Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Valoarea voastră constă în ceea ce puteți oferi”

„Nimic nu vi se cuvine, totul se cucerește”

„Valoarea voastră constă în ceea ce puteți oferi”

Sunt adevăruri rostite de foști profesori ai Liceului Teoretic „Nicoale Jiga” din Tinca, vineri (14 octombrie 2011), la Zilele liceului.

La festivitate au participat distinși invitați, foști profesori ai liceului și absolvenți ai primei promoții, de acum 50 de ani, precum și reprezentanți a mai mult de 12 generații. Veteranii întâlnirii au fost profesorii și absolvenții primei promoții de liceu, de acum 50 de ani; până atunci, unitatea de învățământ s-a numit Școala Medie Tinca. Liceul s-a înființat, așa după cum avem să aflăm din cuvântul doamnei director, prof. Ana Viorica Madear, în toamna anului 1961, iar din 16 octombrie 2000, liceul poartă numele lui Nicolae Jiga, cel care a devenit patronul spiritual al școlii.
Cea de-a treia ediție a Zilelor liceului
„Astăzi, este o zi importantă pentru școala noastră, întrucât, ca în fiecare an, începând din 2009 încoace, în luna octombrie, ne-am obișnuit să fim toți împreună pentru a sărbători Zilele liceului nostru, liceu ce poartă numele lui Nicolae Jiga, personalitate care a marcat destinul cultural al localității noastre prin gestul său de a dona 4.000 de florini pentru locul unde a fost construită biserica ortodoxă și școala din localitate”.
Am citat din cuvântul doamnei director, prof. Ana Viorica Madear.
Într-un arc peste timp doamna director a prezentat istoricul școlii, dar și menirea școlii pe care cu onoare o conduce. A mulțumit apoi, elevilor și cadrelor didactice care s-au implicat în pregătirea și desfășurarea activităților, invitându-i să ia parte și  duminică (16 octombrie), la Biserica Ortodoxă, la slujba de pomenirea a patronului spiritual.
În cadrul alocuțiunii rostite, doamna Floarea Nedelcovici, reprezentantul absolvenților primei generații de liceeni, s-a referit la perioada anilor de liceu ’61-65. „Aveți azi în față această primă generație a liceului. Acum suntem ridați, aplecați, cu părul alb. Dar trebuie să știți că noi suntem imaginea a ceea ce veți fi și d-voastră peste 40-50 de ani, iar d-voastră sunteți oglinda a ceea ce eram și noi acum 50 de ani... Noi aveam două feluri de profesori – la unii învățam pentru că ne plăcea materia predată, la alții pentru că ne plăcea profesorul – calitatea lui de dascăl și om – și învățam să nu-l dezamăgim...” Reprezentantul celorlalte 12  generații, dna Lenche Fofiu, a arătat, printre altele, motivul acestei întrevederi: „...nu trebuie să uităm rădăcinile și să dovedim respect și recunoștință față de școala în care ne-am format...” A vorbit apoi despre profesorii minunați pe care i-a avut și care au fost adevărate modele de viață. Ascultând cu atenție fiecare prezentare a absolvenților și foștilor profesori, aveam să constatăm faptul că aproape toți au absolvit o facultate sau o școală postliceală, iar fostul profesor de matematică și fizică, dna Tamara Bena (după 41 de ani de apostolat) avea să-i îndemne pe liceeni la muncă și responsabilitate, pentru că „nimic nu vi se cuvine, totul se cucerește!”
Elevii și dascălii primei promoții a liceului, ajunși la vârsta deplinei înțelepciuni, vorbeau cu detașare și luciditate, cu blândețe și convingere, căci vorbele lor veneau din interiorul ființei încercate. Din partea Primăriei Tinca a vorbit viceprimarul Radu Marian, iar mesajul inspectorului școlar general, dl prof. Dorel Luca, a fost citit de dna prof. Monica Anton, director adjunct al liceului. Elevii școlii au fost reprezentați la microfon de Ancuța Popa (din clasa a XII-a B) și Olimpia Frese (din a X-a A). Ancuța a prezentat mesajul tinerei generații, iar Olimpia a citit poezia dedicată patronului spiritual Nicolae Jiga.
Să mai spunem că tot de la aceleași microfoane au pornit spre sutele de inimi ale celor prezenți cele trei imnuri interpretate cu măiestrie de membrii grupului vocal, îndrumat de dna prof. Oana Lola Aura, coordonator de proiect și consilier educativ și prof. Radu Negruț.
