Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural”

Ieri, la Oșorhei a fost sărbătorită

„Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural”

Primăria comunei Oșorhei, Școala cu clasele I-VIII și comunitățile etnice și religioase din zona comunei Oșorhei au răspuns provocării lansate de Uniunea Femeilor Bihor - Oradea de a organiza și găzdui, sâmbătă, 12 noiembrie 2011, festivități pentru marcarea „Zilei Internaționale a Femeii din Mediul Rural”.

După întâlnirea avută în sala de consiliu a Primăriei Oșorhei, organizatorii și invitații s-au reunit la Căminul Cultural, unde a avut loc un program complex, menit să-i încânte atât pe organizatori și invitați, cât și pe locuitorii comunei prezenți la manifestare.
 „Veșnicia s-a născut la sat”
În sala de consiliu, dna Miorița Săteanu, președintele Uniunii Femeilor Bihor – Oradea, avea să felicite organizatorii pentru modul exemplar în care s-au mobilizat în amenajarea expoziției la Căminul Cultural, pe toată lungimea sălii, evidențiind implicarea organizației de femei a PNL Oșorhei, președinte Anca Pop, elevii și dascălii Școlii cu clasele I-VIII din Oșorhei, director – profesor Camelia Adriana Indrie, director adjunct – profesor Ana Franciac. Îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Haiduc și-a prezentat „copiii” (interpreți de muzică populară de diferite vârste, pe care i-a îndrumat și promovat în timp): Antonia Hoza (clasa a V-a, la Școala „Dacia”), Andrada Crăciun (clasa a VIII-a, la Liceul de Artă), tânărul Lucian Hus (aflat la ora debutului în public), cunoscuta și îndrăgita Florica Ruja. La rândul său, dl primar Ioan Pop a mulțumit doamnei Miorița Săteanu pentru frumoasa inițiativă, asigurând-o de faptul că în Oșorhei, femeia din mediul rural va fi prețuită, cinstită și sărbătorită an de an (cât timp va fi în fruntea comunei).
„Să prețuiești ce ai, până sunt lângă tine, cât trăiesc”
În deschiderea manifestărilor de la Căminul Cultural, președintele UFBO, dna Miorița Săteanu, a creionat imaginea reală a femeii de la sat, activă pe toate planurile și în toate domeniile, care a cunoscut în timp stima și aprecierea întregii comunități. Așa se face că găsim astăzi femei în toate structurile politice, economice și sociale, în toate organismele și organele de conducere, inclusiv în ministere, Guvern, parlamentari și deputați. Despre femeia din mediul rural, din comuna Oșorhei, ca păstrătoare și promotoare a valorilor, obiceiurilor și tradițiilor locale, a vorbit doamna Anca Pop, președintele organizației PNL Oșorhei. Dl primar Ioan Pop a felicitat toate femeile comunei Oșorhei, asigurându-le de tot sprijinul Primăriei și Consiliului local în a dezvolta servicii, firme și fundații... Domnia sa a evidențiat faptul că în cele 209 societăți existente la nivelul comunei și 11 asociații, fundații și ONG-uri, femeile ocupă o pondere importantă, fiind în cele mai multe cazuri promotorii și pilonii societății, fundației sau asociației. Întâiul gospodar vrednic de stimă al Oșorheiului a mai punctat bunele obiceiuri pe care le-a promovat conducerea Primăriei și Consiliul local în coagularea comunității, în aprecierea și promovarea valorilor locale, obiceiurilor și tradițiilor (la Balul strugurilor și Zilele comunei), cei dintâi vizați fiind tinerii și copiii din comună. De fapt, ceea ce au făcut primarul Ioan Pop și vicele Ioan Gligor pentru școlile și grădinițele comunei Oșorhei nu au făcut 10 primari la un loc...
