Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Conferința „Elemente de teologie țărănească”, susținută de dr. Costion Nicolescu

Luni, la Biblioteca Universității din Oradea

Conferința „Elemente de teologie țărănească”, susținută de dr. Costion Nicolescu

Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, Liga Studenților și Asociația Prologos a organizat luni (28 noiembrie 2011) conferința „Elemente de teologie țărănească”, avându-l ca invitat pe Costion Nicolescu, etnolog, doctor în teologie la Institutul de Teologie „Saint Serge” din Paris, cercetător la Muzeul Þăranului Român din București.

Întâlnirea s-a ținut în sala de conferințe a Bibliotecii Universității.
Invitatul Monikăi Cseke (președinta Ligii studenților) ne-a plimbat prin „arealul” Muzeului Þăranului Român, al cărui director de imagine este, vorbindu-ne și de Dogmatica părintelui Stăniloae, ajungând la ortodoxie (ca mod de viață), la satul românesc (privit ca rezervor de cultură cultă), la icoana țăranului român, la poezia lui Ioan Alexandru (poezia - ca veșmânt de sărbătoare al graiului)... Adevărul este că „nu-mi place să vorbesc; sunt mai mult al scrisului. Nu prea sunt al vorbitului”, recunoaște Costion Nicolescu, lucru care s-a văzut și s-a simțit și în momentul în care au pornit întrebările, stârnite de Dinicu Braghină și Monika Cseke.
În căutarea elementelor de teologie țărănească (după cum singur recunoaște C.N. dintru început) a plecat de la textele țărănești elaborate cu diferite prilejuri: textul colindelor și iertăciunilor și ajungând la Dogmatica părintelui Stăniloae.
„Sunt oameni prin care Dumnezeu binevoiește”
„La temelia bisericii stă poporul credincios care are rolul prim, nu teologii. Filtrul bisericii trece foarte mult prin popor... În tot spațiul țărănesc, ai sentimentul că Hristos este în mijlocul acestei lumi. Să ne gândim ce rezervor de cultură cultă este în satul românesc, un rezervor extraordinar (rezervor-izvor de la care s-au adăpat și marii noștri scriitori). Blaga, Rebreanu, Goga, Coșbuc vin tot de la țară. Duhul țărănesc este duhul apartenenței unei patrii, dar și duhul lui Dumnezeu...” Vorbind despre marii duhovnici ai neamului, și de duhovnicul pe care fiecare ar trebui să-l avem (măcar în inimă), face o pledoarie pentru simțire și aprindere creștinească, pentru iubirea supremă a lui Dumnezeu. Pentru că sunt oameni prin care Dumnezeu binevoiește. Fără a avea neapărat o logică a lucrurilor bine organizate, invitatul serii a făcut un „slalom uriaș”, raportându-se și ajungând mereu la muzeul pe care îl „păstorește” și pe care îl are la suflet. Așa a ajuns și la icoana țăranului român. Ce este și ce nu este icoana? „Nu este icoană obiectul prost pictat. Ce implică o icoană? Trei lucruri: adevăr, iubire și frumusețe...
Frumusețea va salva lumea!
Frumusețea fiind Hristos. El este păstorul cel frumos. Cine este de fapt Făt-Frumos din poveste dacă nu Pruncul Sfânt... Dacă e bolnavă lumea este din cauza urâțeniei. Þăranii noștri de odinioară erau bolnavi de frumusețe; ei coborau din Dumnezeu și suiau la Dumnezeu... Marile texte teologice sunt poetice. Ritmul înseamnă poezie, iar poezia este veșmântul de sărbătoare al graiului. La Crăciun se împlinesc 70 de ani de la nașterea lui Ioan Alexandru (n. 25 decembrie 1941, la Topa Mică – județul Cluj) care astăzi este aproape neștiut. Și el este coborâtor din țărani, din părinți țărani. El a scris o poezie misionară, fiind cel mai bun slujitor al adevărului. A explorat duhul românesc, frumos, exploziv, la scară cosmică...”
Salutul „Doamne ajută!”
Salutul înseamnă mântuire pentru C.N. În decăderea groaznică la care asistăm astăzi, mai avem și ceva sfânt – salutul, iar un salut des auzit, mai cu seamă în mediile bisericești, este „Doamne ajută!” Un salut care radiază bunătate și blândețe din partea celui care îl rostește, îndemnând la pace și liniște sufletească, la cumpătare și bucurie întru frumos și adevăr.
Preț de mai bine de o oră și jumătate, Costion Nicolescu a fost în stare să ne țină aproape, timp în care a vehiculat o mulțime de idei, toate subsumate culturii țărănești, izvorâtoare de armonie și frumusețe ancestrală, urcătoare și coborâtoare spre și din Nașterea și Învierea Domnului; două repere sau jaloane ale țăranului român de odinioară pe care C.N. îl elogiază, la care raportează totul, el (țăranul român) fiind eroul principal al muzeului în viziunea lui Horia Bernea. Lumea satului mai păstrează încă tot ce avem mai sfânt, tradiții și obiceiuri, frumusețe și bunătate... „Nu există lume fără păcate, dar milostenia este una dintre caracteristicile țăranului român, ale românului. Cu toată decăderea groaznică la care s-a ajuns, românul construiește biserici. S-au construit în acești ani, după Revoluție, zeci de biserici. Și acesta este un lucru bun”, conchide Costion Nicolescu.
La finalul conferinței, membrii ASCOR Oradea prezenți la eveniment ne-au prezentat un filmuleț din Tabăra națională ASCOR de la Mănăstirea Oșana, după care ne-au oferit o „cină” cu frumoase colinde (pe masă), spre a ne retrage spre casă pe deplin împăcați sufletește, rămânând în comuniune deplină cu Dumnezeu! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accsați Galeria foto: Conferința „Elemente de teologie țărănească”, susținută de dr. Costion Nicolescu.

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 19:52:28 Ora de vară a Europei de Est