii mereu la înălțime, mă gândeam la situația ta școlară și la nenumăratele concursuri câștigate, dar și la sportul pe care îl practici, fiind mereu în zbor pentru puncte (coșuri) și victorii.
-Anul acesta, am participat la mai puține concursuri școlare, în comparație cu anii trecuți, dar continui să fac sport; joi plec la Târgu Secuiesc, deoarece echipa noastră s-a calificat la turneul semifinal al ligii naționale.  
Poate reușiți să veniți la turneul final de baschet de la Oradea, la începutul lui iunie, în care fetele mai mari ale clubului nostru se vor bate pentru titlul național sau poate puteți veni la ultimul sunet de clopoțel…
-Îmi lansezi deja provocări? Dar suntem abia în luna mai…Vezi că doamna profesor Dorina Szatmari abia așteaptă să-i arunci mănușa!
Din două, o alegem pe cea care te privește personal, dar nu se știe… Până atunci, însă, mulțumiri pentru interviu și provocări. Ovidiu DAN

Trimite email
sâmbătă, 21 septembrie 2024, 04:23:41 Ora de vară a Europei de Est