Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Doi regi și trei regine...

„Maratonul lecturii” - ed. a IV-a, cu

Doi regi și trei regine...

Peste 50 de cititori s-au lansat la cea de-a patra ediție a „Maratonului lecturii” în cursa de urmărire pentru cucerirea înaltelor titluri de Rege și Regină a lecturii, concurs de lectură, inițiat și organizat de patru ani, consecutiv, de Secția de copii și tineret a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea.

Maratonul a fost coordonat și la actuala ediție de șeful secției, bibliotecar dr. Mariana Barna, împreună cu întregul colectiv al secției: Adelina Boga, Mariana Stoica și Simona Corbu; din partea secției maghiare, concursul a fost coordonat de directorul adjunct, dna Tavaszi Hajnal.
15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale
Și pentru că ziua de naștere a Poetului nepereche, 15 ianuarie, a devenit mai nou Ziua Culturii Naționale, evenimentul de vineri (13 ianuarie 2012) de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” s-a înscris în coordonatele Zilei Culturii Naționale, după cum aveam să aflăm de la managerul instituției, dna prof. Ligia Mirișan; cartea fiind „acel univers, acea cetate în care ne putem regăsi cu toții”, după cum avea să sublinieze Domnia sa.
Tot în „cetitul” cărților aveau să se refugieze, timp de un an, și cei 50 de concurenți, iar acum urmau să-și primească răsplata. Trebuie să precizăm faptul că respectivele cărți (selectate de organizatori pentru „Maratonul lecturii”) nu s-au regăsit pe lista lecturilor obligatorii ale școlarilor, deci nu s-au confundat cu acestea.
Înainte de înmânarea celor 19 premii și mențiuni, organizatorii au purtat un dialog cu concurenții pentru a afla care au fost motivele care i-au determinat să se înscrie la concurs, de unde s-au informat și mai cu seamă care este marele câștig al înrolării lor în plutonul celor mai activi cititori ai secției.
Oana, Patricia și Orsolya – regine, Paul și David – regi
Înaltele titluri de regi și regine ale lecturii au fost cucerite la actuala ediție de: Paul Samuel Burcă (din clasa a IV-a A, de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” - înv. Mihaela Olimpia Bodea), cu 37 de cărți citite, respectiv, Toth-Budai David Jonathan (de la Școala „Nicolae Bălcescu”), cu 20 de cărți citite; reginele se numesc: Oana Carmen Olaru (din clasa a V-a C de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”), cu 43 de cărți citite; Patricia Bianca Scorțe (din clasa a VII-a C, de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, diriginte, prof. Anca Fetea), cu 41 de cărți citite, respectiv Horvath Orsolya (de la Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”), cu 10 cărți citite; cele trei premii I au fost obținute de: Ionuț Olaru (de la Școala din Sîntandrei), Tecsi – Murgui Renata (Șc. „N. Bălcescu”), respectiv Jaczko Timea (de la fosta Șc. „G. Coșbuc”); patru premii II: Emilia Pop (Lic. de Artă) și Ștefan Olaru (Șc. din Sîntandrei), respectiv Nagy Adam-Zoltan și Batori Boglarka (de la fosta Șc. „G. Coșbuc”); două premii III – Anda Pogăceanu (Șc. „N. Bălcescu”), respectiv Torok Orsolya (fosta Șc. „G. Coșbuc”); s-au mai acordat cinci mențiuni, obținute de: Carla-Beatriz Bunta (Șc. „Dacia”), Julia Anamaria Leac (C.N. „I. Vulcan”), Ruxandra Bodog (Șc. „Oltea Doamna”), Adela Ioana Maxim (Lic. Teologic Baptist „Emanuel”) și Patricia Balotă (C.N. „I. Vulcan”).
Anunțând cea de-a V-a ediție a „Maratonului lecturii” (care va debuta în luna februarie), doamna bibliotecar dr. Mariana Barna a poftit în scenă protagoniștii momentului artistic: pe Carina Pantea (din clasa a IX-a) de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul; eleva pregătită de prof. Edit Preoteasa a prezentat un număr de gimnastică artistică, iar Diana Toader și David Gorgan, de la Eco Școala „Avram Iancu” (înv. prof. Stelieana Cârciumaru) ne-au încântat cu un buchet de dansuri de societate, pe care le-au învățat cu îndrăgitul lor instructor, Florin Culda. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Doi regi și trei regine...

Trimite email
marți, 1 aprilie 2025, 22:11:36 Ora de vară a Europei de Est