Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Balul bobocilor de la Gr. Șc. Sanitar „Vasile Voiculescu”

Joi seara, la No Problem

Balul bobocilor de la Gr. Șc. Sanitar „Vasile Voiculescu”

Astă-seară (joi, 24 ianuarie 2008), Consiliul elevilor de la Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” a organizat sărbătoarea bobocilor sanitari. Din toamnă, bobocii au evoluat foarte mult, după cum a remarcat și Mihai Baneș, prezentatorul evenimentului. În primul rând, nu mai erau emoționați și crispați, stângaci și timizi. Titlurile de Miss și Mister boboc au fost cucerite de Diana Rob și Sorin Popa.

 “Examen final”
Ca la orice manifestare, unii ies în față, fiind cunoscuți ca protagoniști principali, concurenți, actori și artiști, dar mulți alții rămân anonimi, cei care de fapt au făcut posibilă acțiunea, care au muncit zeci de ore la repetiții pentru câteva minute de reprezentație pe scenă. Alături de Carmen Raluca Penzeș, președintele Consiliului elevilor, au trudit pentru reușita balului: Csabi Bărbuleț, Diana Pașca, Mihaela Letea, Loredana Pașca, Lucian Popa, Adina Pogan, Daniel Bodea, Bogdan Ivan și Gilda Mureșan, îndrumați de profesorii diriginți și prof. Daniela Lascău, director adjunct al liceului, coordonator al tuturor manifestărilor de tineret din școală. Pe boboci i-ați văzut cu câtă nonșalanță au evoluat, ca niște “absolvenți”, vorba lui Mihai , fără trac, cu eleganță și stil; se simte experiența câștigată la repetiții, iar artiștii, ca artiștii și vedetele! Printre ei, Lakatos Sabrina și Roland Tibi, într-un număr de dans țigănesc bine primit de public, băieții din a XII-a D (unu și unu) au prezentat diferite tipuri de ținute, trupa de teatru a clasei a X-a A ni l-au redat pe nenea Iancu, așa după cum îl știm, cu înțelepciune și umor, ironie fină și mult talent în a-și creiona personajele și a le pune în situații comice în care își dau arama pe față, dând ocazie spectatorilor să se amuze de prostia și incultura lor, dar și de ridicolul situației în care sunt puși. De această dată, eminenții școleri și-au dat “Examen(ul) final” în fața părinților. Și ca tacâmul să fie complet, nu se putea bal fără “No sens” (trupa de succes a sanitarilor), care de cinci anișori încântă mereu la orice reuniune, mereu proaspeți, cu achiziții de ultimă oră. Veteranii și fondatorii sunt acum studenți, dar nu au putut uita de unde au plecat și s-au întors la bază simțindu-se bine acasă, printre boboci. Artiștilor școlii li s-au alăturat campionii mai mari și mai mici ai lui Darius Domocoș (trupele Bizar și Ritm-Mic), precum și dansatorii (instructori) Florin Culda-Raluca Gale, de la clubul “Stephany”, cu două reprize de dans sportiv.
Probe pașnice și boboci inspirați
Mihai Baneș e mare meseriaș în prezentări de spectacole, de aceea îl preferă conducerea liceului și organizatorii manifestării, fiind nelipsit de la balurile sanitarilor. Cu experiență și talent, rezolvă orice situație, insuflă încredere și dă siguranță celor aflați în cazuri disperate. Pe boboci i-a stimulat mereu și le-a spulberat orice urmă de emoție fie că s-au aflat în fața unor probe practice, precum cea cu polonicul și tigaia fie că s-au confruntat cu proba de cultură generală care de obicei îi stresează pe toți concurenții.
Diana și Sorin – Miss și Mister boboc
Sărbătoriții serii s-au distrat, iar unii, mai norocoși și mai inspirați, au și câștigat. Pe podiumul de premiere au ajuns după o confruntare sută la sută sportivă și amicală, fără ranchiună și ură de “clasă”, Diana Rob și Sorin Popa, fiind încoronați regina și regele balului, pe treapta a doua au urcat Adela Mariș și Andrei Pop, iar pe următoarea, Szasz Anett și Mihai Bărbulescu.
Balul a plăcut, iar distracția a continuat pe ringul atât de îndrăgit de toți liceenii orădeni. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Balul bobocilor de la Gr. Șc. Sanitar „Vasile Voiculescu”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:10:06 Ora standard a Europei de Est