Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Mesajul de Crăciun al P.S. Virgil Bercea

Sărbătoarea Nașterii Domnului

Mesajul de Crăciun al P.S. Virgil Bercea

„Astăzi vi s-a născut, în cetatea lui David, un Mântuitor care este Hristos Domnul” (Lc. 2, 11).

Dragi credincioși,
Îngerii ne vestesc și nouă, precum păstorilor odinioară, această veste minunată: s-a născut Hristos, Mântuitorul! Domnul coboară, Domnul este în mijlocul nostru, Domnul se face prunc pentru a ne dărui viața Sa și pentru a ne aduce mântuirea noastră. În această noapte luminoasă, Biserica mărturisește lumii credința sa: „Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotținătorul, Făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor. Și întru Unul Domn Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-născut, Carele din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii”.
Dumnezeu intră în istoria lumii într-o noapte luminată de o stea: steaua sus răsare și îl vestește pe Hristos – lumina lumii. Nașterea lui Isus la Bethleem este un fapt întâmplat aievea, un eveniment istoric și în același timp un mister: copilul născut în ieslea săracă se va manifesta în timp ca om adevărat și ca Dumnezeu adevărat. Eternul Dumnezeu vine, ni se dăruie și ne cheamă la mântuire. Astăzi este din nou Crăciunul, dar Crăciunul este în fiecare zi dacă îl primim pe Domnul în viața noastră cu iubire și-I pregătim o grotă, o iesle în suflet, unde să I ne închinăm precum păstorii și magii. Da, astăzi ni s-a născut un Mântuitor!
Iubiți credincioși,
Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a decretat anul 2012-2013 „An al Credinței” la aniversarea a 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican al II-lea și la 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice. În acest an tot creștinul este chemat de Biserică să se convertească „la Domnul, unicul Mântuitor al lumii”; fiecare creștin este îndemnat să trăiască în „credința care lucrează prin iubire” (Gal. 5,6); fiecare creștin este invitat să recite, să mediteze și să aprofundeze Crezul, sinteza credinței noastre (cf. Porta Fidei 6).
Tot în anul care intrăm se împlinesc 1.700 de ani de când Împăratul Constantin cel Mare a încetat persecuțiile creștine prin Edictul din Milano, de la 313. Prin acest edict Împăratul a dat libertate creștinilor să-L propovăduiască pe Hristos, a eliberat sclavii și i-a  ocrotit pe cei săraci, a consfințit duminica în zi de odihnă, a construit o nouă capitală a imperiului – Constantinopolul - și a convocat Sinodul I Ecumenic de la Niceea, în anul 325. Putem spune că prin Edictul din Milano creștinismul a renăscut, a ieșit din catacombe la lumina zilei și a început propovăduirea liberă a Evangheliei, Vestea cea Bună.
Precum odinioară Apostolii, și noi, creștinii de astăzi, „suntem chemați și trimiși pe drumurile lumii pentru a vesti aceeași Evanghelie tuturor popoarelor de pe pământ (cf. Mt. 28,19)” (Porta Fidei, 7). Cel care este Calea, Adevărul și Viața (cf. Io. 14, 6) ne cheamă să devenim Lumina lumii și sarea pământului (cf. Mt. 5,13-16). Odată, samariteana, la fântâna lui Iacob, îl asculta pe Isus și se minuna de ce-i spunea, astăzi noi putem să mergem la Bethleem pentru a-L preamări, pentru a ne întări credința, pentru a-L asculta și pentru a putea mărturisi lumii că Domnul s-a născut. Noi, cei care credem în Hristos, trebuie să fim sare, lumină și speranță în societatea zilelor noastre, trebuie să regăsim dorința de a ne hrăni din cuvântul lui Dumnezeu și din pâinea vieții (cf. Porta Fidei, 3). De acum „peștera cea străină și rece” ne vorbește și ne spune: „lucrați … pentru hrana care rămâne spre viața veșnică” (In. 6, 27); „credeți în cel trimis” (cf. In. 6, 29); în Bethleem s-a născut Hristos, vestiți lumii această minune, cântați cu îngerii, bucurați-vă cu păstorii, aduceți-I daruri împreună cu magii!
Dragii mei,
Totul începe la Bethleem, pentru că acolo s-a născut Hristos, izvorul credinței noastre.
„Prin credință, Maria a primit vestea îngerului, a crezut că va deveni Maica Domnului (cf. Lc. 1, 38) și L-a născut cu bucurie pe Fiul său unic în mod feciorelnic (cf. Lc. 2, 6-7).
Prin credință, apostolii le-au părăsit pe toate pentru a-L urma pe Învățătorul (cf. Mc. 10, 28).
Prin credință, învățăceii au format prima comunitate adunată în rugăciune, în celebrarea Euharistiei, care au pus în comun tot ce aveau (cf. Fap. 2, 42-47).
Prin credință, martirii și-au dat viața pentru a mărturisi „vestea cea bună”, iertându-i pe cei care-i persecutau.
Prin credință, călugării și călugărițele și-au consacrat viața lui Hristos”. (cf. Porta Fidei, 13).
Prin credință și la apariția pe cer a semnului sfintei cruci Împăratul Constantin a dat libertate creștinilor.
Prin credință și speranță au trecut înaintașii încercările și suferințele persecuției Bisericii noastre.
Prin credință, atâția creștini au luat drumul Europei pentru un codru de pâine mai bun și tot prin credință nu-și uită de cei rămași acasă.
 Prin credință, noi, astăzi, suntem convinși că Domnul vine și se naște în viața fiecăruia.
Prin credință vin și eu la poarta sufletului să vă mângâi cu un „colind bun și sfânt” să vă urez sănătate și haruri de la Domnul, iar Anul care vine să ne aducă pace și bunăstare, bună înțelegere și binecuvântare!
Sărbători fericite și La Mulți Ani!
†Virgil  BERCEA

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 20:13:09 Ora de vară a Europei de Est