Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cercul cu directorii școlilor gimnaziale și grădinițelor din Oradea

Luni, la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”

Cercul cu directorii școlilor gimnaziale și grădinițelor din Oradea

Luni, 18 februarie 2013, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea a găzduit cercul cu directorii școlilor gimnaziale și grădinițelor din Oradea.

Din partea I.S.J. Bihor au participat: dl inspector general adjunct Nicolae Avram, președintele comisiei de mobilitate, dna inspector Onița Avram și dl inspector Alin Novac Iuhas.
Directorul școlii, dl prof. Gheorghe Troie, a ținut să le ofere colegilor o surpriză, în sensul că Raportul – sinteză privind activitatea Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” pe semestrul I al anului școlar 2012 - 2013 să fie prezentat de un elev reprezentativ al școlii; este vorba despre eleva Ioana Dzițac din clasa a VIII-a C.
Ioana a primit raportul redactat de către dl director, dar l-a modelat în stil personal printr-o interesantă prezentare PowerPoint, demonstrând bogate cunoștințe de informatică, certificate de nenumăratele diplome pe care le-a obținut la concursurile de specialitate. Obișnuită cu prezentările pe care le-a făcut la diferite simpozioane și conferințe, Ioana și-a condus elegant distinsul auditoriu spre a cunoaște realizările școlii, folosindu-se de poezia lui Lucian Blaga „Trei fețe”; mai întâi a prezentat aspecte legate de clasa pregătitoare (evidențiind punctele tari și punctele slabe), apoi cele mai importante activități extrașcolare desfășurate la cele două cicluri, primar și gimnazial, iar la final, măsuri gândite de conducerea școlii pentru siguranța elevilor și promovarea imaginii școlii.
Prestația Ioanei a fost urmată, în chip fericit, de un moment muzical realizat cu concursul a două eleve talentate din clasa a VII-a B: Ana-Maria Mihăieș, cu melodia „Dorul” și Oana Pereț, cu „România”.
Atmosfera fiind creată, domnii directori au purces la derularea activităților cuprinse pe agenda reuniunii.
Noi vom încheia însemnările cu o apreciere: după atâtea bucurii împărtășite, Ioana urmează să-și ia zborul spre alte zări. O regretăm și o felicităm pentru toate calitățile sale excepționale. Suntem convinși că oriunde va ajunge, va fi elevul model, implicat și dăruit, care va face cinste școlii.
Ioana și-a încheiat astfel prezentarea: „Eu și colegii mei de generație, asemeni altor generații, vom pleca. Eu nu voi uita că drumul carierei mele începe cu ceea ce am învățat aici, la Școala „Nicolae Bălcescu”. Atunci când, peste ani și ani, în ton cu poezia lui Blaga, voi spune: „Iubirea și jocul meu e-nțelepciunea!”, un zâmbet de dulce aducere aminte voi avea pentru Școala „Nicolae Bălcescu” și profesorii ei”.
Mulțumim, Ioana! Prof. Dorina Szatmari

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 01:16:52 Ora standard a Europei de Est