Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Drumul spre căsătorie... Prietenia”

Proiectul „Săptămâna căsătoriei”

„Drumul spre căsătorie... Prietenia”

În cadrul proiectului „Săptămâna căsătoriei”, un grup de lucru alcătuit din 10 persoane de vârstă și profesii diferite (Ember Emil, Pantea Delia, Vincze Judit, Vura Ottilia, Crețu Crina, Ionescu Valeria, Crețu Alin, Ionescu Dan, Catona Tiberiu și Miorița Săteanu - coordonatorul grupului) și-au propus să desfășoare, în perioada 7-14 februarie 2012, nu mai puțin de 30 de activități (conferințe, emisiuni radio-tv, cursuri educative, concurs de desene, întâlniri intractive, spectacol festiv, mese rotunde, seară de rugăciuni, proiecții de filme, acțiune stradală...), totul culminând, marți, 14 februarie, cu o masă rotundă (de evaluare), la sala Consiliului Județean Bihor.

Acțiunile din „Săptămâna căsătoriei” vor continua, sub o altă formă, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică (17-19 februarie), la Sala Sporturilor „Antonio Alexe”, în cadrul Expoziției de nunți  „Expomariage”.
Manifestările au fost programate la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, în unități de învățământ (la Grupul Școlar „Ioan Bococi”, Liceul Teoretic German „Fr. Schiller”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo”, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”), emisiuni la TVS și Radio „Maria”, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, la Centrul Bisericesc Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”, la Cafeneaua „Columbus”, în cadrul a 10 biblioteci publice din județul Bihor, pe strada Republicii - în zona pietonală și în stații ale mijloacelor de transport în comun, la ERA Shopping Park, la Teatrul de Stat „Regina Maria” și Teatrul „Arcadia”, la Capela „Posticum”, la Grupul Școlar „George Barițiu” și Penitenciarul Oradea..., la Consiliul Județean Bihor și Sala Sporturilor „Antonio Alexe”.
Vineri – la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”
Activitatea cu numărul 13 s-a desfășurat vineri (10 februarie 2012), în amfiteatrul Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna”.
În cadrul cursului educativ cu tema „Drumul spre căsătorie, presărat cu flori, bună înțelegere și dragoste”, elevilor din clasele a XII-a A și B (însoțiți de prof. Otilia Bogojel) li s-a prezentat lecția „Prietenia, pregătirea căsătoriei”.
Este un fel de a spune că li s-a prezentat „lecția”. În fapt, protagoniștii activității (dna Miorița Săteanu – coordonatorul de proiect, Ottilia Vura – partener de proiect din partea Fundației „Lampas” și psihologul Alin Crețu) nu le-au ținut liceenilor o „lecție” (în înțelesul didactic al cuvântului), ci au interacționat cu ei. Mai întâi, dna Miorița Săteanu i-a antrenat într-o discuție despre prietenie, parteneri, relații și atitudini, stârnindu-i să-și exprime sincer opiniile, iar cunoscutul psiholog Alin Crețu le-a lansat provocarea de a participa concret la câteva episoade de psihodramă: regizarea unor scenarii, în care liceenii au jucat diferite roluri, materializând astfel idei și gânduri, manifestându-se concret, prin comportamente adecvate, regizate și prezentate în fața lor de colegii care s-au oferit voluntari (Claudiu Pop, Antoniu Bențan, Teodora Lucaciu, Simona Noge, Adriana Buzla, Rovena Pîrcălab și Simona Leucuța).
Este de subliniat și apreciat evoluția stărilor pe care le-au trăit elevii pe parcursul activității, de la indiferență, dezinteres, răceală și chiar respingere - la început, la angajare, concentrare, mobilizare și implicare, cu stări emoționale din partea „actorilor”, care și-au jucat bine rolurile. Pentru ca la final, să li se ceară să aștearnă pe hârtie, cu sinceritate, gânduri și sfaturi pentru cei ajunși în pragul căsătoriei; sfaturile lor (nesemnate) vor fi expuse între 17 și 19 februarie la Sala Sporturilor „Antonio Alexe”, în cadrul Expoziției de nunți „Expomariage”.
Organizatorii „Săptămânii căsătoriei” și-au propus să-i atreneze pe liceeni în cel puțin trei manifestări diferite, de la psihodramă, la proiecții de filme, discuții, vizionări de PPT și chestionare, pentru o cât mai bună și completă informare a tinerilor în legătură cu drumul de la prietenie la căsătorie, fiind îndemnați să privească și să trateze cu responsabilitate căsătoria. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Drumul spre căsătorie... Prietenia”.

Trimite email
joi, 19 decembrie 2024, 08:00:44 Ora standard a Europei de Est