Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Educația pentru egalitate de șanse

Luni, în cadrul „Festivalului național al șanselor tale”

Educația pentru egalitate de șanse

Școala de Arte și Meserii „George Barițiu” din Oradea a organizat, astăzi (luni, 5 noiembrie), o activitate educativă, înscrisă în cadrul celei de-a VIII-a ediții a târgului de oferte de educație permanentă „Festivalul național al șanselor tale”, desfășurată în parteneriat cu patru școli orădene: Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu”și Liceul de Artă, precum și școlile gimnaziale nr.11 și „Avram Iancu”.

Având în vedere faptul că anul 2007 a fost proclamat „Anul european al șanselor egale pentru toți”, ediția din acest an a manifestării poartă drept slogan „Educația pentru egalitate de șanse”.
Programul de educație civică este cuprins în planul de acțiune al M.E.C.T pentru implementarea Strategiei formării profesionale a adulților pe termen scurt și mediu 2005-2010, direcția de acțiune „Conștientizarea cu privire la beneficiile FPC pentru persoane, întreprinderi și alți factori interesați”, și răspunde politicii promovate de M.E.C.T. pentru diversificarea și extinderea ofertei de educație prin unitățile și instituțiile de învățământ, consolidarea rolului acestora ca centre de resurse educaționale la nivelul comunității.
Promovarea egalității de șanse
Acțiunea s-a ținut în sala Comenius a școlii „George Barițiu”. Organizați pe cinci echipe (câte patru din fiecare școală), cei 20 de elevi au luat loc în jurul meselor. Gazdele au prezentat evenimentul și scopul activității, după care, fiecare elev s-a prezentat, vorbind pe scurt despre situația sa familială și financiară. Spre a oferi un motiv pentru lansarea dialogului, a fost vizionat filmul „Make a Difference Movie – The Teddy Stallard Story” (realizat de Mary și Greg Reynolds, după o poveste de Elizabeth Silance Ballard), după care s-a trecut la studiul de caz – povestea lui Teddy. Profund sensibilizați de cazul băiețelului din film, elevii și-a expus părerile, ajungându-se astfel la subiectul și tema manifestării, iar prof. Ioana Burlău, coordonatorul acțiunii, a concluzionat subliniind faptul că „teoretic, fiecare copil trebuie să aibă șanse egale la educație. Practic, însă, mulți copii cu dizabilități nu au acces la educație sau și dacă au, cu timpul aceștia vor fi marginalizați. Orice persoană din Uniunea Europeană, indiferent de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, are dreptul la un tratament egal – acesta este mesajul cheie pe care Anul european 2007 îl promovează atât pentru publicul larg, cât și pentru persoanele sau grupurile care suferă din cauza discriminării sau sunt potențiale victime ale discriminării. Și copilul cu dizabilități trebuie considerat ca făcând parte din societate. Nu putem să-l ascundem, el nu are nevoie de mila noastră, ci de sprijinul nostru, permițându-i să trăiască alături de ceilalți copii…”
Reorganizați în echipe formate de această dată din elevi de la școli diferite, ei au răspuns la un chestionar pe tema drepturilor copilului, iar drepturile au fost notate de coordonatoarea activității pe o planșă expusă în fața lor.  La final, revenindu-se la echipele inițiale, reprezentanții celor cinci școli au trecut la elaborarea unor postere originale, personalizate, cu drepturile copilului în variante proprii de prezentare (atât ca și concepție, cât și ca formă de ilustrare).
Merită să-i cunoașteți pe minunații copii și pe dascălii lor: Andrei Horgoș, Nagy Claudiu, Igna Csaba și Kopar Robert (de la „George Barițiu”, însoțiți de prof. Ioana Burlău, Dana Bănică și Maszarik Victoria), Călina Negruț, Lavinia Rad, Celestina Romocian și Petra Melinte (de la Lic. de Artă, însoțite de prof. Ligia Cristea), Raluca Penzeș, Patricia Guvengiriș, Crina Meșter și Ramona Varga (de la „Vasile Voiculescu”, însoțite de prof. Daniela Lascău, directorul adjunct al liceului), Alexandra Chiș, Claudia Oprea, Andrei Secară și Florin Lile (de la Șc. nr. 11, însoțiți de prof. Ioana Pop), Oana Secară, Anca Iacob, Ioana Sabău și Emilia Þicărat (de la Șc. „Avram Iancu”, însoțite de prof. Delia Curpaș).
Să mai spunem că astfel de acțiuni educative vor avea loc  și în alte școli din Oradea și județul Bihor (dar și în țară) în perioada 5 – 10 noiembrie 2007, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a „Festivalului național al șanselor tale”.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Educația pentru egalitate de șanse.

Trimite email
miercuri, 15 mai 2024, 17:39:49 Ora de vară a Europei de Est