Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Maratonul lecturii a încoronat trei regi și patru regine!

La cea de-a V-a ediție

Maratonul lecturii a încoronat trei regi și patru regine!

Miercuri (16 ianuarie 2013), în amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” a avut loc premierea participanților la cea de-a V-a ediție a Maratonului lecturii 2012.

„Astăzi (miercuri – n.n.), de fapt, îi sărbătorim pe copiii care au muncit un an de zile la acest concurs de lectură”, a precizat în dechiderea evenimentului dna bibliotecar dr. Mariana Barna, coordonatorul proiectului.
„Tot ceea ce citiți astăzi reușește să vă construiască o minunată casă, casa cunoașterii”
Invitată să adreseze un cuvânt participanților la Maratonul lecturii, doamna director manager Ligia Antonia Mirișan și-a exprimat bucuria văzând numărul atât de mare al participanților, atașați de ideea lecturii.
 „E o mare, mare bucurie pentru noi să vedem că așa de mulți elevi, așa de mulți tineri și chiar foarte tineri, copii chiar, sînt atât de atașați de idee lecturii...
Munca aceasta intelectuală, pentru că până la urmă este muncă, veți vedea că va da roade nu numai acum, dar veți vedea că în viitor, tot ceea ce citiți astăzi reușește să vă construiască o minunată casă, casa cunoașterii, pe care în fiecare an o îmbogățiți cu câte o floare, cu câte un pom, iar la sfârșit, să vedeți că aveți lângă această casă o grădină minunată”.  
În încheierea intervenției sale, doamna manager a ținut să sublinieze faptul că „acest eveniment este o minunată ocazie să încununăm astfel Ziua Culturii Naționale, ieri (marți – n.n.) a fost 15 ianuarie, când am aniversat 163 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, această zi care a devenit, pentru a treia oară, Ziua Culturii Naționale”.
La rândul său, doamna director adjunct Tavaszi Hajnal s-a adresat cititorilor maghiari, felicitându-i pentru participarea la cea de-a V-a ediție a concursului de lectură, o bună ocazie de a-și îmbogăți cunoștințele, de a lega noi prietenii, „dar și de a vorbi pe limba altora”.
Revenind la microfon, dna Mariana Barna a prezentat agenda evenimentului (cele trei etape): premierea participanților la Maratonul lecturii, Clubul de lectură al Fundației Ruhama și un moment artistic, realizat de elevi de la L.P.S. „Bihorul”, coordonați de dna prof. Edit Preoteasa.
Regii și reginele lecturii
„Dacă până la această ediție a concursului de lectură am avut câte un rege și o regină, la fiecare din cele două secțiuni (română și maghiară), anul acesta, la categoria de vârstă clasele III-IV, avem doi regi și o regină. De ce oare? Pentru că cei trei participanți au citit toate cărțile propuse de noi”, a precizat coordonatorul de proiect, doamna dr. Mariana Barna.
La categoria de vârstă clasele III-IV au fost desemnați doi regi (Burcă Paul-Samuel, de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” și Dan Mihai, de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”) și o regină (Petrică Maria, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”); un rege și o regină la secția maghiară: Fodre David Mark (de la Liceul Reformat „Szent Laszlo”) și Kovacs Erika (de la fosta Școală „George Coșbuc”).
La categoria claselor de gimnaziu (V-VIII), au fost încoronate două regine: Prodan Patricia (de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”) și Scorțe Patricia (de la Școala Gimnazială „Dacia”). A urmat premierea câștigătorilor care s-au clasat pe primele trei locuri, dar și a celorlalți participanți, astfel că în final, din cei 80 de concurenți înscriși, 50 au fost răsplătiți cu diplome, cărți și dulciuri.
La finalul festivității, dna dr. Mariana Barna, șeful secției pentru copii și tineret, a ținut să felicite toți copiii, pe învățătorii, profesorii și părinții acestora, precum și colegii care i-au fost alături, acționând ca o echipă: Adelina Boga, Mariana Soica, Simona Corbu Popa, Racsav Melinda și Majoros Eniko, mulțumind conducerii instituției, pentru tot sprijinul acordat.
„Bogăția minții rămâne nesecată!”
Patru dintre membrii Clubului de lectură al Fundației Ruhama (Toader Beatrice, Daragiu Alexandra, Ionuț Șerban și Sur Radonia), coordonați de dna instructor Maria Mierluț, au prezentat un recital de poezie, cu un profund mesaj educativ, îndemnând copiii la lectură, dar și la atitudini și comportament civilizat, ilustrative fiind în acest sens și fabulele selectate, precum și sloganul adoptat: „Bogăția minții rămâne nesecată!”
În realizarea momentului artistic și-au dat concursul trei dintre dansatoarele (gimnaste) ale dnei prof. Edit Preoteasa: Pantea Carina, Covaci Andresa și Jurcă Bianca, eleve ale Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (62 de poze), accesați Galeria foto: Maratonul lecturii a încoronat trei regi și patru regine!

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 00:10:09 Ora de vară a Europei de Est