Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Caravana Carierei”, proiect european al Blocului Național Sindical

Joi, Întâlnirea regională de la Oradea

„Caravana Carierei”, proiect european al Blocului Național Sindical

Joi, 12 iulie 2012, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a avut loc întâlnirea regională în cadrul proiectului „Caravana Carierei”, proiect european derulat de Blocul Național Sindical, manager de proiect – Dumitru Costin, liderul B.N.S.

Blocul Național Sindical (în parteneriat cu Universitatea Româno-Germană din Sibiu, S.C. Technical Training SRL și Mesogeiako Symvouleftiko Systema SA) își propune „să vină în sprijinul elevilor de liceu care se pregătesc să pășească spre piața muncii sau spre ciclul superior de învățământ”.
La reuniunea de joi de la Casa de Cultură a Sindicatelor, organizatorii evenimentului (B.N.S., Filiala Bihor, președinte Nicolae Morgovan) au invitat reprezentanți ai autorităților publice locale și județene cu atribuții pe piața forței de muncă, reprezentanți ai angajatorilor locali, profesori (directori) din Oradea și județul Bihor, reprezentanți ai ONG-urilor care desfășoară acțiuni pentru tineret, elevi (absolvenți) și reprezentanți mass-media; din partea oficialităților județene și locale au onorat prefectul Claudiu Pop și viceprimarul Ovidiu Moldovan.
Întâlnirea a fost condusă de Dumitru Costin, managerul de proiect.
„Ne-am propus ca în cadrul acestei reuniuni să identificăm și să dezbatem pe larg nevoile și așteptările angajatorilor ce preiau forța de muncă tânără, nevoile existente la nivel local din perspectiva sistemului de învățământ (ca furnizor de resurse umane), dar și problemele cu care se confruntă tinerii aflați la început de carieră.
Vom crea o rețea de centre regionale pentru dezvoltarea carierei, câte unul pentru fiecare regiune a proiectului, unde se va oferi consiliere suport de către personal calificat, prin metode și instrumente moderne de asigurare a tranziției tinerilor absolvenți de la școală la piața muncii și învățământul superior. Rețeaua se va forma prin implicarea actorilor locali, și anume: AJOFM, autorități publice locale, universități, ONG-uri, patronate, instituții de învățământ preuniversitar, societăți comerciale și mass-media”.
Înainte să prezinte agenda reuniunii, managerul de proiect și moderatorul manifestării l-a invitat pe viceprimarul Ovidiu Moldovan să ia cuvântul. Viceprimarul a salutat inițiativa BNS și participanții, după care s-a referit la preocupările municipalității în direcția încurajării mediului de afaceri și creării de noi locuri de muncă în cadrul parcurilor industriale, la buna colaborare pe care o are cu liceele orădene și Universitatea din Oradea, pe care Primăria Oradea și Consiliul local le sprijină prin finanțarea proiectelor (cu finanțare nerambursabilă)...
În prezentarea agendei reuniunii, Dumitru Costin a trecut în revistă cele 10 puncte ale planului strategic, pornind de la nevoi și tendințe, a ajuns la inițiativa BNS (proiectul „Caravana Carierei”), a prezentat viziunea BNS asupra colaborării cu partenerii și partenerii strategici, s-a referit apoi la capabilitățile rețelei parteneriale (rețeaua partenerială în teritoriu și rețeaua partenerială în virtual), a motivat de ce tocmai BNS a luat taurul de coarne în susținerea tinerilor, argumentând avantajele, beneficiile și rezultatele (pentru parteneri) și încheind cu pașii următori (patru activități inițiale și cinci activități recurente).
După pauză, la cel de-al 11 punct al agendei, a urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri, în care liderul BNS a provocat asistența dorind să audă păreri, opinii, critici, propuneri, soluții... și a avut opt reacții (intervenții) din partea unor profesori de la Universitatea AGORA și Universitatea Oradea (dl Vasile Creț și dna Maria Abrudan), absolvenți de facultate, profesori – directori (doamna prof. Carmen Eugenia Lezeu – director adjunct al Liceului Pedagogic „Nicoale Bolcaș” din Beiuș), o doamnă profesor care a lucrat câțiva ani în Finlanda s-a referit la sistemul de învățământ finlandez (în care elevii sunt obișnuiți să se descurce singuri), la buna colaborare care există între elevi și părinți; din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor a avut intervenție dna profesor Rodica Turcaș; Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și-a făcut simțită prezența prin dl Petre Tirla care a considerat proiectul programatic și de viitor, iar președintele BNS, Filiala Bihor, dl Nicolae Morgovan, a pus punctul pe i, evidențiind faptul că, din păcate, în foarte multe cazuri angajatorii preferă să apeleze la forță de muncă necalificată (știu ei de ce), iar oficialitățile ar trebui să-i întrebe pe agenții economici care deschid puncte de lucru în cadrul parcurilor industriale de ce forță de muncă vor avea nevoie și să le sugereze să-și recruteze muncitorii și specialiștii din zonă.
Dorind să aflăm și alte păreri (și curiozități), la final, noi am abordat trei tineri: doi absolvenți (2012) ai Lic. Ped. „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, frații Mădălin și Sofian Pavel, care și-au propus să urmeze facultatea tocmai la Sibiu, iar Kinga Kocsis e expert în recrutarea grupului țintă pentru cursul de salvamari și scafandri care se ține (pentru șomeri) la Constanța.
Să mai spunem că echipa Caravanei (alcătuită din dl Dumitru Costin – managerul proiectului, Ioana Secară – director activități, Adela Bindea – expert logistică și infrastructură și Alexandru Papuc – coordonator caravană) va ajunge marți (17 iulie) la Râmnicu Vâlcea, iar în săptămânile următoare la: Craiova, Slatina, Drobeta Turnu Severin și Târgu Jiu...
Noi urăm echipei de proiect să reușească să-și pună în aplicare planul strategic de realizare a rețelei naționale de centre regionale la Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Târgu Jiu, Craiova, Pitești, Iași, Brăila și București, și astfel să le ofere beneficiarilor (tinerilor, angajatorilor și universităților) în cel mai scurt timp baza de date și soluțiile cele mai potrivite. (Ovidiu Dan) 
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze, plus încă 25, de la întâlnirile cu elevii din Aleșd și Beiuș), accesați Galeria foto: „Caravana Carierei”, proiect european al Blocului Național Sindical.

Trimite email
marți, 7 mai 2024, 00:46:08 Ora de vară a Europei de Est