Pragmatic și bine orientat, ca totdeauna, deputatul Szabo Odon a impresionat și de această dată printr-un discurs bazat pe realitatea imediată a momentului și familiei sale. „Când am ajuns la facultate, bunica mea m-a învățat să fiu Om și să-mi mențin Omenia. Ea a crescut 12 copii, în credință, iubire și dăruire. Din toți a făcut Oameni. Să prețuiești ce ai, până sunt lângă tine, cât trăiesc, nu după ce au plecat (murit), m-a povățuit bunica mea...”  
O șezătoare... internațională!
Micii și marii artiști care s-au adunat la șezătoarea de la Oșorhei nu au fost doar elevi ai școlii din localitate, ci și „nuntași ai Bihorului”, dacă ne referim la „copiii” dnei Maria Haiduc, dar și interpreți importanți din Oradea și din Ungaria. Grupul „Fonoka” din Ungaria, spre exemplu, are în spate peste 15 ani de activitate artistică, răsplătită cu o medalie de aur.  Tot la această șezătoare a fost prezent grupul „Magyarlapadi” din Ungaria, dar și Corul de femei al Bisericii Reformate din Oșorhei.
Admirabilii elevi ai Școlii din Oșorhei, „orchestrați” de minunații lor îndrumători, prof. Claudia Tișe, Ana Franciac (director adjunct), Amalia Þoca și Valerica Negruț, au prezentat piesele componente ale costumelor populare tradiționale pe care le-au îmbrăcat (costume românești și maghiare), au prezentat o șezătoare autentică, locală, au jucat ca pe la Oșorhei, după care au lăsat locul artiștilor din Ungaria, cu șezătoarea lor tradițională, membrilor corului Bisericii reformate și artiștilor Asociației Partium...
Dragoste – buruiană rea, Zărzărică-zărzărea
La mijlocul spectacolului, pe scenă au urcat „copiii” dnei Maria Haiduc: Antonia Hoza, Andrada Crăciun, Lucian Hus și doamna Florica Ruja (devenită fiică a comunei prin adopție).  
După melodioasele și incitantele cântece bihorenești, au curs romanțele și doinele, interpretate cu sensibilitate și măiestrie de doamnele folclorului nostru bihorean Florica Ruja și Maria Haiduc și de o interpretă locală talentată, Florica Pater Chiș din Cheriu, care a stors lacrimi cu doina sa nu doar mamei sale, ci tuturor mamelor din sală. „Þi-oi doini și ți-oi cânta/ Să-ți astâmpăr inima/ Þi-oi cânta de ziua ta/ La mulți ani, măicuța mea!”
În finalul recitalului au debutat frații Andrei și Bogdan Dunca din Cheriu, elevi în clasele a VII-a și a VIII-a, dar după cum au cântat, eram înclinați să credem că sunt mult mai „bătrâni” și pricepuți.
O expoziție și un prezentator de top!
S-au mobilizat exemplar femeile liberale și neliberale din Oșorhei în organizarea expoziției, școlarii, mămicile și dăscălițele comunei, dar le-au dat o mână de... aur și meseriași profesioniști din Salonta și Oradea. Am avut ce vedea și admira pe mese: de la obiecte și podoabe, la produse agro-alimentare, flori, picturi, sculpturi, împletituri din paie, pănuși și nuiele, lucrări de-ale copiilor de la școlile și grădinițele comunei, dar și din Oradea, de la Grupul Școlar „Ioan Bococi”, de la Asociația Down, de la CSEI „Orizont”... Au fost prezente la expoziție și spectacol membri, colaboratori și simpatizanți ai UFBO, unii în primul rând, alții pe lateral: prof. Mariana Lucaci, Rodica Balog, Nela Axinte...
Dacă spectacolul în sine, expoziția și tot ce s-a prezentat sâmbătă la Căminul Cultural a fost de nota 10, mai trebuie să adăugăm că am avut parte și de un prezentator de top, cronicarul de sport, reporterul realist și obiectiv al tuturor evenimentelor, dl Victor Mihalcea, a fost un admirabil și abil animator. Domniei sale îi datorăm toate zâmbetele pe care le-am avut cu toții pe chip preț de mai bine de cinci ore! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (145 de poze), accesați Galeria foto: „Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural”.

Trimite email
duminică, 5 mai 2024, 13:11:17 Ora de vară a Europei de Est