La încheierea festivității, doamna director a anunțat programul activităților care urmau să se deruleze în cabinete și laboratoare, iar simpozionul cadrelor didactice, în Cabinetul de documentare și informare. Trebuie să mai remarcăm numărul mare de invitați care au participat la festivitate, între care: viceprimarul Radu Marian, inspector școlar Cristian Andru, prof. univ. dr. Cornel Durgheu, dna prof. Maria Onița, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, dna prof. Eugenia Carmen Lezeu, directorul adjunct al Liceului Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, dl prof. Ioan Mateiaș, directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Unirea” din Ștei, dna prof. Tanța Strugar, directorul Școlii din Sânnicolau Român, dl prof. Nicolae Vrăbieș, directorul Școlii din Husasău de Tinca, dl prof. Gheorghe Dărăban, fost absolvent al liceului și fost inspector școlar, David Voicu, editor-șef al Editurii Aureo Oradea și Ștefan Avram, managerul Editurii Aureo, care a scos cartea simpozionului, unde au fost publicate cele 39 de lucrări înscrise în programul simpozionului.    
Simpozionul județean „Oameni și fapte în sprijinul învățământului românesc”
Cu două ore înainte să înceapă festivitățile din curte, elevii au participat la Târgul gastronomic și concursul de torturi, organizate pe holul școlii, sub coordonarea dnelor prof. Paula Vidican și Anamaria Þărău, respectiv elevii claselor a XI-a A și B.   
După festivitatea din curte, activitățile s-au desfășurat, în paralel, în diferite săli, cabinete și laboratoare, iar întrecerile sportive, în sala de sport.
La sfârșitul simpozionului doamna director Ana Viorica Madear și dl prof. univ. dr. Cornel Durgheu au înmânat diplome participanților, iar viceprimarul Radu Marian a felicitat conducerea liceului, înmânându-i doamnei director placheta aniversară.
La rându-i, distinsul profesor Cornel Durgheu a dăruit liceului Albumul de sculptură Cornel Durgheu, lansat anul trecut, pe 16 noiembrie, la împlinirea vârstei de 65 de ani. În cadrul momentului poetic, dl doctor Lucian Munteanu a citit versuri, susținând că „Mirabila sămânță” trebuie cultivată. Să mai remarcăm faptul că neobositul profesor Radu Turla, reporterul de suflet al școlilor din zonă, a fost prezent la întâlnire cu lucrările sale de proză și epigrame din care a citit câteva nestemate, apreciate de dl prof. univ. dr. Cornel Durgheu.
În „tabăra” elevilor: concursuri, simpozion și întreceri sportive
Pentru elevi au fost organizate concursuri între echipe: la înv. primar, clasele a III-a și a IV-a, întrecerile au fost coordonate de înv. Dorina Negrean și Iuliu Orban; la gimnaziu (clasele V-VIII), concursurile au fost organizate de: prof. Cozma Anca, Alina Ene (concurs de cultură generală), dir. Ana Viorica Madear, Florica Martin, Adriana Onița Avram (caleidoscop matematic); la liceu – prof. Oana Lola Aura, Simina Gabor (cultură generală), prof. Simion Dumitru Ene (concurs de șah), iar simpozionul elevilor, la care 66 de elevi au pregătit 33 de lucrări, a fost coordonat de prof. Ana Șerban, Anca Petruț, Ioana Tatiana Ghiț și Corina Lucica Petrușe.
Parcă-l aud și acum pe dl profesor Alexandru Gal Chiș, unul din profesorii primei promoții de liceeni tincani: „Am fost exigent, dar mi-am iubit elevii, iar în semn de prețuire le dedic câteva versuri din poezia „Dumnezeu este dragoste”. Tot dl profesor ne-a scos din buzunarul de la piept o poză alb-negru cu absolvenții din’ 71, între care și actualul director al Grupului Școlar Agricol „Horea” din Marghita, dl prof. Moise Ilieș, toți îmbrăcați în frumoasele lor uniforme. (Ovidiu DAN)
Duminică – Slujba Te-Deum-ului pentru Nicolae Jiga
Duminică, 16 octombrie 2011, la Biserica Ortodoxă din Tinca, a avut loc slujba de pomenire a patronului spiritual al liceului, Nicolae Jiga.
Te-Deum-ul a fost oficiat de părinții preoți Iancu Mihai Ninel, preot paroh al Bisericii Ortodoxe din Tinca și părintele Voropciuc Florin de la Biserica Ortodoxă din Girișu-Negru.
Slujba a fost urmată de un moment artistic „In Memoriam”, prezentat de elevi ai școlii (Liceul Teoretic „Nicolae Jiga”), coordonați de doamna profesor Balogh Florica Marioara, după cum aveam să aflăm de la directorul liceului, doamna profesor Viorica Ana Madear. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze (137 de poze), accesați Galeria foto: „Valoarea voastră constă în ceea ce puteți oferi”.

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 18:07:37 Ora de vară a Europei de Est